Előfizetés

Tüzes ló - Gázszerelő olasz módra

Szűk utca a tengerparti kisváros főterétől alig néhány méterre. Piciny tábla jelzi csak, hogy Dante Alighieri nevét viseli, de a halétterem utcafrontján ülve nem jutnak most eszünkbe „isteni idézetek”, az meg pláne nem, hogy itt belépve fel kéne hagynunk minden reménnyel. Épp ellenkezőleg, reményeink dagadnak, miután meglátjuk a napi menüt, teli frissen fogott helyi halakkal. Elmerengünk a legutóbbi tiszai túrán, amikor Viktória-tavi fogast, más néven nílusi sügért ajánlott a partmenti halbódés: egy tavalyi, nagyon okos kormányrendelet miatt nálunk megszűnt az élővízi halászat, a mesterségesen tenyésztettnek viszont csirketáp és iszap íze van, így a túlélés reményében (már megint a remény!) a hazai halsütők inkább áttértek a sügérfogasra. Vagy fogassügérre.

Idegenszívű halakkal etetik a magyart, ide jutott a Duna-Tisza-Balaton népe.

Két férfi ül mellettünk, egy idősebb és egy fiatalabb. Tengeri kagylókkal és egy szép, termetes rákkal körített rizottót esznek, a fiatalabb akkurátusan, elosztva minden falatot, s alaposan megrágva minden egyes rizsszemet, míg az idősebb kissé csapongva, hedonista módon, ide-oda kotorva a halmokat. Ám a rákot mindketten utoljára hagyják, anélkül, hogy összebeszéltek volna. Talán minden olasz kisgyereknek megtanítja az édesanyja, hogy a legimpozánsabb falat a végére való, s élvezni kell a folyamatot is, amíg eljutunk odáig, a végén megjutalmazva mintegy az önuralomért magunkat.

A fiatalabb később eltűnik pár percre az étteremben, az idősebb közben az utolsó csepp szaftokat is kitunkolja. Beszélgetőtársa épp nem lévén, s mert látszik rajta, hogy a csendes szemlélődés nem barátja, hozzánk fordul, akik közben szintén végeztünk az étellel. A dialógus szaggatott, már-már mókás, hiszen a férfi nem beszél angolul, mi pedig csak a borkultúrával összefüggő olasz szavakkal ismerkedtünk meg közelebbről egy kurzuson, aminek most nem vesszük sok hasznát. A rendkívül színes kézmozdulatokból azonban megértjük: a férfi gázszerelő, most épp itt, Múggiában dolgozik, de a jövő héten Riminibe, aztán pedig már Genovába várják.

Mondtuk neki, hogy mi is ismerünk egy gázszerelőt, hála istennek csak jó messziről, s tán még az is lehet, hogy összefut majd vele itt, a tenger mellett valahol, mert a mi gázszerelőnk nyaranta e térségbe teszi át a székhelyét. Emberünket megnyugtattuk gyorsan, hogy ettől a gázszerelőtől neki nem kell tartania, az ő munkáját nem veszi el, olasz fürdőszoba-projektek – egyelőre – nem kerülnek veszélybe miatta. Aztán hozzátettük még, hogy a mi gázszerelőnknek saját jachtja van, és már a második villáját vásárolta itt, a környéken, de sajnos a mi sekély olasz és az ő még sekélyebb angoltudása miatt szavakkal nem tudtuk elmagyarázni, miként futhat be ily fényes karriert egy magyar gázszerelő. S mivel úri népek vagyunk, kézmozdulatokra sem ragadtattuk magunkat, hagytuk inkább az olaszt kétségek között őrlődni, hogy ha pályát nem is, de országot bizonyára rosszul választott.

Oscar életművekért

Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:50
Fotó: AFP/Matteo Chinellato

Donald Sutherland színész, Agnés Varda belga-francia filmrendező, Charles Burnett író-rendező és Owen Roizman operatőr kap idén életművéért járó tiszteletbeli Oscar-díjat az amerikai filmakadémiától, a szobrocskákat a Kormányzók Bálján, novemberben vehetik majd át a Ray Dolby Bálteremben, a Dolby Színházban, ahol 2018. március 4-én a 90. Oscar-díj-átadó gálát is rendezik.

Bővül az Opera komplexuma

Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:49
Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

Fotó: Nagy Attila

Az Eiffel Műhelyházban tegnap Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és Eötvös Péter zeneszerző, karmester Ókovács Szilveszterrel, az Opera főigazgatójával közösen elhelyezte a készülő műhely- és raktárbázis szimbolikus alapkövét. A Magyar Állami Operaház 2016-ban kezdte meg a beruházást: a MÁV egykori Északi Járműjavítójának épületeiben hozza létre új logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat.

A Kőbányai úton, közel harmincezer négyzetméteren megépülő komplexumba költözhet az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, valamint a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, illetve a mintegy 400 ezer jelmeznek tárolására szolgáló raktár. A kivitelezési tervek szerint az Eiffel Műhelyház 2019 januárjára készül el.