Alibibizottság a milliárdok nyomában

Rendkívül tényfeltáró bizottságot hozott létre Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, s ennek az öttagú testületnek lesz a dolga, hogy megvizsgálja: miért adósodott el az elmúlt két-három évben a baranyai megyeszékhely önkormányzata. Ezt Páva jelentette be csütörtökön a pécsi közgyűlésen. A polgármester Hoppál Pétert, Pécs kormánypárti parlamenti képviselőjét bízta meg a grémium vezetésével.

Pécs fideszes irányítói – mint arról már írtunk –, sokáig titkolták az adósságot, majd Páva három hónapja bevallotta, hogy van a városnak 5 milliárdos a mínusza, amit Csizi Péter, fideszes parlamenti képviselő, a napokban 7,5 milliárdra módosított. Csizi – köznevetséget okozva – kijelentette, hogy minderről a Pécset 2009 előtt vezető szocialisták tehetnek.

A tegnapi közgyűlésen Gulyás Emil szocialista képviselő alibi-bizottságnak nevezte a Páva által felállított csapatot, és – amint az előre bejelentette – indítványozta, hogy oszlassák fel a közgyűlést, mivel csak egy új testület képes kezelni az adósságot, és új fejlődési utat találni Pécsnek. Gulyás szerint Pécs fő gondja, hogy nem jön ide befektető. – De ki a fene is jönne egy olyan városba, ahol nincs biztonságban vállalkozói vagyona? – utalt arra, hogy a fideszes irányítású önkormányzat háromszor is einstandolni próbálta a város cégeit üzleti partnereitől. A szocialisták javaslatának napirendre vételét a közgyűlés fideszes többsége leszavazta, így annak megtárgyalása szóba sem kerülhetett.

Az ülés szünetében Gulyás sajtótájékoztatót tartott, s azon, újságírói kérdésre, hogy a feloszlatás után egy, esetleges ellenzéki városvezetés miképp tudna javítani a város helyzetén azt felelte: folyamatosan szembesítené a kormányt azzal, hogy súlyos pénzeket von el az önkormányzatoktól, így a kormány kénytelen lenne Pécset hozzájuttatni a neki járó forrásokhoz. A város mostani vezetői nem Pécs érdekeit képviselik, hanem a kormányét, ezért nem képesek kikövetelni a Fidesszel szemben azt, ami Pécsnek jár.

A közgyűlés a továbbiakban arról szavazott, hogy bevételei növelés érdekében emel bizonyos adónemeket. Ez főképp a multi kereskedelmi vállalkozásokat érinti. Emellett a város intézményeinek takarékossági célú összevonásáról is döntött a testület. Az ellenzék szerint mindez nem elég a város gondjainak megoldásához, hisz legfeljebb 100-150 milliót hoz. Mellesleg az ellenzék az önkormányzat teljes tartozását továbbra is lényegesen nagyobb összegre, mintegy 15-24 milliárdra teszi.

Marosvásárhelyi iskolaügy - Hétfőn kezdjék a tanítást!

Liviu Pop román oktatási miniszter szerint ideiglenesen egy másik iskola ernyője alá kerülnek, de a saját épületükben maradhatnak a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium  diákjai és tanárai.

A tárcavezető az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozott csütörtök este a marosvásárhelyi iskolahelyzetről, nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség idézte. Elmondta: olyan utasítást bocsátott ki a Maros megyei tanfelügyelőség számára, hogy írassák be a diákokat az osztályokba, és hétfőn a tanárok kezdjék el a tanítást. Hozzátette: a diákok és a tanárok számára semmi nem fog megváltozni. Nem fogják őket elköltöztetni a Római Katolikus Gimnázium jelenlegi épületéből. Csupán annyi történik, hogy a tanításhoz a jogi keretet egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas Gimnázium biztosítja majd.

Liviu Pop elmondta: a megoldást a minisztérium jogi osztálya találta meg azt követően, hogy szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság kikézbesítette az iskolaalapításra vonatkozó tanfelügyelőségi határozat felfüggesztésére vonatkozó jogerős ítéletet.

A miniszter hangsúlyozta: ez egy ideiglenes megoldás, melyet arra az időre érvényesítenek, ameddig jogerős ítélet születik az iskolával kapcsolatos másik perben is, és le nem zárul a romániai korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) az iskolaalapítással kapcsolatos vizsgálata. "Amikor a perek lejárnak, vissza lehet majd térni a normalitáshoz" - idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert.

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek elmondta: mivel a bíróság által kikézbesített ítélet uátn a Római Katolikus Gimnázium jogi értelemben már nem létezik, a minisztériumtól kapott rendelet alapján péntekre összehívják a tanfelügyelőség igazgatótanácsát, amelyik eldönti, hogy melyik marosvásárhelyi iskola ernyője alá kerülnek a Római Katolikus Gimnázium osztályai.

Noha a marosvásárhelyi a legnagyobb számú magyar közösség Erdélyben, a városban a Bolyai Farkas Gimnázium maradt az egyetlen magyar tannyelvű iskola. A magyar diákok többsége román és magyar tagozattal működő vegyes oktatási intézményekben tanul.

Szerző

Kormányfő lesz a volt gerillavezér

Ramush Haradinajt, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt vezetőjét bízta meg tegnap kormányalakítással Hashim Thaci koszovói elnök. Haradinaj 1998-99-ben a szerbek ellen harcoló albán gerillák vezére volt, Szerbia elfogatóparancsot adott ki ellene és háborús bűnökkel vádolja. Kinevezésével minden bizonnyal nem javul a szerb-koszovói viszony, de véget ér a június 11-e óta tartó politikai patthelyzet Pristinában. A kormányt várhatóan már szombaton megválasztja a koszovói képviselőház.

Szerző