Előfizetés

Változások a Fidesznél - Lázár is visszavonulna

Publikálás dátuma
2017.09.08. 20:40
A képen (balról) Kósa Lajos távozó Fidesz-frakcióvezető, vele szemben Lázár János, aki szíve szerint visszavonulna az országos p
„Szívem szerint, ha csak rajtam áll, a választókerületemet választom. Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem” – válaszolta Lázár János a Magyar Nemzetnek.

A kancelláriaminisztert arról kérdezték, igaz-e, hogy a 2018-as választások után inkább választókerületében folytatná a munkáját. Lázár szerint egy fenékkel két lovat megülni „nem könnyű dolog”, ráadásul a politikában ő a rotáció, a vérfrissítés és a dinamizálás híve.

A miniszter a 2014-es kormányalakításkor elképesztő hatalmat kapott, az EU-s pénzek felügyeletétől a külföldi hírszerzésig, a műemlék védelemtől Paks 2 megépítéséig rengeteg területet rendeltek az irányítása alá. Az utóbbi másfél évben viszont inkább elvettek tőle: a takarékszövetkezetek, a posta és az állami közműholding felügyelete átkerült Seszták Miklós tárcájához, Paks 2 saját tárca nélküli minisztert kapott, és lassan a 2020-ig járó EU-s pénzeket is mind lekötik.

A Miniszterelnökség vezetője még csak utalgatott új posztjára, az viszont már csütörtökön kiderült: a Fidesz parlamenti frakcióját eddig vezető Kósa Lajos városfejlesztési tárca nélküli miniszter lesz. A kormánylap Magyar Idők hosszú cikket közölt a fideszes politikusok átrendezéséről. Kósa helyébe Gulyás Gergely lép, aki eddig a parlament törvényalkotási bizottságát vezette. Gulyás helyett Hende Csaba jön, aki 2010-2015-ben honvédelmi miniszter volt.

A honvédelmi és rendészeti bizottságot most Kósa Lajos vezeti, utódja ezen a poszton a Fidesz ökle, Németh Szilárd lesz. Az is kiderült, hogy Mengyi Voldemort Roland, Fónagy János és Papcsák Ferenc nem indulhat jövőre képviselő-jelöltként.

Itt van az utasszállító gépek királya - Videó

Publikálás dátuma
2017.09.08. 20:35
MTI Fotó: Kovács Tamás

Az általában nagy távolságokra repülő, szélestörzsű Lufthansa-gép abból az alkalomból érkezett Magyarországra, hogy a német légitársaság ötven éve indította meg budapesti járatát - írja a hvg.hu.

A 12 ezer kilométeres hatótávolságú gép az első közelítés után hatvan méter magasan elrepült a légikikötő fölött, majd egy kört téve leszállt a Liszt Ferenc repülőtérre. Ezután tűzoltóautók vízsugara alatt gurult be a fogadó épületig.

Az A350-es sok tekintetben világelső: fogyasztása – száz kilométerre és egy utasra vetítve – három liter alá, 2,9 literre csökkent, miközben felszállásnál fele akkora zajt kelt, mint a többi utasszállító.

A repülő világítását és szellőztetését is úgy oldották meg, hogy az alkalmazkodjon az utasok biológiai ritmusához, így kevésbé fárasztó a repülés. 

Vaja helyett Bajára ment a mentő

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.09.08. 20:07
FOTÓ: Népszava
Egy elértés miatt ismét máshová - a szabolcsi Vaja helyett Bajára - küldte a 112-es segélyhívó operátora a mentőt. A hibát ugyan hat percen belül korrigálták, de a válságos állapotban lévő nő meghalt.

Újraélesztéshez hívtak szerdán reggel 8 óra 28 perckor mentőt a szabolcsi Vajára a háziorvosi rendelőbe. Egy 29 éves nő vesztette eszméletét, s miközben a település mindkét háziorvosa próbálta újraéleszteni, többen is mentőt kértek. A segélyhívások augusztus óta ebből a régióból már a 112-es központba érkeznek. Az ottani operátor viszont elérthette a helység nevét, és Vaja helyett a Bács-Kiskun megyei Bajára küldte a kocsit. A két település között közúton 473 kilométer a távolság. Miután ott az esetkocsi személyzete nem talált beteget, visszaszóltak a mentésirányításnak. Időközben Vajáról is sürgették a segítséget, így hat perccel később a valódi címre is indulhatott mentő, s gyorsan, szintén hat perc alatt oda is értek és folytatták az újraélesztést. Ám ez végül nem járt sikerrel. 

Lapunk megkereste a segítségnyújtásban közreműködő háziorvosokat, akik szerint a kiérkező mentők profizmusa megkérdőjelezhetetlen volt. A 112-es operátorának tévedésről semmit nem tudtak mondani. Egyikük, dr. Komoróczy Károly azt is közölte: nem tudni mi okozta a fiatal nő halálát, várják a boncolási jegyzőkönyvet. Ha volt is címtévesztés, a mentők gyorsan, a hívástól számítva 12 percen belül megérkeztek.

Az ORFK sajtóosztályának közlése szerint: „négy hívás érkezett a Hívásfogadó Központba, az operátor a későbbi hívások közül kettőben hibázott, aminek a konkrét esetben a mentésre nem volt hatása.” Néhány héten belül ez a második eset, amikor félreértés miatt máshová küldtek mentőt, mint ahol szükség volt rá. Július elején a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és az esetkocsi. Az operátort akkor elbocsátották.

FOTÓ: Népszava

FOTÓ: Népszava

Az eredeti tervek szerint idén év végére az egész országban átirányítják a mentők 104-es számát a 112-es Központi Hívásfogadóba. Augusztusban Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét kapcsolták be a rendszerbe. Így az innen érkező 104-es hívások először a két területi központban – Miskolcon vagy Szombathelyen – csöngenek ki. Itt egy operátor tisztázza, hogy milyen jellegű segítségre van szükség, amennyiben kizárólag egészségügyi a panasz, az alapadatok rögzítése után, elektronikus adatlapon is továbbítják a bejelentést a mentőszolgálatnak, és ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése. 

Lapunknak több háziorvos is megerősítette, hogy a közbeiktatott telefonközpont miatt olykor lelassul a mentés. Gyakran percekig tart, mire egy-egy betegszállítást be tudnak jelenteni, ezért kezdeményezték, hogy a háziorvosok a 104 helyett kapjanak közvetlen számot a megyei mentésirányítókhoz. Ezzel kikerülhetnék a 112-es központokat. 

A Népszava úgy tudja: a mentők az átkapcsolással kapcsolatban eleve azt kérték, hogy a központi segélyhívó munkatársai legfeljebb három kérdés vagy 40 másodperc után adják át a hívást a mentésirányítóknak. A lapunknak nyilatkozó mentősök szerint azonban ez nem teljesül, mert a hívás és az átkapcsolás között átlagosan kettő, vagy több perc is eltelik. „Egy olyan beteg, akinek leállt a légzése – mondta egyikük -, ennyi idő alatt meghal. A sikeres újraélesztésre négy perc van, utána az illető menthetetlen agyhalott.”

A reform halálos áldozata
2007-ben a hódmezővásárhelyi és a szentesi kórház közötti szállítás során meghalt egy mindszenti beteg. Lázár János, Hódmezővásárhely akkori fideszes polgármestere a meghalt férfit a kormány egészségügyi reformja első halálos áldozatának nevezte.