Rideg valóság

Publikálás dátuma
2017.09.09 07:48
Elisabeth Olsen és Jeremy Renner
Fotó: /

Nem tartalmaz túlságosan sok mázat a Wind River – Gyilkos nyomon című amerikai thriller, éppen emiatt ad westernszerűen szikár, mértéktartóan izgalmas, ám annál élvezhetőbb élményt. Taylor Sheridan, a tévészínészből író-rendezővé avanzsált alkotó – a Sicario - A bérgyilkos és A préri urai után újra – kietlen tájba, ezúttal a Wyoming állam területén őslakos arapaho indiánok rezervátumába kíséri a nézőt. Itt kell boldogulnia Cory Lambertnek a természeti viszontagságokkal, nyomasztó emlékeivel, széthulló magánéletével és azokkal a párducokkal, amelyeket le kell vadásznia a rezervátum területén. Csakhogy a véletlen úgy hozza, hogy éppen egy gyilkossági ügybe tenyerel bele, ő találja meg annak az indián lánynak a hóba fagyott tetemét, akit megbecstelenítettek, majd halálba kergettek. 

A film könyvéért és a rendezéséért felelő Sheridan számára a wyomingi indiántelep nyerő helyszín volt. A köztudatban borúlátásra okot adó, óriási területen fekvő hely rengeteg bűncselekmény helyszíne, ahol sok a kábítószerhasználó. Akkor, amikor ott járunk, a mindent beborító, erős szélfúvással jelentkező hóvihar hullámokban érkezik, a hőmérséklet pedig gyakran mínusz harminc fok alá süllyed. A környezet nem kellék, fontos komponens ahhoz, hogy megértsük a filmet. A film nem szokványthriller, hanem mélyebb rétegekbe ásó munka. Nem a gyilkosság felgöngyölítése az igazán érdekes, sőt a két főszereplő sem talál egymásra. Viszont itt van egy hollywoodi produkcióhoz mérten nagyon eszes, tudatosan felépített történet arról, mi mindenre vetemedik az ember magányban, kiéhezettségben, alkoholmámorban. Az Oscar-jelölt Jeremy Renner által játszott kevés szavú vadőr és a szövetségi nyomozó szerepében ugyanilyen tisztességes alakítást kínáló, szívarcú Elizabeth Olsen pedig olyannyira jól eltalált karakterek, hogy ezentúl nem is akarjuk őket máshol látni, csak az olyan saját törvényekkel rendelkező vidékeken, amerre angyal sem jár.

2017.09.09 07:48

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00