"Sumák dolog" - Szijjártó visszaszólt a német miniszternek

Publikálás dátuma
2017.09.09. 18:28
FOTÓ: Népszava
Ellentétben azzal, amit a baloldali német igazságügyi miniszter állít, az Európai Bíróság döntése nem kötelezi Magyarországot semmire - ismételte el Orbán Viktor pénteki szavait Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Heiko Maas nyilatkozatára reagált.

Ahogy lapunk is megírta, a német igazságügyi miniszter korábban úgy fogalmazott: ha Magyarország a migrációs válságban továbbra is ragaszkodik a konfrontációhoz, akkor szükség esetén meg kell vonni Magyarországtól uniós pénzeket. Szijjártó Péter válaszában aláhúzta, a bíróság döntését tudomásul veszik, de továbbra is elutasítják az illegális bevándorlást, és nemet mondanak a kötelező betelepítési kvótára - mondta el szinte szóról szóra ugyanazt, amit Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában.

A Magyarországnak szerződések szerint járó uniós forrásokat összekötni az illegális bevándorlással sumák dolog - közölte a magyar tárcavezető, hozzátéve, különös tekintettel igaz ez arra, hogy a Magyarországra érkező forrásokból jelentős mértékben nyugati, például német cégek profitálnak.  "És ne hallgassuk el azt a tényt sem, hogy képmutatás Magyarországot számon kérni, amikor az uniós tagállamok a kvóta szerinti vállalásaik mindössze 25 százalékát teljesítették" - vágott vissza Szijjártó. 

A miniszter ezután elővette a kártyát, amire már többször hivatkoztak a külpolitikában, miszerint Magyarországot akarják felhasználni a német választási kampányban: "megtisztelő, hogy a német választási kampányban Magyarországgal foglalkoznak, ugyanakkor felhívjuk a német igazságügyi miniszter figyelmét, hogy Magyarország a magyar emberek adóforintjaiból védi a schengeni határt, s vele együtt Németországot is". "Érdekes, hogy a szolidaritásnak ez a fajtája nem kelti fel egy német miniszter figyelmét" - zárta kissé arrogáns stílusban közleményét a miniszter.

Lásd még: Újabb lesújtó bírálat Európából - Figyelmeztették Orbánt

Szerző
Frissítve: 2017.09.09. 19:34

„Szégyen, amit Magyarország tesz” - írja a New York Times

Publikálás dátuma
2017.09.09. 17:47
FOTÓ: Alexandros Michailidis / SOOC /AFP
Lesújtó véleményt közölt Magyarországról a menekültválság kapcsán a New York Times. Szerkesztőségi állásfoglalásukban a kvótaperre utalva azt írták, szomorú, hogy olyan országok, amelyek korábban a vasfüggöny lerombolását ünnepelték, néhány muszlim menekült befogadásában most az európai jog és értékek megsértését látják.

A cikk szerint aggasztó, hogy újabb nyár telt el anélkül, hogy valamiféle megoldás született volna korunk legnagyobb humanitárius válságára. Miközben menekültek ezrei az életüket kockáztatva vágnak neki a Földközi-tengernek, hogy menedéket találjanak az erőszak elől, addig több közép- és kelet-európai ország – különösen Magyarország – barátságtalanul áll hozzá a problémához, és makacsul megtagadja a menekültek befogadását. A lap szerint ez szégyen, ha azt vesszük, hogy 1989-ben épp Magyarország volt az, amelyik megnyitotta a határait, összekötve így a keletet és a nyugatot. Akkor az emberi jogok általánosan elfogadott nemzetközi elveire és humanitárius megfontolásokra hivatkozott Magyarország.

Ez ma már nem igazán szempont – írja a lap a kvótaperre utalva. Emlékeztetnek, hogy 2015-ben az Európai Unió úgy döntött, hogy segít a menekültáradattal birkózó Olaszországnak és Görögországnak, és helyet biztosít 120 ezer migránsnak, Magyarország és Szlovákia pedig az  az Európai Unió Bíróságára vitte az ügyet. A keresetet minden elemében alaptalannak találva a kormány elbukta a kvótapert, de a lap szerint a döntés egyébként sem sokat javítana a menekültek helyzetén, hiszen amúgy is csak az érintettek alig negyedének a sorsát rendezné (és a kelet-európai országokra ennek is csak a töredéke jutott).

A cikkben azt írják, Európának humanitárius megoldásokat kellene találnia a helyzetre, az erőfeszítéseket és a terheket is meg kell osztaniuk a tagországoknak, itt említve a toleranciát, kulturális sokszínűséget, a kisebbségvédelmet, és az idegengyűlölet elutasítását, amelyek mind európai értékek.

"Különösen szomorú, hogy olyan országok, amelyek korábban a vasfüggöny lerombolását ünnepelték, néhány muszlim menekült befogadásában most az európai jog és értékek megsértését látják" - idézi a hvg.hu a New York Times-t. A lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök részéről különösen arrogáns lépés volt, hogy még pénzt is kért az Európai Uniótól a határok védelmére. 

A cikk végén arról írnak, hogy a bíróság ítéletének arra kell emlékeztetnie Magyarországot és szomszédait, hogy az emberi jogok és humanitárius szempontok, amelyet egykoron maguk is méltattak, nem választás kérdései.

Lásd még: Újabb lesújtó bírálat Európából - Figyelmeztették Orbánt

Szerző
Frissítve: 2017.09.09. 18:18

Lezuhant a helikoptere - Szörnyethalt a fellépésére siető zenész

Publikálás dátuma
2017.09.09. 17:12
Troy Gentry Forrás: Facebook
Fellépésre tartott az ötvenéves country-sztár Troy Gentry, amikor a helikoptere péntek délután egy körül a földbe csapódott New Jersey államban, Medford városánál - írja a Bors. Az énekes nem élte túl a balesetet.

Jelenleg még nem tisztázott, a légi jármű miért zuhant le - a baleset körülményeit jelenleg is tisztázzák. A helikopter pilótája szintén életét vesztette.

Troy Gentry a Montgomery Gentry country-duó feleként számos elismerésben részesült közel két évtizedes pályafutásuk alatt. Az Academy of Country Music és a Country Music Association éves díjátadóin szinte minden évben ott voltak a jelöltek közt, 2008-ban pedig a Grammy-díjtól is csak egy karnyújtásnyira voltak, amikor jelölték őket Lucky Man című dalukért a legjobb country duó vagy zenekar díjára. (A díjat abban az évben egyébként a legendás Eagles zenekar vitte haza.)

Szerző
Frissítve: 2017.09.09. 17:20