Előfizetés

Négyezren buktak meg az érettségin

Publikálás dátuma
2017.09.11. 00:03
A kép illusztráció! FOTÓ: Molnár Ádám
Az Oktatási Hivatal adatai szerint 3921 vizsgázó kapott elégtelen osztályzatot az érettségi vizsgán nyújtott teljesítményére a 2016/2017. tanév május–júniusi vizsgaidőszakában, ennyien nem szereztek érettségi bizonyítványt sem – válaszolta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére Rétvári Bence.

Az államtitkár azt is ismertette, a vizsgaidőszakban összesen 67 015 vizsgázó tett sikeres érettségit. 

A Fidesz nyert Pakson

Publikálás dátuma
2017.09.10. 23:27
FOTÓ: Tóth Gergő
Szabó Péter, a Fidesz-KDNP és a Paksi Lokálpatrióták jelöltje, jelenlegi alpolgármester nyerte az időközi polgármester-választást a Tolna megyei Pakson, amelyet 31 százalékos részvétel mellett rendeztek vasárnap.

Szabó Péter 3423, a független Mezősi Árpád 1423, Medveczki Zoltán, a Magyar Környezetvédők Pártjának jelöltje 111, a munkáspárti Kerezsi László 52 szavazatot kapott - közölte Blazsek Balázs, a helyi választási iroda vezetője. A 15 837 választásra jogosultból 5009-en voksoltak, érvénytelen szavazat nem volt - tette hozzá.

Szabó Péter 43 éves tanár-muzeológus, 2006-tól 2010-ig a Paksi Lokálpatrióták jelöltjeként listás mandátummal volt önkormányzati képviselő. 2010-ben szintén az egyesület jelölésében indult egyéni körzetben, ahol akkor a Fidesz jelöltje nyert. 2016-ban a Fidesz támogatásával főállású alpolgármesterré választották.

A választást azért rendezték, mert a 2014-ben a Néppárt jelöltjeként polgármesterré választott Süli János összeférhetetlenség miatt május 31-ével lemondott tisztségéről, miután Áder János köztársasági elnök április 26-án kinevezte a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterré.

Lásd még: Megbocsátó az erőmű városa a Fidesszel szemben

„Megdőlt a Fidesz nagy hazugsága” - Tüntettek az Agóránál (Videó)

Publikálás dátuma
2017.09.10. 20:47

A kisebbségi oktatást ellehetetlenítő ukrán törvény ellen tiltakoztak a Közös Ország Mozgalom rendezvényén a demokratikus ellenzéki pártjai. A Fidesz-KDNP képviselői nem jöttek el.

Az Alkotmány utcai Közös Ország Agórában tartott vasárnapi eseményt a Heti Válasz újságírója, Stumpf András nyitotta meg. Pénteki cikkében ugyanis ő javasolta a „ballib ellenzéknek”, hogy tüntessen az ukrajnai helyzet miatt. Kérése meghallgatásra talált.

Az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény, semmibe véve az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket és a saját alkotmányát, korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét írták felhívásukban a szervezők. (Ukrajna lépése elsősorban valószínűleg nem a kárpátaljai magyar, hanem az Ukrajnában élő orosz kisebbség ellen irányult.)

A pártok képviselői közül elsőként felszólaló Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint ebben a kérdésben valóban nemzeti egységre van szükség. Avarkeszi Dezső (DK) hosszan idézte Kőszeghy Elemér témába vágó írását a Népszava szombati számából. Másokhoz hasonlóan Berkecz Balázs (Együtt) is közölte, hogy határozott, aktív fellépést vár a magyar kormánytól.

Ungár Péter (LMP) megjegyezte: bár Szijjártó Péter külügyminiszter berendelte Ukrajna magyarországi nagykövetét, Hollandiával egy kisebb jelentőségű ügyben (a távozó nagykövet 168 Órának adott nyilatkozata miatt) felfüggesztette a nagyköveti kapcsolatokat. Ukrajna esetében ez nem történt meg.

Ungár Péter, Avarkeszi Dezső, Bokros Lajos, Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Soproni Tamás, Szabó Tímea, Berkecz Balázs MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ungár Péter, Avarkeszi Dezső, Bokros Lajos, Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Soproni Tamás, Szabó Tímea, Berkecz Balázs MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bősz Anett (Liberálisok) az ukrán kormány nyilvánvaló felelősségén túl azok „másodlagos felelősségét” is hangsúlyozta, akik támogatják a putyini Oroszországot. Közéjük sorolta a magyar kormányt is.

Bokros Lajos (Modern Magyarország Mozgalom) elmondta, hogy szeptember 20-án, Odesszában találkozik Porosenko ukrán elnökkel. Bokros próbálja majd meggyőzni, hogy ne írja alá a törvényt. Kiss Natália, a Közös Ország Mozgalom kárpátaljai magyar tagja később – miután megköszönte a szolidaritást – arra hívta fel a figyelmet, hogy könnyen megtörténhet: szeptember 20-án már késő lesz.

Szabó Tímea (Párbeszéd) indítványozta, hogy a pártok közös petícióban és országgyűlési határozatban is fejezzék ki tiltakozásukat. Soproni Tamás (Momentum Mozgalom) kijelentette, hogy a mostani rendezvénnyel megdőlt a „Fidesz egyik legnagyobb hazugsága”. Jelesül az, hogy csak a kormánypárt képviseli a határon túli magyarok érdekeit.

Többen kifogásolták, hogy a rendezvényen a Fidesz-KDNP nem képviseltette magát. A hvg.hu meg is kérdezte, hogy miért nem. A portálnak a Fidesz ezt üzente: „Soros bábszínházban nem veszünk részt”. - Cz. G.

A Közös Ország Mozgalom Facebook-oldalán élőben közvetítette a tüntetést:

Hátba szúrás
Az állami rádiónak nyilatkozó Szijjártó Péter külügyminiszter ismételten Magyarország hátba szúrásaként értékelte az ukrán törvényt. Csakhogy eközben Romániával és Horvátországgal is konfliktusok alakultak ki. Szijjártó reméli, eredményre vezetnek a román kormány megoldási javaslatai a marosvásárhelyi magyar katolikus iskola ügyében: ellenkező esetben Magyarország nem tudja támogatni Románia OECD-tagságát (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet). Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt pedig az lepte meg, hogy a Mollal kapcsolatos horvát magatartás miatt Magyarország nem támogatja Horvátország csatlakozását az OECD-hez. „Nem gondoltam, hogy ez fog történni” – nyilatkozta, hozzátéve: kedden Magyarországra utazik, a témáról Orbán Viktor kormányfővel is beszél majd.