Előfizetés

Nem bíznak Katalónia függetlenné válásában a spanyolok

 A közvélemény szerint nem lesz független Katalónia október 1-je után, amikorra is népszavazást írt ki a kérdésről a katalán elnök - derült ki azokból a felmérésekből, amelyeket a spanyol napilapok közöltek hétfőn.

Katalóniában a megkérdezettek 62,2 százaléka, egész Spanyolországban pedig 89,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte nem lesz független az autonóm régió október 1-jét követően, míg ennek ellenkezőjét Katalóniában 21,6 százalék, országosan pedig 5,4 százalék gondolja - írta az ABC című újság, amelynek a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég készített felmérést.

Az összes válaszadó többsége, 73,9 százaléka szerint a függetlenségről zajló vita valójában a politikusok vitája és nem a társadalomé.

A kutatók egyebek mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy mit gondol a közvélemény a spanyol állam fellépéséről; 53 százalékuk szerint még határozottabbnak kellene lennie Katalóniával szemben, 26,7 százalékuk megfelelőnek tartja az eddigi intézkedéseket, míg 4,8 százalékuk véli úgy, hogy kevésbé kellene keménynek lennie a kérdésben.

Narciso Michavila, a GAD3 elnöke az adatokhoz fűzött elemzésében megállapította: Katalóniában a függetlenség társadalmi bázisa szűkül, a katalán kormány pedig emiatt felgyorsítja lépéseit, megkerülve az útjába kerülő demokratikus elveket.

A szakember szerint ezzel a stratégiával sikerült elérnie, hogy a spanyolok többsége egyetért abban: Katalónia nem lesz független október 1. után.
"Mindenesetre csaknem kétmillió katalán túl sok spanyol ahhoz, hogy ne hallják meg az érveiket" - jegyezte meg Michavila, aki írásában arra a sajátos helyzetre is rámutatott, hogy a katalán függetlenségért küzdő pártok ugyan a parlamentben többséget alkotnak, de a 2015-ös választásokon a választók kevesebb mint 50 százaléka szavazott rájuk.

Az El Mundo című napilap a Sigma Dos nevű kutatóintézet felmérését tette közzé, amely szerint a megkérdezettek 45,7 százaléka úgy véli, hogy végül nem tartják meg a referendumot, 35,9 százalékuk szerint viszont igen.

A népszavazás engedélyezését a válaszadók 29,1 százaléka támogatja, 60,3 százaléka pedig ellenzi. 48,2 százalékuk szerint a referendum elkerülésére alkalmazni kellene a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét. amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztését jelentené, 33 százalék nem támogatja ezt a lépést.

A El País című napilap vasárnap közölte a Metroscopia nevű kutatócég Katalóniában végzett felmérését. A megkérdezettek 56 százaléka szerint nemzetközi szinten nem tekinthető legálisnak és érvényesnek az önrendelkezési népszavazás, 38 százalékuk ezzel ellentétes véleményt képvisel.

A spanyol kormány megítélését firtató kérdésre a válaszadók 82 százaléka mondta azt, hogy Mariano Rajoy kabinetje inkább hozzájárult a függetlenségi folyamat erősödéséhez, mintsem gyengítette.

José Juan Toharia, a Metroscopia elemzője kifejtette: tízből hét katalán szeretné, ha referendumon szavazhatna a függetlenségről, de nem úgy, ahogyan azt most a katalán kormány tervezi, hanem teljesen jogszerűen, megállapodva arról a spanyol állammal.

A szakember szerint a szavazási vágy egyik oka, hogy kimutathassák: dühösek a spanyol államra azért, ahogy kezeli Katalóniát, másrészt kinyilváníthassák azt is, hogy Spanyolország része akarnak maradni, de új jogi keretek között, nagyobb kompetenciákkal.

A felmérések a katalán nemzeti ünnepre időzítve jelentek meg a lapokban. Szeptember 11-én - 2012 óta - minden évben óriási felvonulást szerveznek a függetlenséget pártolók.

Tavaly több mint félmillióan vonultak utcára ebből az alkalomból. Idén, mindössze három héttel a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazás előtt, a felvonulás az elszakadás támogatóinak erődemonstrációjának tekinthető.

Brexit - Wales és Skócia is lázad

Publikálás dátuma
2017.09.11. 13:47
Több ezer ember vett részt Londonban a Brexit elleni tüntetésen szombaton. FOTÓ: NIKLAS HALLE'N / AFP
A brit gazdaság kevés jelét adja a javulásnak, és a gyenge növekedés akár egy évtizedig is tarthat, ha a kormány rosszul kezeli a Brexitet - írja a Világgazdaság.

A brit feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal, az elemzői várakozásokat meghaladva az idei év legnagyobb növekedését mutatta júliusban, de a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint az építőipar élesen visszaesett, és a kereskedelmi szektor is gyengén teljesített. Az ipari teljesítmény növekedése 0,2 százalékra lassult, és az adatok a Reuters szerint azt valószínűsítik, hogy a Bank of England e heti ülésén továbbra is óvatos lesz a kamatemeléssel, noha az infláció meghaladja a 2 százalékos célt, és a 3 százalékhoz közelít.

Aggodalmukat fejezték ki a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) is. Felülvizsgált előrejelzésükben a fogyasztási kiadások növekedése miatt 1,5-ről 1,6 százalékra emelték a 2017-re szóló növekedési kilátásokat, jövőre azonban már csak 1,2, 2019-ben pedig 1,4 százalékos bővülést várnak.

A harmatos növekedés veszélyeire figyelmeztetett Alistair Darling is a BBC-nek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint Nagy-Britannia egy teljes évtizedet elvesztegethet, ha nem kezeli jól a Brexitet. Úgy véli, eljött az ideje, hogy a brit kormány és Brüsszel is felnőtt módjára viselkedjen.

A kompromisszumkötést Theresa May kormányának már a héten meg kell kezdenie, a parlament ugyanis hétfőn szavaz először a brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit megteremtő törvénytervezetről. Az Independent értesülései szerint Wales és Skócia kedden hivatalosan is közölni fogja, hogy megvonja a támogatását May Brexit-politikájától, amennyiben a kormány nem hajt végre radikális változásokat a törvénytervezetben. 

Magyarokat evakuálnak - Saint Martin szigetére is lecsapott Irma (Fotók!)

V. P.
Publikálás dátuma
2017.09.11. 13:16
Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP
Legkevesebb tízen vesztették életüket Irma pusztításai következtében Kubában a hét végén - ezzel összesen 38-ra emelve a szélvihar halálos áldozatainak számát a karibi térségben. A hurrikán gyengül, de még mindig életveszélyes. Evakuálnak 9 magyar állampolgárt Saint Martin szigetéről. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Martin BUREAU / Valentine AUTRUFFE/ Lionel CHAMOISEAU / AFP

A hurrikán a szigetország után Florida felé tartott, ahol (hazai idő szerint) vasárnap éjjel csapott le, árvizeket hagyva maga után. Miami belvárosában a 200-230 kilométeres szél három toronydarut döntött össze, ezért a hatóságok felszólították azokat, akik hasonló építkezések közelében élnek, hogy költözzenek távolabbi szállásokra.

Irma a félszigeten végighaladva hétfőre tropikus viharrá csökkent, a szél sebessége 120 kilométer alatt van. Előrejelzések szerint tovább gyengülve halad át Georgia, Alabama, és Tennessee államokon.

Orlandóban leszakadt vezetékek jelentenek veszélyt, Jacksonville-t elöntötte a víz, a St. Johns folyón rekord áradást mértek. Floridában 6,2 millió otthon, a háztartások 62 százaléka maradt áram nélkül, több mint 160 ezren várták menedékszállásokon a vihar elvonultát.

Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP

Saint Martin egy része vasárnap így nézett ki. FOTÓ: MARTIN BUREAU / AFP

Közben a karibi térségben már megkezdődött a károk felmérése, és a romok eltakarítása.

A Karib-tengeri térségben és Észak-Amerikában tomboló hurrikánok mintegy 200 milliárd dollár kárkifizetést jelenthetnek a biztosító cégeknek - idézte a Lloyd's of London vezérigazgatóját a The Sunday Times című brit lap. Inga Beale azt mondta, hogy a legrosszabb forgatókönyv kezd megvalósulni: a Harvey hurrikán komoly áradásokat okozott, majd megérkezett az Irma legalább 131 milliárd dolláros kárral, és ehhez hozzáadódik a hamarosan lecsapó José hurrikán rombolása. A becsült kár így akár 200 milliárd dollár is lehet - mondta a Lloyd's vezérigazgatója.

A szél által elsodort tetőért, valamint a házra rádőlt fa, repülő törmelék, villámlás, tűz okozta károkért legtöbb otthonbiztosítás általában fizet, de nem minden tulajdonos van tudatában, hogy árvízre külön szerződést kell kötnie. A törvények szerint ugyanis azoknak, akik hurrikán veszélynek kitett területen élnek, kötelező alap árvíz biztosítást kötniük, ha államilag támogatott jelzáloghitelt vettek fel. Azonban a Harvey nyilvánvalóvá tette, magas kockázatnak kitett területen kívül lévő tulajdonok is szenvedhetnek károkat.

Evakuálják a magyarokat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó 9 magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására. Valamennyien szeretnék elhagyni a szigetet - közölte a miniszter. A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról. Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot - tette hozzá. 
Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatos kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva. Jelezte: emellett egy amerikai hajóval is kapcsolatban vannak, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán. Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt - mondta a miniszter.

Irma tegnap érte el Floridát, ahol körülbelül 50 ezer magyar él. Egy Miamiban élő nő néhány órával az Irma érkezése előtt azt mondta: összefogtak a magyarok, és mindenben segítik egymást. Létrehoztak például egy közösségi oldalt is, amelyen bárki jelezheti, ha segítségre van szüksége.

A delmagyar.hu-nak sikerült felvennie a kapcsolatot három magyar diáklánnyal, akik jelenleg Orlandoban vannak. A város ugyancsak veszélyzónának minősül, ám sikerült biztonságos helyre húzódniuk. "Próbáltunk konzervet és vizet venni, de a boltok polcai már üresek voltak, a legtöbb benzinkutat pedig lezárták" - mondta egyikük.

Hemingway cicái átvészelték
Ernest Hemingway Nobel-díjas író múzeummá alakított háza, Key Westen a csodával határos módon teljesen épségben maradt - adta hírül az NBC. A ház mind az 54 macskája is épségben átvészelte az Irma hurrikánt. A cicák Hemingway Hófehérke nevű macskájának a leszármazottai. Ennek bizonyítéka, hogy sokuknak hat ujja van, ami Hófehérke genetikai öröksége.