Sztárok nyomokban

Publikálás dátuma
2017.09.11 19:03
Ekanem Bálint Simándy Józsefként Forrás: TV2
Fotó: /
Újraindult a Sztárban sztár a TV2-n ismerős szereplőkkel és zsűritagokkal, az igazi újdonság, beleértve Stohl András jelenlétét, még várat magára.

Ötödik évadát kezdte a Sztárban sztár a TV2-n az egyik óriási elánnal beharangozott új zsűritag, Stohl András nélkül. A színészt, az első adásra színházi elfoglaltsága miatt nem sikerült egyeztetnie a csatornának. Stohl korábban az egyik interjújában még kiabálni akart a hatalom ellen, majd némi habozással ugyan, de mégis aláírt a hatalom ellen egyáltalán nem kiabáló adóhoz. Ezután pedig a startot „elegyeztette”. Erre írta az egyik internetes orgánum, hogy erős kezdés. Magáról az újrainduló műsorról ez nem mondható el, bár akadt némi biztató kivétel.

Az egész műfaj nekem a hetvenes évek egyik legendás szilveszteri műsorát juttatta eszembe, amelybe az Abba együttest olyan személyiségek jelenítették meg, mint Takács Mari, Kudlik Júlia, Murányi László és Knézy Jenő. Demis Roussos Márkus László volt, Amanda Lear pedig Harsányi Gábor. Paródiák voltak ezek, mégpedig hatásos, olykor parádés átlényegülések, amelyekre több évtized után is emlékezni lehet. Mondjuk, ha Márkus László vállal ilyen feladatot, az már önmagában garancia lehet a minőségi szórakoztatásra.

Azóta sok idő eltelt, ma már nem a színészek az igazi sztárok, hanem a médiából, a pop szakmából ismert emberek, akik elsősorban a fiatalokat próbálják megszólítani. Két figyelemre méltó teljesítmény mégis akadt a mostani műsorban, az egyik Ekanem Bálinté, aki Simándy József feledhetetlen áriáját énekelte el a Bánk bán című operából. A Simándy bőrébe és maszkjába belebújó énekes tényleg remek hangi adottságokkal rendelkezik, és némi színészi talentum sem esik messze tőle. Persze lehet, hogy csak a többi fellépő teljesítményéhez képest és az előadott dal műfaja miatt éreztem üdítő kivételnek, mégis jó volt hallgatni az áriát.

Király Viktor Rátonyi Róbertként Forrás: TV2

Király Viktor Rátonyi Róbertként Forrás: TV2

Ugyanez mondható el Király Viktorról, aki a Csárdáskirálynőből a Jaj cica című örökzölddel lépett a színpadra. Rátonyi Róbertet idézte, de csak nyomokban érezhettük Rátonyi hangsúlyait, ám maga a produkció mégis vállalható és értékelhető volt. Till Attila most is bebizonyította, hogy kis ujjból megoldja egy ilyen show vezetését, úgy tud túlzó és szentimentális lenni, hogy valamiért mégis elviseli az ember. Nagy kérdés az ilyen műsorok esetében a zsűri szerepe és hitelessége. Ebben az esetben is, mint más hasonló adásoknál a bírálók elsődleges feladata a szórakoztatás. Mindegy mit mondanak, csak jópofa és kellően provokatív legyen és persze az egekbe dicsérje a saját portékát. Kíváncsi vagyok, hogyan felel majd meg ennek az elvárásnak Stohl András, hiszen egy formátumos színésznek kell majd eljátszani ezt a szerepet. Stohlt nem is féltem, önmagunkat, mint színházi nézőket annál inkább, nehogy a végén teljesen elveszítsük őt.

2017.09.11 19:03

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00