Merkel nem vitázik többet Schulzcal

Publikálás dátuma
2017.09.13. 14:17
Az első és valószínűleg egyetlen tévévita a kampányban. FOTÓ: DPA
Kihívta egy újabb televíziós vitára Angela Merkelt Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, de a hivatalban lévő kormányfő elutasította.

Martin Schulz a Bild című lapban szerdán ismertetett levelében azt írta Angela Merkelnek, hogy első televíziós vitájukon egy sor kérdés nem került elő. Kiemelte, hogy a kancellár is bírálta a "nagyon korlátozott témaválasztást", és ebben teljes mértékben egyetért vele.

Nem jutott elég idő a digitalizáció, a nyugdíjrendszer és az oktatási rendszer ügyére sem, pedig "a polgárok megérdemelnek egy átfogó vitát országunk jövőjének központi kérdéseiről", ezért újabb televíziós vitát kell folytatni a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt - írta az SPD-s kancellárjelölt, hangsúlyozva, hogy bármikor megtarthatják a szópárbajt, ő mindig készen áll.

Angela Merkel visszautasította a kihívást. A kancellár "örömmel vett részt" a vasárnapi televíziós vitán, úgy érzi, hogy a műsor "formátuma bevált", és ezzel lezártnak tekinti az ügyet - közölték szerdán pártja, a jobbközép CDU berlini központjában.

A tévévita volt az egyetlen kampányrendezvény, amelyen a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU pártszövetség és az SPD kancellárjelöltje szemtől szembe ütköztette véleményét. A 90 perces adásban a migrációs válság ügye töltötte ki a legtöbb időt. A négy legnagyobb országos televízióban élőben közvetített műsor után készített gyorsfelmérések alapján Angela Merkel szerepelt jobban.

A műsor formátuma változatlan 2005 óta, amikor Merkel először indult a kancellári tisztségért. A szervezők az idén javasoltak számos újítást, a többi között szó volt arról, hogy amerikai mintára hívjanak meg nézőket a stúdióba, és legyen ismét két kancellárjelölti vita, mint 2002-ben, amikor a hivatalban lévő SPD-s kancellár, Gerhard Schröder és a választást végül elvesztő kihívója, a CDU/CSU-s Edmund Stoiber kétszer is megmérkőzött a kamerák előtt.

Angela Merkel képviselői azonban a műsorról folytatott tárgyalásokon elutasították a javaslatokat, és világossá tették, hogy csak egy vitáról lehet szó, és a kancellár azon is csak akkor vesz részt, ha minden marad a régiben.

A legutóbbi felmérések szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 36-38 százalékos, előnye nagyjából 15 százalékpont az SPD-vel szemben, amely 21-24 százalékos támogatottsággal áll a második helyen.

Szerző

Juncker: mindig Európáért harcoltam

Publikálás dátuma
2017.09.13. 11:33
FOTÓ: AFP / ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker megtartotta szokásos évértékelőjét az Európai Parlamentben. A beszédet idén az tette különösen fontossá, hogy Nagy-Britannia kiválik, illetve ősszel várhatóan felpörög a francia-német együttműködés, hiszen a háttérben már készítik a reformterveket. Szabadság, egyenlőség, jogállamiság. E három fogalom köré építette évértékelő beszédét, illetve programját Juncker.

Az eredményekről

Jean-Claude Juncker először az eredményekről beszélt.  Tíz évvel a gazdasági válság kezdete után ismét szél dagasztja az EU vitorláit. Az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja - jellemezte a helyzetet. Elmondta, hogy nyolcmillió munkahely jött létre, a gazdasági növekedés két százalék fölé emelkedett és jelentősen csökkent a tagállamok államháztartási hiánya. A kereskedelemről szólva a szabadkereskedelmi egyezmények fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy  „nem vagyunk a szabadkereskedelem naiv hívei. Európának meg kell védenie az érdekeit.”

Menekültek - Európa nem lehet erőd

Az elnök emlékeztetett arra, hogy erősítették a határvédelmet, létrejött az uniós határ- és parti őrség. Az irreguláris migráció visszafogása érdekében megállapodásokat kötöttek külső országokkal, a török-uniós egyezmény például 97 százalékkal fogta vissza a migrációt. Ugyanakkor „Európa nem egy erőd és nem is lehet az”, azoknak, akiket „elfogadhatatlan okok miatt üldöznek”, menedéket kell nyújtani. Megjegyezte természetesen azt is, hogy nem minden tagállam mutatott egyformán szolidaritást.

A hatodik forgatókönyv

„Európa jövőjét nem diktálhatják felülről”, ezért is mutatott be az Európai Bizottság öt változatot az EU jövőjére. Most viszont „ideje megtenni a következő lépést”: az elnök egy hatodik forgatókönyvet vázolt.

Jean-Claude Juncker itt közvetlenebb, személyesebb hangnemre váltott és hosszú politikai pályafutására emlékeztetett. „Soha nem veszítettem el a szeretetemet Európa iránt”- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy persze „nincs szerelem csalódás nélkül”. 

Az EU több, mint egy belső piac, értékekről, a szabadságról szól. Európának az egyenlőségről kell szólnia a tagállamok között is, legyenek azok kicsik vagy nagyok.” Itt kitért a kettős élelmiszerminőség kérdésére, amit például Magyarország is kifogásol, 
amellett is kiállt, hogy Románia, Bulgária és Horvátország mielőbb legyen a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagja. Az eurót -két kivétellel-  minden tagállamnak be kell vezetnie, amihez viszont a még kint lévőknek támogatásra van szükség. A bankuniót is meg kell reformálni hozzá - mondta Juncker.

A magyar kormánynak is üzent, amikor  arról beszélt, hogy az Európai Bíróság ítéleteit tiszteletben kell tartani. Az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik. "Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" - mondta.

Meg kell erősíteni a demokráciát

Az uniós demokrácia megerősítésére van szükség Juncker szerint, ezért támogatja Emmanuel Macron francia elnök ötletét, miszerint jövőre demokratikus konvenciókat tartsanak. Úgy véli, hogy az EU-nak valódi elnök kellene, és őt úgynevezett csúcsjelölti rendszerben kellene kiválasztani. Ez azt jelenti, hogy a pártcsaládok a parlamenti választások előtt állítanak jelöltet, majd a győztes pártcsalád embere kerül a posztra. Azt azonban Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy ő már nem indul újra a posztért.

Szerző

Egyenek kengurut!

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:40
Fotó: Shutterstock

Egyre nagyobb problémát jelent a kenguruk elszaporodása Ausztráliában, ezért a hatóságok az állatok megevését népszerűsítő felhívást tettek közzé. Húsa - bár minősége kiváló - nem túl kelendő, ugyanis a kenguru Ausztrália nemzeti állata, fogyasztóik a megbélyegzéstől félnek.

Szerző