Előfizetés

Továbbra is folyik a fertőző szenny a Szamosba

A Greenpeace nemzetközi szakértői csapata augusztus végén újra ellátogatott a romániai Szatmár megyei Vetés (Vetiș) településen a Szamos partjához, hogy mintát vegyen a folyóból. A korábbi, májusi Greenpeace-felmérések során ugyanis kiderült: a területen működő Unicarm húsüzemét is magában foglaló telephelyről bűzös fertőző, veszélyes hulladék, állati maradványok ömlöttek tisztítatlanul a Szamos folyóba, ami a pár kilométerre lévő magyar területeken is problémát okozott.

Az augusztus végi friss Greenpeace-vizsgálat megmutatta: továbbra is rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli habzó, büdös szennyvíz folyik a folyóba. A coliform baktérium telepszáma továbbra is meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül.

A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

Veszély fenyegeti a vadgesztenyefákat

Varga Péter
Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:18
Fotó: Szalmás Péter
Hosszú távon komoly károkat okozhat a vadgesztenyefa állományban a nagyon gyorsan terjedő rovar, a vadgeszetenyelevél-aknázómoly. Tevékenységük következtében a fák nyár közepére elvesztik lombozatukat.

Gyermekkorunk egyik legkedvesebb őszi tevékenysége volt a vadgesztenyegyűjtés. A jellegzetes fehér virágzattal, legyezőszerű levelekkel magas, terebélyes fák termése sokféle célt szolgál. Néha egyszerűen csak jó kézbe venni, kihámozni szúrós, zöld héjából a fényes barna, nagy fehér folttal díszített termést, amiből kisiskolások gyufaszállábú gesztenyeállatokat készítenek.

Most azonban szomorú látvány fogadott már nyár közepén, a vadgesztenyefák idő előtt barnuló, hulló levelei, az ágakon az élénk zöld termések magánya. A jelenség pár évtizede kezdődött, a nyolcvanas évek közepén jelent meg Macedóniában a vadgesztenyelevél-aknázómoly, amely a kilencvenes évek elején ért el hazánkba. A faj csak a fehérvirágú fák leveleit szereti. Az alig fél centiméteres, barna, fehércsíkos lepke petéit a levél felszínére rakja le, a kikelő lárvák azután járatot, „aknát” kezdenek fúrni maguknak a zöld szövetben.

„A kártevő rendkívül szapora, így a szezon folyamán a második-harmadik nemzedékre – ha nem védekezünk ellene – annyira elszaporodik, hogy a hernyók által kirágott aknák szinte egymást érik, és nem marad ép levélfelület. Ennek következtében a levél először megpöndörödik, majd le is hull. A hernyók tehát önmagukban is előidézhetik azt, hogy a fák nyár közepére elvesztik lombozatukat. Azt is hozzá kell tennünk, hogy a vadgesztenyefa leveleit több gomba is megtámadhatja, ami tovább ront a helyzeten” - tudtuk meg Szőcs Gábortól, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársától.

„A vadgesztenyefákat díszítő értékük és árnyékoló hatásuk miatt ültetjük elsősorban. A lombjuk vesztett fák siralmas látványt nyújtanak. A városi fákat amúgy is sok stressz éri. Ha a nyári hőséghez és aszályhoz a vadgeszetenyelevél-aknázómoly és még gombabetegségek is társulnak, senyved a fa. Elveszti szépségét, lassabban nő, végül ki is száradhat. De már évekkel korábban, mielőtt ez bekövetkezne, a beteg fa látványa rontja a városképet. Ezt meg kell előzni – folytatja a szakember.

De hogyan védekezzünk a kártevő ellen? „A moly báb alakban, a lehullott levelekben lévő járataiban telel át. Ha ősszel, lombhullás után összegyűjtjük a lehullott leveleket és elszállítjuk (komposztálásra nem igazán alkalmas!), csökkenthetjük a számukat. A lepkék tavasszal, az időjárás függvényében március végén-áprilisban kelnek ki. Rajzásukat feromoncsapdákkal követhetjük nyomon. Ha a tömeges rajzás kezdetéhez igazítjuk a növényvédőszeres védekezést, úgy sikeresek lehetünk. Ha késlekedünk, a kis hernyók már befurakodnak a levél belsejébe, és így a permetezőszer nem éri el őket. A növényvédőszerek palettájából a hernyók fejlődésére (a vedlésre) ható készítmények jöhetnek szóba – kapjuk a szakszerű tanácsokat Szőcs Gábortól.

Nem tudjuk, szennyezett-e Budapest levegője

B. M.
Publikálás dátuma
2017.09.12. 13:48
Adatok híján nem tudhatjuk, mikor kell különösen vigyázni. A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok augusztus 18-a óta a Levegő Munkacsoport honlapjának írása szerint. A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek.

Szükség esetén az önkormányzat se tud intézkedéseket hozni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta a környezetvédő szervezetet, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjánál történt meghibásodás.

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A múltban sem volt ritka, hogy egyes mérőállomások hosszabb-rövidebb ideig nem szolgáltattak adatot, a mostani leállás azonban példátlan, ahogyan az is, hogy semmiféle információ nem érhető el sem a leállás pontos okáról, sem arról, hogy mikortól várhatók ismét adatok.

„Magyarországon évente több mint 14 000 ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. A megbízható mérőhálózat alapvető fontosságú a lakosság tájékoztatása, a szmogriadó különböző fokozatainak elrendelése és egyes forgalomvonzó beruházások engedélyezése szempontjából" – jelentette ki Lukács András.

A Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: az Európai Bizottság 2010 óta folytat kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a magas légköri környezetszennyezés miatt, azóta folyik a "labdázás" a kormány és Brüsszel között. A helyzet annál is elgondolkodtatóbb - mondta Lukács András - mert nem régen adták át a 100 millió forintos új, svájci légszennyezésmérőt, azt, ami most nem szolgáltat adatokat.