Előfizetés

Német választás - Család, alapjövedelem és sebességkorlátozás

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.09.15. 07:40
FOTÓ: TOBIAS SCHWARZ/AFP
Bár a német választási kampányt sokan unalmasnak tartják, az egyes pártok programjai között nem kis eltérések, sőt ellentmondások vannak.

Alig több mint egy hét maradt a német választásig. A pártok utolsó tartalékaikat mozgósítják, s próbálják elmagyarázni a választóknak, mi az, amiben különböznek egymástól. A Spiegel szedte csokorba a jövőbeni tervekre vonatkozó legjelentősebb eltéréseket.

Ami a családpolitikát illeti, Angela Merkel pártja, a CDU mindenkinek emelné a gyermekgondozási segélyt, a szociáldemokraták viszont ennek mértékét a család bevételétől tennék függővé. A Zöldek nagyobb támogatást szánnak a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, szemben az euroszkeptikus, jobboldali radikális Alternatívával (AfD), amely nem akarja őket „feltétel nélkül” segíteni. Míg a CDU programjában különös hangsúllyal szerepel a család, a szabad demokrata FDP-nél, a Balpártnál, valamint a Zöldeknél nem ez a legfontosabb.

Magyar szempontból különösen érdekes a pártok menekültpolitikája. A környezetvédők, az FDP és az SPD bevándorlási törvényt alkotna, a Balpárt és a CDU viszont nem akar ilyen jogszabályt. A Horst Seehofer bajor miniszterelnök által fémjelzett CSU, illetve az Alternatíva meghatározná, legfeljebb hány menekült érkezhet az országba. A már Németországban menedékjogot kapott menekültek családtagjainak az országba jövetelét megkönnyítené az SPD, a Balpárt és a Zöldek, megnehezítenék az Uniópártok és teljesen ellehetetlenítené az AfD.

Nagy az ígérgetés az adópolitikát illetően. Azonban a szakértők sem egységesek abban, hogy mely párt elképzelései jelentenék a legnagyobb könnyítést a polgárok számára. A pártok egy része például követeli a vagyonadó bevezetését.

Szintén kényes kérdés az öregségi járulék. A szociáldemokraták szerint átfogó nyugdíjreformra van szükség, a CDU azonban nem ért egyet ezzel. Kizárólag a Balpárt programjában található utalás a minimálbér emelésére. A liberálisok programjában ellenben a feltétel nélküli alapjövedelem is szerepel. Az Alternatíva átalakítaná a munkanélküli segély eddigi rendszerét.

A lakhatás kapcsán a Balpárt megtiltaná a bérleti díjak további emelését. A környezetvédők ugyanakkor egymillió lakás építését helyezték kilátásba, a szabaddemokraták és az AfD pedig megszüntetné a lakbért.

A védelmi politikát illetően a jelenlegi nagykoalíció pártjai – a CDU/CSU és az SPD – között egyetértés van abban, hogy emelni kell a katonai kiadásokat. A Balpárt programja alapján megtiltaná a német hadsereg határokon túli bevetését. Aligha népszerű viszont a fiatalok körében az AfD javaslata. A jobboldali radikálisok ugyanis hatalomra kerülésük esetén újra bevezetnék a kötelező sorkatonai szolgálatot.

A belbiztonság javításával kapcsolatos elképzelések között is jelentős eltérések vannak. Míg ugyanis az SPD, a Balpárt és a Zöldek elutasítják, hogy a biztonság javítását a hadsereg bevetésével érjék el, a CDU/CSU támogatná ezt a megoldást. Az uniópártok és az AfD emellett komoly összegeket fordítana a biztonsági kamerák rendszerének további kiépítésére. Az FDP viszont hevesen ellenzi ezeket az elképzeléseket. A Balpárt egyenesen megszüntetné a titkosszolgálatokat, a többi párt csak átalakítaná a hírszerzést.

Az egészségügyet illetően az SPD, a Balpárt, illetve a Zöldek úgynevezett polgári biztosítást akarnak, amely egy minden állampolgárra kiterjedő, kötelező biztosítási rendszer lenne. Az FDP, illetve az uniópártok kategorikusan elutasítják ennek bevezetését.

A közlekedés tekintetében a Balpárt és a környezetvédők tervezik a legnagyobb változtatásokat: sebességkorlátozást az autópályákon. Az FDP és a CDU ezzel sem ért egyet. Már döntés született a külföldi állampolgárok számára az autópályadíj 2019-es bevezetéséről, ám az SPD, a Zöldek és az FDP bejelentették: visszavonnák a jogszabályt. A Balpárt államosítani akarja a vasutakat.

Ami pedig az energiapolitikát illeti, a Balpárt és a Zöldek szakítanának a szénenergiával, a CDU és az SPD egyelőre nem. Az Alternatíva pedig megtartaná a széntüzelésű erőműveket.

Tárgyalnak a szíriai békéről

Elsősorban az Idlib tartományban kialakítandó biztonsági övezet kialakításáról cserélnek eszmét a kazahsztáni fővárosban, Asztanában a szíriai béketárgyalások hatodik fordulójában – közölte az orosz RIA Novosztyi hírügynökség. Az Oroszország, Törökország, Irán, a szíriai kormány és az ellenzék részvételével megtartott megbeszéléseken átfogó megállapodást remélnek Idlib ügyében. A tartomány egy részét még az Iszlám Állam tartja ellenőrzése alatt, ám a dzsihadisták egyre kisebb területre szorulnak vissza.

Európai ippon Putyin dzsúdópartnerének

Publikálás dátuma
2017.09.15. 07:37
Fotó: Kreml

Fél évvel meghosszabbította az Európai Unió az Ukrajna területi épségének megsértése miatt bevezetett szankciókat. Az EU 149 természetes és 38 jogi személy ellen tart érvényben korlátozásokat. Zárolták az érintettek bankszámláit, de bizonyos esetekben az ingatlanaikat is. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az unióba. A szankciós listán szerepel többek között Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes és Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin elnök korábbi dzsúdópartnere.