Bemondásra kaptak százmilliókat

Publikálás dátuma
2017.09.15 07:04
Balog Zoltán Emmi- és Lázár János kancelláriaminiszter FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Igencsak nagyvonalú volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Lázár János kancelláriaminiszterhez is köthető Korábban Érkeztem alapítvánnyal: mint az alapítvány lapunknak elküldött leveléből kiderül, úgy ítéltek nekik oda 1,2 milliárd forintnyi pályázati pénzt, koraszülötteket segítő mentorálásra, hogy a pályázati költségek jó részét „keretösszeg szemlélettel” csak megbecsülte a szervezet, ám még csak most toborozza a programhoz a résztvevőket. Pedig az eredeti pályázati kiírásban konkrétan szerepelt, hogy a tervezett költségek alátámasztására árajánlatokat kell benyújtani és ennek a két másik, a Lázár-kötődésű alapítványhoz képest csak feleannyi támogatást elnyert civil szervezet eleget is tett.

Mint megírtuk, az Emmi nemrég 2,4 milliárd forint uniós forrást ítélt meg három alapítványnak a koraszülötteket segítő mentorhálózat kialakítására. A legnagyobb részt, 1,2 milliárdot a Lázár János feleségéhez és Lázár régi jó ismerőseihez köthető „Korábban Érkeztem” alapítvány kapta, míg a másik két szervezet, egy pécsi és egy debreceni alapítvány 600 millió forint körüli összeghez jutott, nagyjából ugyanarra, mint a szegedi központú alapítvány.

A botrány akkor robbant ki, amikor Hadházy Ákos, az LMP korrupcióellenes ügyvivője kikérte a Korábban Érkeztem pályázatának a megvalósíthatósági tervét. A más, hasonló volumenű pályázathoz képest rendkívül szűkszavú, a költségeket éppen csak felsoroló tervből csak annyi derült ki, hogy az 1,2 milliárd zömét ingatlanbérletre, szakértői díjakra, tanulmányokra, marketingköltségekre költenék el. Konkrétan a megvalósíthatósági tanulmányban az szerepel, hogy bruttó 205 millió forint menne el a mentorházak szakértőinek a díjára, 95 millióból íratnának tanulmányt, 50 millióért kérnének jogi szolgáltatásokat, 54 millióból mentorálási módszertant.

Hogy megítélhessük ezeknek az összegeknek az indokoltságát, megkérdeztük az alapítványt, pontosan hány szakértőt vonnának be a feladatokba. A válaszukból ez nem, csak az derül ki: a pályázatra beadott költségbecslések úgy születtek, hogy ők előzetesen megbecsült szakértői óraszámmal, és 8-10 ezer forintos óradíjjal számoltak, ebből alakult ki egy keretösszeg, aminek felhasználásáról még csak most tárgyalnak a későbbi résztvevőkkel. Az alapítvány hangsúlyozta: a keretösszeget jókora biztonsági ráhagyással állapították meg.

Annyi biztos, hogy így végül nekik kétszer akkora összeg jött ki, mint a másik két civil szervezetnek, igaz, az ő megvalósíthatósági tanulmányaik rendkívül részletesek. Így azokban személyre – esetenként a várható szakértő megnevezésével - lebontva olvasható, hogy melyik szakértő, vagy cég lenne a közreműködő, mennyiért vállalja el a feladatot, de ugyanígy az eszközbeszerzéseknél konkrétan körbeírják az eszközök típusát, így az egyik mentorház esetében azt is felsorolják, hogy hová, mennyi kávéfőzőt vagy dohányzóasztalt kérnek.

Az Emmi elbírálóit a jelek szerint nem zavarta a pályázati irat súlyosnak tűnő pongyolasága sem: a szervezet 80 millió forintot tüntetett fel költségsoron három mentorház harminc hónapnyi bérletére, azaz havonta csaknem 900 ezret fizettek volna egy házért, ami vidéki bérleti árak ismeretében éppen tízszeres túlárazás. Az Emmi és az alapítvány is hangsúlyozza: az alapítvány valójában nem is három, hanem 25 házat – járásonként egyet - bérelne havi 2,4 millió forintból. Igen ám, de ezt csak a pályázat kísérőszövegének egy-két zavaros utalásából lehetne kikövetkeztetni. Ahogy a költségek itt is hasra ütésre születtek, mivel még nincsenek kiválasztva a pontos helyszínek sem.

2017.09.15 07:04

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01