Előfizetés

Szankcióra phenjani rakéta a válasz

Publikálás dátuma
2017.09.16. 07:30
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azzal fenyegetőzött, hogy elsüllyeszti Japánt. FOTÓ: AFP

Szirénák zúgására, és a veszélyre figyelmeztető sms-ekre ébredtek péntek reggel az emberek Japánban: Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki a szigetország irányába. Aligha lepődtek meg a helyiek, hiszen néhány héten belül ez volt a második ilyen irányú phenjani rakétakilövés.

A szakértők szerint ez alkalommal egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta repült át Japán fölött – bár egyes megfigyelők nem zárják ki, hogy interkontinentális ballisztikus rakéta volt –, sokkal magasabban és hosszabban, mint a korábbi. A Reuters beszámolója szerint elérte a 770 km-es magasságot is, mielőtt 3700 km után Hokkaido szigetétől keletre becsapódott volna a tengerbe. Észak-Korea hangsúlyozta, hogy katonai akciót tervez a régióban, s ez volt az első lépés.

„Japán nem tolerálja az ehhez hasonló, veszélyes, provokatív viselkedést” – reagálta Abe Shinzo japán miniszterelnök a kilövés hírére. Dél-Korea szintén elítélte a phenjani agressziót, amelyre két ballisztikus rakéta kilövésével válaszolt – emlékeztetett a Yonhap hírügynökség.

Az észak-koreai erődemonstrációra alig néhány nappal azután került sor, hogy az ENSZ szigorúbb – első sorban az olajimportot és a textilexportot sújtó – szankciókat fogadott el a rezsimmel szemben. A büntetőintézkedések ellen Phenjan péntek reggelig csak dühös közleményekben intézett kirohanást. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson a rakétakilövést elítélő közleményében hangsúlyozta, hogy Phenjan újfent szembe ment az ENSZ-szel, és Kínát valamint Oroszországot, Észak-Korea fő gazdasági partnereit okolta, amiért nem parancsolnak megálljt a kommunista rezsimnek. „Meg kell hozniuk bizonyos döntéseket, jelezvén, hogy nem tolerálják a rakétakilövéseket” – hangsúlyozta Tillerson. A beszámolók szerint számos ország hajlott rá, hogy keményebb szankciókkal – teljeskörű olajembargóval – sújtsa az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Koreát, ám orosz és kínai nyomásra az enyhébb büntető intézkedéseket szavazták meg. Az ENSZ-BT pénteken újabb rendkívüli ülésen vitatta meg az észak-koreai helyzetet.

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a vége az észak-koreai agressziónak, ám Rupert Wingfield-Hayes, a BBC szakértője úgy látja: nincs semmi meglepő a rakétakilövésekben, hiszen Észak-Korea folyamatosan fejleszti az interkontinentális ballisztikus rakéta programját, amihez kísérleteket kell végrehajtania. Az elmúlt hetek tesztjei mind ezt szolgálták, és várhatóan következő alkalommal már egy Hvasong-14-es típusú rakétát fog kilőni, vélhetően ugyancsak japán irányába. „A cél egy olyan megbízhatóan működő rakéta megépítése, amely képes elérni az Egyesült Államokat” – véli Wingfield-Hayes.

7-en a 7-ről - Soros? Tényleg? Már megint?

Arató András, Klubrádió

Nemzeti konzultáció nem létező tervről, nem létező (illegális!) menekült áradatról, pirézekről? Tényleg? Már megint? Milliárdok az emberek pénzéből? Tényleg? Már megint? Kósa, Rezsiszilárd? Tényleg? Még mindig?

Avar János, újságíró

Soros. Tényleg. Bizony megint. Bevált mumust nem ejtünk. Csak a konzultációt nem értem, bár Kubatov nyilván. Inkább voodoo babákat kellene osztogatni, amelyekbe az Orbán-hívők tűket döfködhetnek. S új világra szóló sporteseményként megrendezhetnék a Soros-döfködő versenyt. A győztes a szotyit a felcsúti páholyban vehetné át.

Bolgár György, rádiós újságíró

Nem értem, miért fecsérlik az időt és a pénzt Sorosra. Ahelyett, hogy kerülgetnék a lényeget, bele kellene végre vágni a közepébe. Valahogy így: Vannak, akik szerint Orbán Viktor a haza megmentője. Mások úgy vélik, hogy Magyarország miniszterelnöke nemcsak a hazát, hanem egész Európát menti meg. Ön hogy gondolja?

Farkasházy Tivadar, Hócipő

A sajnos búcsúzó Kósa tizennégyszer említette Velencén Sorost, tizenkétszer mint Soros Terv, kétszer mint Soros György, lehet, hogy előbbi lesz az új keresztneve? Ha egy zsidónak egyáltalán lehet keresztneve. Szerintem hamarosan azt is kiderítik, hogy a leánykori neve Sztálin, csak elhallás miatt lett Soros. És ő szervezte a nagy ukrán éhínséget, valamint az első ötéves Soros Terv volt a Gulag.

Horváth István, hírlapíró

Már el is készült az első két nemzeti konzultációs kérdés:

Hol, mikor, mivel ölte meg az anyját Soros, és ha ez bebizonyosodik, az csúnya dolog -e?

Egyet ért-e Ön azzal, hogy a kormány megvédjen az anyagyilkos tervétől, mi szerint minden migránsnak kötelező legalább egy magyar gyereket körülmetélni?

Horváth Zoltán, újságíró

Hát persze! Soros most és mindörökké! Megúnhatatlan! Mondhatnám: everGrűn

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Soros! Tényleg! Már megint! Soros a rossz alfája és az ómegája. Az ellenségraktár kiürülőben, de feltöltik a mifajta újságírókkal, jámbor jogvédőkkel. A Fidesz-vallás követőinek fogalma sincs, ki valójában Soros és ez így van jól. A tudás bizonytalanná tesz a hitben.

Tiltakozás a rákterápia szűkítése ellen

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.09.16. 07:04

Több betegszervezet is tiltakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakorvosok terápiaválasztási szabadságát korlátozó, az onkológiai kezelési lehetőségeket szűkítő terve ellen.

Mint arról beszámoltunk: becslések szerint mintegy 3-4 milliárd forintos megtakarítás reményében a NEAK vaklicittel választaná ki, hogy mely innovatív gyógyszereket támogatná a jövőben. Ez azt jelenti, hogy azonos hatásmechanizmusúak közül csak azt vásárolják meg, amelyet legolcsóbbat ad a gyártója. A vaklicitet a pénztár korábban is használta olyan klasszikus gyógyszerek árversenyeztetésére amelyek pontosan ugyanazt a hatóanyagot tartalmazták. A módszer kiterjesztése az innovatív, közöttük biológiai készítményekre, hogy olyan szereket kényszerítenének árversenyre, amelyeknek nem azonos a hatóanyaga. A tervezet új gyógyszer-beszerzéssel több betegségcsoport érintett köztük a tüdő-, a prosztata, a vastagbél daganat, és a melanoma, valamint a ritka betegségek egyes orvosságai is.

A Gyógyulj Velünk Egyesület álláspontja szerint: miután a társadalombiztosítás hosszú döntési folyamat eredményeként, a hatásosságot és a költséghatékonyságot is értékelve fogadta be finanszírozásba a jelenleg elérhető rákgyógyszereket, a napvilágra került terveket nem lehet másként értékelni, minthogy az állam a rákbetegeken akar spórolni.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) is az új közbeszerzési rendszer veszélyeire hívja fel a figyelmet, és összefogásra buzdítja a betegszervezeteket. Mint azt lapunknak az egyesület vezetője Kéri Ibolya elmondta: tavaly év végén még örültek, mert az egészségbiztosító több új terápiát is elérhetővé tett a betegeknek köztük olyanokat, amelyek addig nem, vagy csak korlátozott körben, egyedi méltányosság keretében kaphattak meg. A szervezet már tavasszal azt tapasztalta, hogy egyes tagjaik terápiája „adminisztratív okok miatt” szünetel. Ezért a finanszírozóhoz fordult. Jelenleg pedig az a legnagyobb probléma az, hogy már több intézményben elfogyott az október végéig fölhasználható gyógyszerkeret, így a megkezdett terápiákat nem tudják folytatni, az új betegek kezelését pedig halasztják. Ez a késlekedés a betegek életkilátásait egyértelműen rontja és komoly teherként nehezedik az orvosokra is. A nehézségek miatt reklamáló levelükre a NEAK-tól azt az írásos tájékoztatást kapták, hogy az azonos hatástani csoportba tartozó termékek között vaklicitet hirdetnek és közülük egy hatóanyagot választanak, amely finanszírozott lesz. Ha mindaz bekövetkezik, akkor kevesebb gyógyszer lesz elérhető - mondja. Kéri Ibolya szerint: a betegek szempontjából egy ilyen döntés elfogadhatatlan. A kiválasztás során kizárólag a hatóanyagokat és az árukat hasonlítanák össze, figyelmen kívül hagyva a mellékhatásokat, a tolerálhatóságot, a szernek az életminőségre gyakorolt hatását.

Hozzátette: a MOHA együttműködést kezdeményez más betegszervezetekkel, hogy közösen keressék a megoldást arra, miként tudják megakadályozni a tervezett intézkedést.