Debrecen;vakcina;hepatitis B;oltóanyaggyár;

Jön a nemzeti oltóanyaggyár

Debrecenben építene vakcinakészítő-üzemet a kormány – tudta meg a Népszava. A létesítmény költségeit 46 milliárd forintra becsülik.

Debrecenben, az egyetem bázisán, a Richter Nyrt. és az Omninvest vakcinagyártó utódának közreműködésével indítanák újra a hazai oltóanyag-termelést, ha a kormány is rászánja a kért összeget – értesült lapunk. A hamarosan kormány elé kerülő tervezetben azt jelölték meg célként, hogy a Magyarországon elérhető védőoltások közül minél több készüljön helyben.

A terv nem egészen új, időről-időre előkerül a hazai oltóanyag-gyártás kiszélesítésének ötlete. Legutóbb márciusban, egy szakmai konferencián Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszélt arról, hogy a világjárványok és a kórházi fertőzések megelőzésére is egyedülálló megoldást hozhat az egyetem, a Richter Nyrt. gyógyszergyártó és az oltóanyagkészítő Fluart Innovative Vaccines Kft. közös projektje, amellyel megépül a biotechnológiai oltóanyaggyártó üzem. (A Fluart Kft. a madárinfluenza-járvány idején ismertté vált Omninvest utódja.) Akkor elhangzott az is, hogy egy négy évig tartó programban kis szériás kísérleti vakcinagyártást kezdenek, amely a folyamatos klinikai vizsgálatokat követő törzskönyvezés után megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését Debrecenben.

FOTÓ: NÉPSZAVA

FOTÓ: NÉPSZAVA

Ha ez megvalósul, akkor Magyarországon állíthatják majd elő többek között az influenza elleni, biológiai eredetű vakcinákat. Ezek többféle influenza vírus ellen biztosítanak védelmet, akár tíz éven keresztül. Sőt az itt gyártott vakcinák amolyan gyorshadtestként hatékonyan vethetők majd be az összetett kórházi fertőzésekkel szemben is. A kis szériás vakcinagyártás a tervek szerint 2019-ben indul. Mindehhez – számolt be tavasszal a rektor –, korábban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében csaknem hatmilliárd forintot nyertek. Most ezt a pályázati pénzt egészítené ki a hazai oltóanyaggyártást szorgalmazó előterjesztés jövő februárig egyelőre további mintegy kétmilliárd forinttal. Ennyiért készülne a debreceni egyetemen az üzem megvalósíthatósági tanulmánya. A gyár felépítését pedig 46 milliárdra becsülték az előterjesztők.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

Bár a múlt század elején több vakcinagyártó üzeme is volt az országnak, jelenleg az egyetlen magyar termék az influenza elleni védőoltás, amit az Omninvest-utód, a Fluart Innovative Vaccines Kft. szállít. Minden egyéb oltóanyagot évente, mintegy 10 milliárd forintért multinacionális cégektől vásárol meg az egészségügyi kormányzat. Az előterjesztők a hazai gyártás mellett azzal is érvelnek, hogy a közbeszerzéseken a multinacionális cégek az állam által megajánlott áraknál drágábban hajlandók szállítani. Példaként a hepatitis B oltást említik, melyet legutóbb a korábbi ár 250 százalékáért sikerült csak beszerezni. Figyelmeztetnek arra is, hogy a globális felmelegedés miatt várhatóan több atipikus kórokozó is megjelenhet, s ezek ellen az új vakcinák kifejlesztésében Magyarország se maradhat le.

A javaslat szerint a hazai gyártású oltóanyagra Magyarországon kívül lenne kereslet a Közép-Kelet-Európai térségben is, ahol – a megfogalmazásuk szerint – egyes vakcinák esetében a piac gyakorlatilag korlátlan mennyiséget képes felvenni. A gyártás kezdetben az influenza-oltóanyagra koncentrálna, mellyel a vállalkozás önfenntartóvá válhat.