Előfizetés

Putyin, a diszpolgár - Diákok tüntettek az Emmi előtt

Publikálás dátuma
2017.09.16. 10:12
A demonstráció helyszíne - Google Street View
Az orosz elnök debreceni egyetemi kitüntetése és a diákok demokratikus jogainak hiánya miatt szervezett tiltakozó akciót a Független Diákparlament.

 A demonstrációval a konkrét hiányosságok mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a diákok mellőzése megkérdőjelezi az egész oktatási rendszer hitelességét. A kormánypárti sajtó sugallmazásaival ellentétben békés és törvényes akciót terveznek - közölte Békés Gáspár, a diákparlament elnöke. A tüntetés délután délután 5-kor kezdődött az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt.

A tüntetők a Nádor utcából, a Közép-európai Egyetem (CEU) épületétől vonultak át az Akadémia utcába, az Emmihez. Közben folyamatosan énekelték a Pink Floydtól az Another Brick in the Wall című dalt, a minisztériumnál pedig egy jelképes falat építettek cipősdobozokból, jelezve: a nemzeti együttműködés rendszere falat emelt a döntéshozók és a társadalom közé. A Független Diákparlament szóvivője újságírók előtt elmondta: visszautasítják azt, hogy megmozdulásuk a „Soros-terv” része lenne, mert a kormányzati sajtóban felvázolt felkavaró tevékenység helyett békésen és a törvények betartásával tiltakoztak.

Túlszámlázó kukacégek

Publikálás dátuma
2017.09.16. 07:24

Jogszabálysértő díjak alkalmazása miatt 2017. első felében összesen közel 275 millió forintot kellett visszautalniuk a szemétszállító cégeknek a fogyasztók számára – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A hatóság folyamatosan ellenőrzi a szemétszállítással foglalkozó cégek díjszabási gyakorlatának jogszerűségét. A települési hulladékgyűjtést végző szolgáltatók jogszabálysértést követnek el, ha a megengedettnél nagyobb összegű számlákat állítanak ki a szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok, intézmények vagy ingatlantulajdonosok részére. A jogszerűtlen díjszabást alkalmazó cégeket a MEKH határozatban szólítja fel, hogy az ebből származó többletbevételeik jegybanki alapkamattal növelt összegét térítsék vissza az érintetteknek – közlik.

Fenyegető munkaerőgondok az építőiparban

B. M.
Publikálás dátuma
2017.09.16. 07:24
Illusztráció: Shutterstock
Az uniós források beérkezése megtette hatását: a KSH legfrissebb adatai szerint az építőipar júliusban 22,7 százalékkal többet termelt, mint egy éve. Az imponáló számok kialakulásában oroszlánrészt játszhatott a tavalyi alacsony bázis. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet: az újonnan megkötött szerződések száma június és július között 4 százalékkal nőtt, az épületépítéseknél pedig csökkenést mértek, miközben ez egy év alatt 30 százalékos bővülést mutatott. Egyre több korábbi megrendelés kerül építési fázisba. Így a fejlesztők egyelőre nem kötnek olyan számban újabb szerződéseket, mint korábban - mondta a szakember, aki a következő hónapokban ismét gyorsuló növekedésre számít.

Ezt Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője is megerősíti: az építőipar hó végi rendelései száma 83,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületépítéseknél az állomány 15,6 százalékkal nőtt, az egyéb építmények esetében pedig nem kevesebb mint 132 százalékkal volt magasabb. Nem ennyire kedvező a kép, ha figyelembe vesszük, hogy az épületépítési alágazatban a júliusi szerződések állománya ötödével csökkent. Ez utalhat arra, hogy a fejlesztők az egyre erősödő munkaerőhiány miatt nem vágnak újabb beruházásokba, illetve az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövője is bizonytalanságot okoz - érvelt Balogh László.