Előfizetés

Putyin, a díszpolgár - Raportra hívják a tanszék munkatársait?

Publikálás dátuma
2017.09.16. 15:16
Debreceni Egyetem - Forrás: Google Street View
"Megbeszélésre várják" szeptember 21-re, csütörtökre a Debreceni Egyetem Aulájába a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek díszpolgári címet adományzó szenátusi döntéstől elhatárolódó alkotmányjogi tanszék munkatársait. A lapunk birtokában lévő emailt, amelyet az érintetteknek küldtek, Dr. Kissné dr. Tóth Tímea dékáni hivatalvezető jegyzi.

 A levél ugyan többes szám harmadik személyben fogalmaz - "várják a munkatársait" -, tehát nem szerepel benne, hogy a rektor kéri erre a kollégáit, de úgy tudjuk, Szilvássy Zoltán hívja raportra a renitens tanszék dolgozóit csütörtök reggel 8-ra. A hivatalvezető emailjéből még annyi derül ki, hogy ő maga az erről szóló értesítést pénteken, szeptember 15-én kapta.

Mint arról a Népszava elsőként számolt be, a Debreceni Egyetem szenátusa augusztus közepén döntött az orosz elnök díszpolgári címéről. Az indokolás szerint az intézményben képeznek majd szakembereket a Paks II. projektben, de a döntés egyértelműen politikai színezetű. Putyin  - bár várták - legutóbbi magyarországi látogatásán nem ment el Debrecenbe, hogy átvegy a díszpolgári címet, így valószínűleg jövő év első felében újra hazánkba utazik e célból. A szenátus döntése ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozó kommentek jelentek meg, itt tette közzé az Alkotmányjogi tanszék is a posztját.

Mint írták: „Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk".

Mások is tiltakoztak, a legismertebb, Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófusvisszaadta a Debreceni Egyetemnek professor emeritus címét.

A Debreceni Televíziónak nyilatkozó rektor szerint a díszpolgári cím körül hecckampány zajlott, hiszen az egyetem 216 tanszéke közül csak négy adott ki tiltakozó állásfoglalást. Szilvássy Zoltán szerint "ha egy egyetemen belül néhány tanszék ilyesmire ragadtatja magát, akkor vannak problémák, ezeket meg kell és meg is fogjuk vizsgálni. Megnézzük, elkövetett-e valaki valamilyen hibát, hatásköri túllépést, az eredményekről pedig be fogunk majd számolni.” Amúgy szerinte „Néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán" volt az, aki azt mondták, "húha, a sajtó mond valamit, hű, itt most itt a lehetőség.”  

Ugyanakkor az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nyílt levélben fejtette ki azt az álláspontját, hogy Putyin egyetemi díszpolgári kinevezése nemcsak elfogadhatatlan, de jogsértő is.

Érdekesség: Orosz pénzt kapott a Debreceni Egyetem

Ennyire telik az Emmi-től - A diáktüntetésre reagáltak

Publikálás dátuma
2017.09.16. 12:39
A "mi kutyánk kölyke", nincs mit aggódnia Balog miniszternek - Baráti parola Kötcsén - Népszava fotó/Molnár Ádám
Vajon mikor veszi észre Magyarország népe azt a mélységes megvetést, ami ezekből a közleményekből árad? Merthogy itt nem csak arról van szó, hogy a válasz foghegyről odavetett pökhendiség, hanem hogy még munka, energia sincs benne, amivel legalább megtisztelnék az ellenoldalon állókat. 

Szó szerinti közlés: 


2017. szeptember 15., péntek 18:47

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye
Budapest, 2017. szeptember 15., péntek (OS) - Reagálás a Független Diákparlament mai akciójára

A Független Diákparlament Soros György bábszínháza. Mai akciójukkal érdemben nem foglalkozunk.
Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

(előzmény: Putyin, a diszpolgár - Diákok tüntettek az Emmi előtt)

A kaposvári lett Európa legszebb főtere - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.09.16. 10:48
Az Entente Florale Europe küldöttségének kaposvári vizitje - Forrás: Entente Florale Europe/Facebook
A legszebb főtérnek járó különdíjat nyerte el és ezüstdiplomát is kapott Kaposvár az idei Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe), az elismerést Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) alpolgármester vette át a szlovéniai díjkiosztón pénteken - tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

A közlemény szerint a város a különdíjat a Kossuth tér épületeinek és növényzetének összhangjával érdemelte ki. A somogyi megyeszékhely a városok, Tihany a falvak kategóriájában képviselte Magyarországot az Entente Florale Europe-on, miután tavaly megkapták a Legvirágosabb magyar város környezetszépítő verseny fődíját.

Kaposvár 2004-ben az Európa legvirágosabb városa címet megkapta, és főtere sem először részesült elismerésben. A Virágos Magyarországért szervező bizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. 2010-ben a somogyi megyeszékhelynek ítélte oda a legszebb magyarországi főtérnek járó díjat.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

A Magyar Turisztikai Ügynökség korábbi közlése szerint az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny, az európai összetartozás jegyében folytatott kampány a közös európai környezeti, kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért. A program 12 ország mintegy 25 ezer települése között teremt kapcsolatot és több mint 50 millió embert mozgósít. Az európai versenyen a magyarországi indulók ezt megelőzően 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10 települést pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

Az Entente Florale Europe küldöttségének kaposvári vizitje - Forrás: Entente Florale Europe/Facebook

Az Entente Florale Europe küldöttségének kaposvári vizitje - Forrás: Entente Florale Europe/Facebook