Katonákat is bevethetnek a kurdok ellen

Irak készen áll arra, hogy katonai erőket vessen be, amennyiben a tervezett kurd népszavazás erőszakba torkollik – ezt mondta az iraki kormányfő, Haider el-Abádi egy interjúban - tudósít az Euronews.

A kurd régió tervezett függetlenségi népszavazásáról az észak-iraki Kurdisztán parlamentje pénteken döntött. A képviselők elsöprő többsége támogatta, hogy szeptember 25-n népszavazást tartsanak három kormányzóságban, valamint a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken.

Az iraki elnök szerint a kurd népszavazásról szóló híreket a szomszédos országok is aggódva figyelik.

- A törökök fenyegetve érzik a biztonságukat, mert hatalmas kurd populáció él náluk, és hasonló a problémája Iránnak is. Azt mondjuk hát a kurdoknak, hogy ez nem a megfelelő pillanat a függetlenség felvetésére, és nagyon veszélyes – mondta Haider el-Abádi. A kurd vezetők – élükön az iraki kurd autonóm régió elnökével, Maszúd Barzanival – azt várják a népszavazástól, hogy kikényszerítse a függetlenségről szóló tárgyalásokat a bagdadi vezetéssel, mely szerint viszont a népszavazás csak megnehezítené a tárgyalások megkezdését.

Szerző
2017.09.17 12:03

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07