Önbiztosító – A RIM, Radnóti Ifjúsági Műhely előadása

Publikálás dátuma
2017.09.17 20:29
Forrás: RIM
Fotó: /
2017. szeptember 16-án, a Színházak Éjszakáján mutatta be a RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) Önbiztosító című előadását. A Radnóti Színház próbatermébe több mint ötven ember zsúfolódott be, hogy lássa a középiskolás csoport produkcióját. Másfél óra múlva pedig kétszer ötven tenyér lendült egyszerre – az Önbiztosító vastapsot kapott.

Habár a témaválasztás és az anyaggyűjtés februárban kezdődött, a RIM-esek – bevallásuk szerint -, valójában egy hónap alatt rántották össze, csiszolgatták egésszé az előadást. A darab egy jelenetfüzér, amelyben tökéletes egyensúlyban állnak a monológok és a jelenetek, a zene és a csend, a humor és a komolyság. Középpontjában az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer szerepel, illetve ezek okai, a belőlük származó problémák és a lehetséges megoldásuk. A RIM-diákok ehhez a témakörhöz kerestek a saját életükből példákat. Megdöbbentő, hogy minden történet, amit kimondanak, igaz, de ők mosolyognak, mert a legtöbb terápiás hatással volt rájuk. Közösen alkottak egy előadást, amin a nézők és ők is egyszerre nevetnek és sírnak.

Az egyik jelenetben ironikusan, operettszerűen figurázzák ki a közösségi médiát, később pedig olyan történeteket mesélnek el, amilyeneket eddig még senkivel sem osztottak meg. Az előadás fontos eleme az interakció. Egyes jelenetek után a szereplők a közönség felé fordulnak, és különböző kérdéseket tesznek fel: Mi jut eszedbe erről a szóról? Rád is igazak a mondatok? Történt már veled ilyen? A nézők pedig ugyanolyan őszintén mondják el saját történeteiket, ahogy azt a RIM-esek is teszik.

Az előadás végét egy közös beszélgetés zárja. Már az első párbeszéd után nagyon jó visszajelzéseket hallhatott a csoport a nézőktől: „Visszaadtátok a hitemet a fiatalságban!”, „Felidéztétek a kamaszkoromat.”, „Köszönöm az őszinteségeteket!”.

Az előadás legfőbb mozgatórugója az őszinteség. Aztán a bátorság, a kíváncsiság és a kölcsönös bizalom - nemcsak a közönség, hanem egymás felé is. Így rázódott össze ez a csapat. A színpadra pedig elképesztően sok energiával – megfelelési kényszer nélkül, magabiztosan – állnak ki és éneklik: „Nem kell, csak bátorság, egy kis mákszemnyi.”

Szerző
2017.09.17 20:29

Saját halottjának tekinti Tandori Dezsőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Publikálás dátuma
2019.02.16 16:39

Fotó: MTI/ Kovács Tamás
Saját halottjának tekinti Tandori Dezső Kossuth-, József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, író és műfordítót, a nemzet művészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte a tárca szombaton az MTI-vel.
A minisztérium közleményében felidézi, hogy Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten. Gimnáziumi tanulmányait a fővárosban végezte, majd magyar-német szakos tanári oklevelet szerzett. Versei az 1960-as évektől jelentek meg, Töredék Hamletnek című első kötetét 1968-ban adták ki. Az 1970-es évektől sokféle műfajban publikált: a legváltozatosabb szépirodalmi műfajok mellett írt gyermekverseket, krimiket, filozofikus esszéket, esszéregényeket. A hetvenes évek elején keletkeztek első képzőművészeti munkái, majd önálló ciklusokként jelentek meg indigó- és írógéprajzai. Jelentős volt műfordítói munkássága is, elsősorban angolból és németből fordított. Tandori Dezső munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1978-ban József Attila-díjat, 1996-ban a Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott, 1998-ban Kossuth-díjjal ismerték el életművét. 2007-ben vehette át a rangos német kitüntetést, a Goethe-érmet, 2014 óta a nemzet művésze volt. Tandori Dezső nyolcvanéves korában szerdán hunyt el. 
Szerző
2019.02.16 16:39

Meghalt a Hitlert alakító svájci színész

Publikálás dátuma
2019.02.16 14:06

Fotó: AFP/ John MACDOUGALL
77 éves korában, zürichi otthonában pénteken este elhunyt Bruno Ganz színész, akit a magyar közönség többek között A Bukás – Hitler utolsó napjai, illetve a Berlin felett az ég című filmekből ismerhetett. A hírt a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte a színész menedzsmentjére hivatkozva.
Ganz 1972-től színházi színészként kezdte pályafutását, Göttingenben, Brémában játszott. Később a Zürichi Színház tagja lett. 1970-ben lett a berlini Schaubühne tagja.
2019.02.16 14:06