Előfizetés

Önbiztosító – A RIM, Radnóti Ifjúsági Műhely előadása

Publikálás dátuma
2017.09.17. 20:29
Forrás: RIM
2017. szeptember 16-án, a Színházak Éjszakáján mutatta be a RIM (Radnóti Ifjúsági Műhely) Önbiztosító című előadását. A Radnóti Színház próbatermébe több mint ötven ember zsúfolódott be, hogy lássa a középiskolás csoport produkcióját. Másfél óra múlva pedig kétszer ötven tenyér lendült egyszerre – az Önbiztosító vastapsot kapott.

Habár a témaválasztás és az anyaggyűjtés februárban kezdődött, a RIM-esek – bevallásuk szerint -, valójában egy hónap alatt rántották össze, csiszolgatták egésszé az előadást. A darab egy jelenetfüzér, amelyben tökéletes egyensúlyban állnak a monológok és a jelenetek, a zene és a csend, a humor és a komolyság. Középpontjában az önbizalomhiány és a megfelelési kényszer szerepel, illetve ezek okai, a belőlük származó problémák és a lehetséges megoldásuk. A RIM-diákok ehhez a témakörhöz kerestek a saját életükből példákat. Megdöbbentő, hogy minden történet, amit kimondanak, igaz, de ők mosolyognak, mert a legtöbb terápiás hatással volt rájuk. Közösen alkottak egy előadást, amin a nézők és ők is egyszerre nevetnek és sírnak.

Az egyik jelenetben ironikusan, operettszerűen figurázzák ki a közösségi médiát, később pedig olyan történeteket mesélnek el, amilyeneket eddig még senkivel sem osztottak meg. Az előadás fontos eleme az interakció. Egyes jelenetek után a szereplők a közönség felé fordulnak, és különböző kérdéseket tesznek fel: Mi jut eszedbe erről a szóról? Rád is igazak a mondatok? Történt már veled ilyen? A nézők pedig ugyanolyan őszintén mondják el saját történeteiket, ahogy azt a RIM-esek is teszik.

Az előadás végét egy közös beszélgetés zárja. Már az első párbeszéd után nagyon jó visszajelzéseket hallhatott a csoport a nézőktől: „Visszaadtátok a hitemet a fiatalságban!”, „Felidéztétek a kamaszkoromat.”, „Köszönöm az őszinteségeteket!”.

Az előadás legfőbb mozgatórugója az őszinteség. Aztán a bátorság, a kíváncsiság és a kölcsönös bizalom - nemcsak a közönség, hanem egymás felé is. Így rázódott össze ez a csapat. A színpadra pedig elképesztően sok energiával – megfelelési kényszer nélkül, magabiztosan – állnak ki és éneklik: „Nem kell, csak bátorság, egy kis mákszemnyi.”

Fashion Week Madridban - Fotók

Publikálás dátuma
2017.09.17. 19:45
A modellek Juana Martin 2018-as tavaszi / nyári kollekciót mutatják be a madridi Fashion Weeken, 2017. szeptember 17-én - Fotó:
Az évente két alkalommal megrendezésre kerülő madridi divatünnepen rendre olyan hírességek jelennek meg, mint az Haute Couture üzletasszonya Carmen Lomana, a francia társas élet üdvöskéje Beatrice D'Orleans, az orosz modell Irina Shayk, illetve olyan sztársportolók, mint Cristiano Ronaldo Sergio Ramos, vagy éppen Kaká.

Különdíjas lett a Bogyó és Babóca

Publikálás dátuma
2017.09.17. 19:33
Forrás: Bogyó és Babóca film/Facebook
Elnyerte a zsűri különdíját a Bogyó és Babóca című animációs filmsorozat egy epizódja a kínai Hszianban megrendezett 6. nemzetközi animációs filmfesztiválon - közölte vasárnap az MTI-vel a produkciót gyártó Kedd Animációs Stúdió.

A különdíjat az Oscar-díjra jelölt rendező M. Tóth Géza, a KEDD kreatív műhely alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora személyesen vette át a Pekingtől Délnyugatra, Senhszi tartományban fekvő város fesztiválján, amelynek díszvendége volt. A közlemény szerint a stúdió vezetője abban bízik, hogy a Bogyó és Babóca, amely korábban már egy kínai gyerekfilmfesztiválon is díjazott lett, a siker révén a külföldi filmek forgalmazásának szigorú kínai szabályozása ellenére is eljuthat majd a kínai tévékbe és közösségi portálokra.

Az évente megrendezett hsziani animációs fesztiválon a Bartos Erika meséjéből készült rajzfilm mellett a Kufli-mesék egy része is szerepelt, amely szintén a Kedd műhelyében született.

Az animációs sorozat rendezője, Jurik Kristóf a hét végén a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a magyar animáció ifjú tehetségei számára alapított Dargay Attila-díjat, amit idén adtak át első alkalommal.