Rendületlenül - Kiállás Gulyás, Schilling és Vágó mellett (videó!)

Publikálás dátuma
2017.09.18. 19:49
Az egyik "zavargás-szervező", Gulyás Márton a Bayer Zsolttal szervezett kávézáson - Népszava fotó
És, hogy miért van szükség kiállásra, a szolidaritás kimutatására az idézett magyar állampolgárok mellett? Arra emlékeznek még, amikor a kormány egyik meghatározó politikusa, Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke titkosszolgálati információkra alapozva három magyar polgárt, Vágó Gábort, Gulyás Mártont és Schilling Árpádot név szerint vádolt meg, miszerint ők lennének az elkövetkezendő hónapok utcai zavargásainak szervezői? Hazug, méltatlan és minden alapot nélkülöző, meggondolatlan nyilatkozatával a szolgálatok munkájára is árnyékot vetett és kontrollálhatatlanul veszélyes helyzetbe hozta a megnevezetteket - szólt a felhívás a demonstrációra. 

Egyetlen vitára kész, elesetteket támogató civil szervezet, vagy a kormánnyal nem azonos véleményt megfogalmazó állampolgár sem jelent veszélyt az állambiztonságra - hangsúlyozták az Alkotmányvédelmi Hivatal fővárosi, Falk Miksa utcai épülete elé tegnap koraeste szervezett szolidaritási gyűlés szónokai. 

Szerző

"Orbán egy letűnt kor gyermeke" - A Nézőpont szerint viszont a győztes

Publikálás dátuma
2017.09.18. 19:21
Győztes, vagy letűnt gyermek? - AFP fotó
Orbán Viktor már csak kapaszkodni próbál hanyatló hatalmába. A miniszterelnök kiégett, nem tud megújulást, lendületet adni az országnak - írja közleményében Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa a kormányfő mai parlamenti beszédére reagálva. 

Orbán egy kiégett kormányfő

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője szerint Orbán Viktor mai beszédében csak a múltról beszélt, a jövőről szót sem ejtett. A Fidesz-kormánynak Magyarország valódi problémáira kellene figyelmet fordítania. Múlt héten ismertetett választási programjában az Együtt bemutatja, hogyan teremt majd együttműködő, boldog, gyarapodó országot hazánkból, valamint számba veszi az ehhez szükséges intézkedéseket.

Orbán Viktor parlamenti napirend előtti felszólalásában nem beszélt Magyarország égető problémáiról:a hiányszakmákról, az alacsony bérekről, arról, hogy hazánk elszigetelődik, mert már a Csehország és Szlovákia is kifarolnak a sokat hangoztatott V4 partnerségből. Bejelentett 93 új mentőautót, de arról nem beszélt, hogy nincs elég mentőorvos. Migránspolitika helyett családpolitikát hirdetett, miközben beszéde háromnegyede migránsozásról a bevándorló országokról, sorozásról és brüsszelezésről szólt. Kereszténységről beszélt, miközben a folyamatos gyűlöletkeltés céljából nemzeti konzultációt hirdetett meg. Ráadásul a választásokra készülve ezt a nemzeti konzultációt is újabb adatszerzésre, Kubatov-listák bővítésére fogják felhasználni.

Orbán egy kiégett kormányfő. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a mai beszédében a nyári uborkaszezon három hónapját összegezte. A múltról, és nem a jövőről beszélt. Orbán Viktor egy letűnt kor gyermeke, aki csak nemzeti konzultációkkal tölti ki hanyatló kormányzását.

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője szerint Orbán Viktornak és a Fidesznek a gyűlöletkeltő nemzeti konzultációk és az igazság elferdítése helyett az ország valódi problémáira kellene figyelmet fordítania. Foglalkozhatna az olyan égető kérdésekkel, mint az egészségügy, az oktatás helyzete vagy éppen a kivándorlás megállítása. Múlt héten ismertetett választási programjában az Együtt bemutatja, hogyan teremt majd együttműködő, boldog, gyarapodó országot hazánkból, valamint számba veszi az ehhez szükséges intézkedéseket.

Mindeközben a Nézőpont csoport szerint: 

Orbán Viktor miniszterelnök a győztese az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó hétfői ülésnapnak. Mráz Ágoston Sámuel az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésében azt írta, alig fél évvel a választások előtt az őszi ülésszak természetesen egyben a kampány nyitányává is vált. A három, frakcióval rendelkező ellenzéki párt számára ez nagy lehetőség lett volna a következő hónapok stratégiájának meghirdetésére, amelyet mindegyikük elmulasztott - tette hozzá. Mráz szerint a Jobbik elnöke elfelejtett beszélni a pártja által két hónapja folytatott béruniós aláírásgyűjtésről, amivel közvetetten annak kudarcát ismeri el.

De a "Nézőpont csoporttól" megkapta az MSZP is:

Az MSZP önmagában is szervezeti nehézséggel küzd, hiszen frakcióvezetője nem azonos a miniszterelnök-jelöltjével. A rövid felszólalásban előbbi nem tudta feledtetni utóbbi hibáit, és nem fogalmazott meg semmi olyan gondolatot, amely alkalmas lenne a népszerűséghiánnyal küzdő szocialista párt fellendítésére - elemzett Mráz Ágoston Sámuel.

Szerinte a nyáron a kiábrándult MSZP-szavazók felé forduló LMP frakcióvezetője erős beszédet mondott, amely miniszterelnök-jelölti bejelentkezésként érthető volt. A kötelező betelepítési kvóta tagadásával azonban Szél Bernadett öngólt rúgott, - így Mráz -  amelyet Orbán Viktor a viszonválaszában ki is használt. A kampánykezdet ellenére hiányzó dinamika önmagában a miniszterelnököt tette a nyitóülés győztesévé - állapította meg a milliárdos állami közbeszerzéseket nyerő, mindettől függetlenül persze abszolút független Nézőpont. 

Szerző

Árhullám készülődik a Nyugat-Dunántúlon

A meteorológiai előrejelzések alapján árhullám levonulására számítanak a vízügyi szakemberek a következő néhány napban a Nyugat-Dunántúlon - tájékoztatta a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-t.

Gaál Róbert közölte: az elmúlt napok csapadékos időjárása után hétfő estétől szerda reggelig újabb jelentős mennyiségű csapadékra számítanak a Rába, a Zala, és a Mura vízgyűjtőjén is. A lehulló csapadék mennyisége mindenütt meghaladja majd az 50 millimétert, de a Rába vízgyűjtőjén elérheti 75, a Mura alsó vízgyűjtőjén pedig akár a 80 millimétert is.

Az előrejelzés szerint a Rábán Szentgotthárdnál szerda hajnalban másodfokot megközelítő, Körmendnél csütörtök hajnalban másodfokot meghaladó tetőzésre számítanak, a Mura letenyei szelvényében pedig szintén a másodfokot meghaladó vízállással várható a tetőzés csütörtökön késő este.

Szerző