A polgármester és a sosem volt gép

Publikálás dátuma
2017.09.19 07:09

Fotó: /
Több büntetőeljárás is folyik a Baranya megyei Alsószentmárton független polgármestere, az 58 esztendős Budai László ellen. 

Országos visszhangja volt, hogy júniusban, az 1250 lelkes, csakis romák lakta faluban Budai és három társa rátámadt a helyi bolt tulajdonosára, Mali Zoltánra. Az üzlet kamerája rögzítette, ahogy a négy férfi – elsőként Budai - ledöntötte székéről Malit, majd ütötték-verték a védekezésképtelen vállalkozót. Mali számos sérülést szenvedett, az orra is eltört, ezért Budait és társait a napokban súlyos testi sértéssel gyanúsította meg a rendőrség, tudtuk meg Kutas Tamástól, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Korábban Mali és Budai jó viszonyban voltak, a politikába gyakran szerepet vállaló bolttulajdonos 2014-ben segített Budai választási kampányában. Később megromlott viszonyuk, s ennek az ellenségeskedésnek volt az egyik fejezete az említett bántalmazás. Mali szerint a Budai azért akart bosszút állni, mert a vállalkozó többször is feljelentette a polgármestert.

A főügyészség szóvivője – kérdéseinkre válaszolva – megerősítette, hogy Budai további büntetőügyekben is érintett. Az egyik eset úgy indult, hogy Budai feljelentést tett, mivel állítása szerint az önkormányzat épületéből elloptak egy betonelemgyártógépet. A rendőrség kiderítette, hogy nem volt lopás, mivel gép se volt. Egy 44 milliós, önkormányzati közmunkaprogram keretén belül kellett volna megvenni az egymillióba kerülő gépet, ám a vásárlás nem valósult meg, a vételről szóló számla pedig fiktívnek bizonyult. Ezért a számlát kibocsátó cég vezetőjét és a gépvásárlást igazoló polgármestert költségvetési csalással gyanúsította meg az adóhatóság.

Hűtlen kezeléssel is meggyanúsították Budait. A 2014-es választást követően a polgármester felesége vállalta az önkormányzat hivatalának takarítását, havi 160 ezer forintért, ugyanakkor ez a nyolcórás foglalkoztatásként feltüntetett munka napi 1-2 órát igényelt, így a falu – az ügyészség szerint - túlfizette Budai házastársát. Ebben az ügyben a polgármester és a szerződést aláíró alpolgármester immár vádlott, s a per a siklósi bíróságon folyik majd.

Mali Zoltán idén májusban azért tett feljelentést, mert szerinte a Start program keretében a közmunkások munkaruhájára kapott 14 millió forintot az alsószentmártoni önkormányzat nem a pályázatban megjelölt célra költötte. Ebben az ügyben még folyik a vizsgálat, mondta Kutas Tamás, és egyelőre nincs gyanúsítottja a nyomozásnak. Szerettük volna megkérdezni a fentiekről Budai Lászlót, a polgármestert többször hívtunk, üzenetet küldtünk számára, ám nem sikerült vele kapcsolatba lépni.

2017.09.19 07:09

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35

Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:27

Fotó: / Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.) Mint emlékezetes, ő az a fiatalember, akit tavaly februárban az Echo TV Napi aktuális című műsorában próbált sarokba szorítani a műsorvezető - kétes sikerrel. A nagy vihart kavart adás felvételét a csatorna törölte ugyan saját oldaláról, de ezen a linken még megnézhető.
Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
2019.02.15 19:27
Frissítve: 2019.02.15 19:40