Monetáris kondíciók lazítása - Erősödésnek indult a forint

Erősítette a forintot a főbb devizákkal szemben a Magyar Nemzeti Bank monetáris kondíciók lazításáról kedden hozott döntése. 

Forinterősödés követte a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésén hozott döntést a monetáris kondíciók további lazításáról az egynapos betéti kamat további csökkentésével, majd újabb forinterősödés követte a három hónapos betétállomány csökkentéséről hozott döntés bejelentését is. 

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén. Az egynapos betéti kamatot viszont 10 bázisponttal mínusz 0,15 százalékra mérsékelte mínusz 0,05 százalékról.

A három hónapos jegybanki betét év végétől fennálló állományát pedig 75 milliárd euróban korlátozta a jegybank. Legutóbb júniusban mérsékelte 300 milliárd forintra a korábbi 500 milliárd forintról a tanács a három hónapos betétállomány maximális értékét.

A monetáris tanács értékelése szerint a három hónapos betéti korlátozás betöltötte szerepét, és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább.

A monetáris tanács keddi bejelentései előtt az eurót 309,4 forinton, a dollárt 258,5 forinton, a svájci frankot 267,9 forinton jegyezték. Az euró jegyzése a bejelentéseket követően 307,5 forintig, a dolláré 256,5 forintig, a svájci franké 266,6 forintig csökkent. Délután négy óra előtt az eurót 308,13 forinton, a dollárt 257,12 forinton, a svájci frankot 267,35 forinton jegyezték.
Hétfőn kora reggel az euró 309,41 forinton, a dollár 258,38 forinton, a svájci frank 268,84 forinton állt.

Szerző

Hamis lehet a számla - Csalókra figyelmeztet a Telekom

Csalók hamis e-mailben fizetési felszólítást küldtek a Magyar Telekom nevében, és a számlatartozás ürügyén, egy a Magyar Telekom honlapját utánzó weboldalra irányították az e-mail listán szereplőket, ahol a bejelentkezési adatok, illetve banki adatok megadását kérték a címzettektől. A Telekom azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága kedden közölte: időről időre előfordulnak jellemzően nagy ügyfélbázissal rendelkező - nem csak távközlési - szolgáltatók nevében elkövetett visszaélések, adathalász kísérletek, ezeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai. A levél egy újabb változatában egy banki befizetési oldalt utánzó oldalra is tovább irányítanak, ahol személyes adatok, banki adatok megadását kérik a csalók. Nemcsak Telekom ügyfelek, hanem más szolgáltatók ügyfelei is kaptak ilyen e-mailt.

Kiemelik: a Telekom, amint észlelte a támadást, azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett adathalász url-eket letiltotta. Sajnos az elkövetők újabb url-ek felhasználásával folytat(hat)ják a támadássorozatot. Éppen ezért a Telekom kéri ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a hasonló e-maileket. A levél érkezésekor alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt. Hivatalos levél esetén a weboldal link mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt, ha a kapott levélnél ez nem teljesül, érdemes nem megnyitni a linket. De emellett persze a furcsa, idegen, szokatlan tartalom, illetve a nyelvtani hibák és magyartalan fogalmazás is mindenképpen óvatosságra intenek - írták. A szolgáltatók elsősorban ügyfeleik tájékoztatásával tudnak azért tenni, hogy a hasonló esetek száma visszaszoruljon. A Telekom honlapján több helyen nyújt ilyen jellegű tájékoztatást - közölték.

Szerző

Tíz kilométeres a dugó az M0-áson

Baleset történt az M0-s autóúton a nagy Duna-híd után az M1-es autópálya felé a 14-es kilométernél kedd reggel, a forgalom egy sávon halad, és a reggeli csúcsban 9-10 kilométeres a torlódás - közölte az Útinform a honlapján.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: a XXII. kerület térségében két tehergépkocsi ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között. A balesetben nem sérült meg senki - olvasható a police.hu oldalon.

Szerző