Előfizetés

Berki Krisztián nem indul a vb-n

Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:57
Fotó:Tóth Gergő

Berki Krisztián vállsérülése miatt nem indul az október 2. és 8. között Montrealban sorra kerülő torna-világbajnokságon. Altorjai Sándor, a magyar szövetség (MATSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán bejelentette, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok lólengés-specialistát várhatóan már ezen a héten megoperálják.

"Ez nem kiújult, hanem egy új sérülés. Lassan húsz éve terheli azonos módon az ízületét, ami megsínylette ezt. A mai napig edz, továbbra is motivált, és már arra koncentrál, hogy a jövő évre ismét teljes értékű legyen, mint idén a tavaszi idénye volt" - tette hozzá a sportvezető. Hangsúlyozta, Berki a három-négyhónapos rehabilitáció után a 2020-as tokiói olimpiáig folytatni szeretné pályafutását.

Berkinek szeptemberben már az egyéni országos bajnokságot és a szombathelyi challenge világkupa-versenyt is ki kellett hagynia sérülése miatt. Vállproblémájával több mint egy hónapja küzd, és különböző alternatív kezelési módokat is kipróbált, de a helyzet nem javult.

A MATSZ beszámolója szerint a magyar vállspecialisták országos konzíliumot tartottak, és úgy döntöttek, hogy a sikeres olimpiai kvalifikáció érdekében beavatkozásra van szükség. "Az előző egy évben bebizonyosodott, hogy terhelhető a korábban műtött vállam, fel tudtam készülni a versenyekre, és sikerült is jól szerepelnem. Az elmúlt időszakban viszont újra fájdalmat éreztem, ugyanabban a vállamban, de nem a műtét helyén, az teljesen rendben van" - nyilatkozta Berki Krisztián.

Elkerülhető lett volna a balhé a Bozsik Stadionban

Nemcsak a csapatok feszültek egymásnak szombaton a Honvéd-Ferencváros bajnoki labdarúgó-mérkőzésen, ahol ismét kiderült: nem tökéletes az új rendszer. Egyre inkább kiütközik a párbeszéd hiánya a klubok, illetve a klubok és azok saját szurkolói között, aminek következményét láthattuk a Bozsik Stadionban.

A találkozón Botka Endre kiállítását követően szabadultak el az indulatok. A korábban Kispesten futballozó játékost többen szidalmazták kiállításakor, melyre szemtanúk szerint a helyszínen Botka egyik bátyja reagált is, végül a hazai szektorban helyet foglaló FTC-drukkerek is közbeavatkoztak, aminek verekedés lett a vége. Bár a biztonságiak véget vetettek ennek, oly módon tették mindezt, hogy közben fellöktek békésen szurkoló embereket, köztük nőket is.

Lehet azon vitatkozni, hogy ilyen esetekben a mérkőzésnek otthont adó klub feladata-e kiszűrni minden jegyvásárlót, az ideális az lenne, ha minden egyesület felelne a saját szimpatizánsaiért.

Ismeretes, hogy a Ferencváros szigorított beléptetési módszerein, míg az elmúlt években több klub már enyhített azokon (ahogy a Kispest is), például azzal: eltörölte a szurkolói kártya kötelező használatát. A ferencvárosi drukkerek közül többen ezért nem járnak ki a hazai mérkőzésekre - s bár saját döntésük volt ez, ahogy az is, hogy máshová “belopakodnak” - klubjuknak kellene felelősséget vállalni azért, ahogy idegenben viselkednek.

Ez azonban nem kizárólag egy klub problémája, hazai szinten lenne szükség hatékony párbeszédre, és megoldásra, mielőtt nagyobb baj történik.

Morális válság Mexikóban

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:53
Fotó: AFP/Jessica Espinosa
Több mint ötezer embert zártak ki egy maratonon, amiért nem teljesítették teljes egészében a versenytávot. Mindezt egy éremért.

Minden futóversenynek vannak problémái: néha esik az eső, esetleg rossz útvonalon haladnak a futók. A csalás pedig korábban is a sport velejárója volt, s vélhetően az is marad. Vannak jól leplezett és igazán pofátlan átverések is: maratoni versenyek esetében pedig jól bevált módszer, hogy elindulnak a versenyen, kiállnak, majd a célhoz közelítve újra beállnak. Afrikában sokan a pénzdíjazás miatt csalnak, a Mexico Maratonon viszont más ok miatt nem tették meg a 42195 méteres versenytávot.

Fotó: AFP/Francisco Estrada

Fotó: AFP/Francisco Estrada

A hivatalos eredmények szerint augusztus 27-én 28206 futó haladt át a célvonalon, majd a verseny után létrejött egy Facebook-oldal, amelyen azt boncolgatták, számos versenyző csalt. A helyi futók szerint ez a jelenség már évek jelen van, de a verseny szervezői eddig többé-kevésbé tolerálták az effajta viselkedést. Ebben az évben azonban más volt a helyzet. Utólag 5806 versenyzőt zártak ki.

A versenypályán nyolc időellenőrző pontot helyeztek el nagyjából öt kilométerenként, de a versenyzők mindössze 64 százaléka haladt át mindegyiken – hívta fel a figyelmet Derek Murphy, a Marathon Investigation weboldal alapítója, aki megvizsgálta az eredményeket. Ez azt jelenti, hogy 10046 ember hagyott ki legalább egy állomást, a versenyzők 23,5%-a pedig legalább kettő ellenőrző pontot.

A szakember szerint jellemzően a verseny első felében mulasztották el az áthaladást, amelyből arra lehet következtetni, hogy a start után valamilyen közlekedési eszközzel kerültek közel a célvonalhoz, majd az utolsó 5-10 kilométerre visszaálltak a mezőnybe. Sokan erre sem vették a fáradtságot, a startvonalon sem haladtak át. A futók közül 291-en egészen gátlástalanok voltak, egyik ellenőrzőpont sem érintettek.

Fotó: marathoninvestigation.com

Fotó: marathoninvestigation.com

Murphy a versenyen készült fotók tanulmányozása során azt is észrevette, hogy egyes futók mások vállpántját – chipes óráját – is viselték, míg mások vonattal közelítették meg a célvonalat. Egy férfi pedig egy Maria nevű hölgy idő ellenőrzőjét viselte.

A versenyzők közül sokan beszéltek a problémáról a Runner's World magazinnak, s mint mondták: a mindössze 35 dolláros nevezési díj jóval olcsóbb, mint a többi, környező maraton, ezért sokan akár felkészületlenül is nekivágnak a versenynek.

"Hat évvel ezelőtt a szervezők valóban arra törekedtek, hogy világszínvonalú maratoni versenyt hozzanak létre – nyilatkozta Juan Enrique Granados, aki évek óta részvevője a versenynek. – Sokakat viszont csak az érmek inspirálnak. Ismerek egy olyan embereket, akik már megszerezték az első kettőt, és teljessé akarják tenni gyűjteményüket, ám ezért csak 5-10 kilométert hajlandóak futni. A következő évben az utolsó betűt is kiosztják, véget érhet ez a zűrzavar, utána pedig remélhetőleg valóban világszínvonalú lesz a mexikói maraton.

"Ez a verseny sajnos tükrözi az országunkat" - mondta Priscilla Carrasco Filisola, egy 35 esztendős futó. – A mexikóiak aggódnak, mert az emberek meg fogják ismerni a versenyünket, s nem fognak jó dolgokat mondani rólunk. Úgy vélhetik, mindannyian csalók vagyunk, s ez nagyon szomorú.

A mexikói maratonon elért időeredménnyel sokan kvalifikálták magukat a legendás bostoni versenyre, amelyre múlt hétfő óta lehet nevezni. Ám az kizárások után az 1296 már regisztrált futó közül mindössze 495 vehet majd részt a jövő évi, amerikai eseményen.