Előfizetés

Kárt okoz a kakaó

Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:18

A nagy édességgyártó cégek felelősek azért, hogy Afrika nyugati partján pusztulnak az őserdők. Az illegális kakaóbab termesztés miatt Elefántcsontparton 80 százalékkal csökkent az esőerdők mennyisége 1960 óta.

Ritka látvány! - A Tibeti fennsíkon játszadozó hópárducok a videón

Publikálás dátuma
2017.09.19. 17:40
Gyönyörű állat a hópárduc - AFP fotó
Ritka felvételt hoztak nyilvánosságra a világ egyik legrejtőzködőbb nagymacska fajtájáról. Az Euronews által is közreadott videón az látszik, amint a Tibeti fennsíkon két hópárduc játszik önfeledten.

A hópárducot nemrégiben átsorolta a veszélyeztetett fajok közül a sebezhetők közé a Természetvédelmi Világszövetség. Az, hogy eggyel lejjebb került, főleg a megőrzéséért tett erőfeszítésnek köszönhető, számokban mérve azt jelenti, hogy a hópárducok száma lassabban csökken, mint ahogy prognosztizálták. Ám mindez sajnos korántsem jelenti azt, hogy a faj megmenekült a kipusztulástól. Dr. Tom MacCarty, a Hópárduc program igazgatója, hangsúlyozva, hogy a populáció száma továbbra is csökken, talán csak nem annyira drasztikusan, mint az előjelek mutatták. 

A hópárducok Közép-Ázsia hegyvidékein élnek. 1972-ben nyilvánította a Természeti Világszövetség veszélyeztetett fajnak. Akkoriban kevesebb mint 2500 ivarérett példány élt a területen. A lenyűgöző nagymacskafajta populációjának csökkenése hátterében az élőhelyük fokozatos elvesztése, az erózió, az orvvadászat, valamint a helyi közösségek konfliktusai állnak.

Darabolós mókusok

Publikálás dátuma
2017.09.19. 07:19
Fotó: Shutterstock

A mókusok azt a gondolkodási technikát használják az évi felhalmozott 3000-10 000 mogyoró elrejtésekor, amit a számítógépek is alkalmaznak, az alkönyvtárak módszerét. A különféle mogyorókat egy adagban különböző helyekre rejtik, fajtájuk, minőségük szerint.