Márta István nem dolgozik Páva Zsolttal

Márta István három év után már nem nem Páva Zsolt, pécsi polgármester kulturális főtanácsadója - írja a zoom.hu. Tagja a Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma kuratóriumának, és ő a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke. Márta István kulturális főtanácsadói megbízatása szeptember 3-án ért véget.

Szerző

Világzenei seregszemle Budapesten

Publikálás dátuma
2017.09.20. 07:48
Forrás: Facebook/Lajkó Félix official

30 ország művésze lép fel az október 6.-8. között zajló Budapest Ritmo fesztiválon az Akváriumban. A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös rendezvénye a legjobb hazai és külföldi produkciókat vonultatja fel, közösen ünnepelve, hogy 30 évvel ezelőtt született meg a műfaj meghatározása, a „world music” kifejezés. Fellép többi között Lajkó Félix hegedűvirtuóz, aki ezúttal egy lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a VOŁOSIval játszik, a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band összeállásával a délszláv tamburazene és a klezmer érvényesül együtt. Miczura Mónika, az Ando Drom egykori legendás énekesnője a tunéziai Jawharral együtt lép fel. Harcsa Veronikát pedig a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lehet majd hallani. Rajtuk kívül Közép- és Kelet-Európa legjobbjai mellett Dél-Amerika és Afrika előadói zenélnek majd.

Szerző

Ablakot tárnak a nagyvilágra az Urániában

„A nemzetközi színházi világba való kitekintés új szemléletet hoz a közönségnek, ez pedig a színházcsinálók bátorságát is meghozhatja” - említett egyet az indokok közül Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, amikor a 13, köztük 10 angol és 3 orosz produkció közvetítéséről beszélt az intézmény évadáról szóló beszélgetésen. Az elmúlt 3 szezon bizonyította, hogy van nézői igény a vetítésekre, a Benedict Cumberbatch főszereplésével készült Hamletet négyezer ember látta a Rákóczi úti épületben.

Idén egyebek mellett a Harry Potterből ismert Daniel Radcliffe szereplésével Tom Stoppard-darab, a Rosencrantz és Guldenstern halott igérkezik nagy sikernek. A költségvetésének mindössze egyötödét állami büdzséből előteremtő intézményben a filmpremierek, mozgóképes fesztiválok mellett egyre fontosabbá válnak a társművészeti tartalmak. Így a vásznon megjelenő sztárkiállítás-filmek, amelyek többet jelentenek egyszerű tárlatvezetésnél, inkább művelődéstörténeti produkciók; a klasszikus balettprodukciók a moszkvai Bolsoj előadásában, vagy a New York-i Metropolitan operái.

Egyre inkább kihasználják az épület akusztikai lehetőségeit, ezért folytatják a Sinfonietta Pannonica tavaly megkezdett kamarazenei koncertsorozatát, idén Take Brahms címmel, és ismét fellép Szelevényi Ákos, a magyar improvizatív kortárs zene külföldön a hazainál sokkal jobban ismert figurája. A jazz műfaja is megjelenik a John Coltrane-ről készült Chasing Trane című filmmel, amelynek szeptember 22-i, egyszeri vetítését "Hommage Coltrane" koncert követ majd. Népszava

Adománygyűjtés
Díjátadással és beszélgetéssel egybekötött adománygyűjtést szervez az elsősorban a középiskolások toleranciára, idegengyűlölet elleni fellépésre nevelését támogató Mensch Nemzetközi Alapítvány. Szeptember 27-én este 6-kor Török Ferenc: 1945 című filmjéről Fröchlich Róbert főrabbi, és Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója beszélget és díjat adnak át Török Ferenc rendezőnek, Szántó T. Gábor írónak és Rudolf Péter színművésznek.

Szerző