LMP: A főpolgármester kihátrált korábbi ígérete mögül

Az LMP szerint Tarlós István főpolgármester egyértelműen kihátrált ígérete mögül, korábbi bejelentése ugyanis "a magyar nyelv szabályai" alapján egyértelműen azt jelentette, népszavazást kezdeményez a római-parti védmű nyomvonalának kiválasztásáról.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az új gát helyét mindaddig nem lehet teljes felelősséggel meghatározni, amíg nem készülnek el a még mindig hiányzó talajmechanikai és áramlástani vizsgálatok.

Az LMP politikusa szerint e mérések nélkül a part menti védekezés csökkenti az egész Csillaghegyi-öblözet biztonsági szintjét. A mobilfalnál ugyanis nincs lehetőség korrekcióra, ezért gátszakadás esetén két órán belül víz alá kerül a Nánási útig tartó terület, 5-6 óra alatt pedig a teljes öblözetet - fejtette ki Csárdi Antal.

Szerző

MSZP: Tarlós István fél az emberek véleményétől

Az MSZP szerint Tarlós István főpolgármester azért nem támogat egy a Római-part árvízvédelméről szóló népszavazást, mert fél az emberek véleményétől.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Tarlós István korábbi III. kerületi polgármesterként és főpolgármesterként immár 27 éve nem tudja megoldani a Római-part árvízvédelmét, ehelyett a megoldást keresőket fenyegeti.

A szocialista politikus szerint a főpolgármester az óbudaiakat is lenézi, amikor "a helyi népszavazás ellen ágál". Emellett "mérhetetlen cinizmus vagy nettó hazugság" Tarlós István azon korábbi kijelentése is, amely arról szólt, hogy a metrószerelvények után járó kötbérből megoldják a járművek klimatizálását - fogalmazott Horváth Csaba, hozzátéve: a metrófelújításból 40 milliárd forint hiányzik, ami a kötbért is felemészti majd.

"Tele gatyával nem lehet tárgyalni" - mondta a képviselő, aki szerint Tarlós Istvánnál kevesebbet senki nem tudna elérni a kormánynál ezen a poszton, a jelenlegi főpolgármester ugyanis nem meri felvállalni a budapestiek érdekeinek képviseletét.

Szerző

Felcsúti kirándulás - Megszólalt az EP főellenőre

Publikálás dátuma
2017.09.20. 15:58
FOTÓ: Tóth Gergő
Ahogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke előző nap megígérte, a látogatás után ma értékelte többek között a Felcsúton látottakat. A sajtótájékoztatónak azonban nagyobb volt a füstje, mint a lángja, ugyanis kizárólag protokollba illő válaszokat kaptak az újságírók a feltett kérdésekre.

Ki fogom ábrándítani önöket - már így kezdte Inge Grässle delegációvezető a sajtótájékoztatót, majd így folytatta: Magyarország aktív és sikeres EU-tag. Leszögezte, hogy látogatásukban semmi rendkívüli nincs, régóta tervezték az utat, már másodszor jöttek az ország EU-csatlakozása óta, és még sűrűbben járnak majd erre, hogy a szenzáció élét elvegyék ezeknek az ellenőrzéseknek. A CONT elnöke elismételte, hogy ez nem politikai látogatás volt, és semmilyen formában nem akarnak részesévé válni a választási harcnak - idézte a hvg.hu Grässlet.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A sajtótájékoztatóval a bizottság 50 órás budapesti látogatása véget ért. Összesen 9 EP-képviselő, köztük három magyar (Deutsch Tamás, Jávor Benedek és Niedermüller Péter) járta végig Magyarországot. Megtekintették Szekszárdon a Bodri pincészetet és Baján egy turisztikai fejlesztést, valamint a politikai szempontból kényes felcsúti kisvasutat, a 4-es metrót és a Város szíve projekt megvalósulását az V. kerületben. Ehhez hozzáfűzte, hogy a programnak még szeretnék látni a dokumantációját. A felcsúti kisvasútnál meggyőzték, hogy az fejlesztések sorába kapcsolódik, arról lehet vita, kell-e erre ennyi pénzt adni uniós keretekből.

A sajtótájékoztatón rákérdeztek, hogy szóba került-e Polt Péter összeférhetetlensége a találkozójukon. Grässle azt mondta, erről is beszéltek, de ez alapvetően magyar kérdés. Grässle egy másik kérdés kapcsán elmondta, a javaslatok alapján állították össze a listát, és a képviselő örült a tegnapi szép kirándulásnak. Elmondta továbbá, hogy a magyar választások napja még ki sincs tűzve, így nehezen tudnák befolyásolni azt. Másfél éve tervezik, minden frakció egyetértett az időzítéssel, ám a kialakult klímára nem számítottak. Mint mondta, az időjárás miatt halasztást kért volna, de ennek ellenére sikeresnek tartja az utat.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Úgy tűnik tehát, hogy Lázár János teljesen feleslegesen írta meg kétségbeesett és dühös stílusban levelét az EP bizottságának, ugyanis a CONT elnökének esze ágában sem volt többet mondani a hivatalos, semmitmondó válaszoknál, még ha a tegnapi megjegyzése a felcsúti kisvasútról ("látjuk, hogy működik) sokatmondónak is tűnhetett.

A tegnapi Felcsúton készített riportunkat ide kattintva olvashatja el!

Szerző
Frissítve: 2017.09.20. 16:38