Orbánék megmentik Pécset, de fájni fog a városnak

Publikálás dátuma
2017.09.21 12:09
Forrás: Google Street View
Fotó: /
A kormány úgy mentené meg a csőd szélén táncoló, hozzávetőleg 7,5 milliárd forintos működési hiányt felhalmozó pécsi önkormányzatot, hogy a repteret átvétele után bérbe is adnák a Paks II.-t építő Roszatomnak - írja a Magyar Nemzet.

A pécs–pogányi repteret az állam feltehetőleg 2,8 milliárd forintos áron veszi majd meg. A pécsi önkormányzat tavasszal ekkora értéken állította be ezt a tételt a költségvetésébe, illetve a zárszámadás során is ezt az összeget állapították meg mint remélt, az év során befolyó bevételt.

A lap szerint az ügylettel egyáltalán nem jár rosszul a kormányzat, és a szóban forgó repülőtér észszerű választás lenne az oroszoknak is, hiszen van közvetlen autópálya-csatlakozása. A sztráda Pécsről a dunai kikötővel rendelkező Mohács felé halad, és a fővárosig futó autópályának Paksnál is van lehajtója. Ráadásul a személy- és teherautó-forgalom sem jelentős a Pécs–Szekszárd, de még a Pécs–Paks vonalon sem. A megyeszékhelyen egyébként ezeket a híreket hallva a helyiek azt vetették fel, hogy egy ilyen lehetőséget vajon miért nem a pécsi városvezetés használ ki, miért nem Páva Zsolték adják ki a repülőteret.

A Nemzet úgy tudja, a döntés már megszületett arról, hogy Orbán Viktor kormánya nem hagyja az út szélén a csődközelben lévő pécsi önkormányzatot, ugyanakkor „a számla” kifizetése mindenképpen fájni fog a pécsieknek. A Fidesz legbelső köreiben is az a nagyon határozott vélekedés, hogy ez nem maradhat következmények nélkül. Péccsel példát kell statuálni, ám mindemellett válságmenedzselésre is szükség van. Bár információk szerint a Fideszben sem számolnak azzal komolyan, hogy Pécsett a kormánypártok győzhetnek 2018 tavaszán, a jelenlegi helyzetet sem hagyhatják szó és tettek nélkül. Azt még csak találgatják Pécsett, hogy ennek a helyzetnek milyen politikai következményei lesznek, de abban is biztos mindenki, hogy fejek fognak hullani.

A kormány azonban akár 17,5 milliárd forintot is hajlandó lesz adni a pécsi önkormányzatnak, mert a 7,5 milliárdos működési hiány kifizetése mellett még a város többségi tulajdonában álló cégektől is átvállalnának egy összesen 10 milliárd forintos adósságcsomagot. Cserébe a két legjobban működő, nyereséget termelő, s így valós piaci értékű pécsi önkormányzati többségi tulajdonú cég, a pécsi távhőszolgáltató, a Pétáv Kft., illetve a helyi víziközmű-szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. kerülhet állami kézbe. Ezek a vállalatok az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez kerülhetnek majd, és egy komolyabb, jelenleg még a pécsi önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokból álló csomag is állami kézbe vándorolhat át.

Szerző
2017.09.21 12:09
Frissítve: 2017.09.21 12:38

Maradt az alapkamat

Publikálás dátuma
2018.08.21 14:41
Illusztráció: Tóth Gergő
Fotó: /
Kamatdöntő ülést tartott ma a monetáris tanács, az elemzők arra számításának megfelelően nem változott a 0,90 százalékos alapkamat, amely 2016. óta érvényes.
Valódi iránymutatást csak szeptemberre várhatunk az alapkamat jövőjét illetően. A szakértők arra számítanak, hogy 2020 előtt nem lesz érdemi lépés. Ez a dátum azért is érdekes, mert 2019. márciusában lejár Matolcsy György hat éves elnöki mandátuma, és úgy tűnik ezt követően visszatér a kormányzati gazdaságirányításba, és az MNB 180 pontos ötletgyűjteményének megvalósításán dolgozik majd. A laza hazai kamatpolitika ellentétes a pénzvilág folyamataival, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban évente többször emelnek, és az Európai Központi Bank is hasonló lépésre készül.  A legutóbbi kamatdöntés után kiadott közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, amely várhatóan 2019 közepétől fenntartható szerkezetben eléri a 3 százalékos célt. A jelenlegi 0,9 százalékos alapkamat 2016. májusa óta nem mozdult.
Témák
alapkamat
2018.08.21 14:41
Frissítve: 2018.08.21 15:01

Kevesebb családtámogatás, több adóbevétel - így sarcol valójában a kormány

Publikálás dátuma
2018.08.21 14:28

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala/
Megjöttek az államháztartás friss adatai: a multikat szereti a kormány, az embereket kevésbé - és a famíliáknak is kevesebbet juttat.
Az egész évre tervezett hiány 109 százalékát sikerült július végére előállítani: így a "központi költségvetés" az első hét hónapban 1491 milliárd forint deficittel zárt, közölte a Pénzügyminisztérium. Igaz, a tárca ettől nem ideges, és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol - ami kevesebb mint 950 milliárd. A két szám között feszülő mintegy 540 milliárd forintos ellentmondás feloldása az, hogy a kormány megelőlegezi az uniós pályázatok nyerteseinek a támogatást, így elszállt a hiány, de az év harmadik harmadában, amikor befutnak az európai közösségtől érkező pénzek, helyre áll az egyensúly. Ami a gazdasági növekedést illeti, a Pénzügyminisztérium kitartóan négy százalékkal kalkulál, azaz 1560 milliárd forintos nemzetiössztermék-bővülést vár.   Megjegyzendő, a kincsári optimizmust indokolja, hogy szépen híznak a bevétlek: az idei első hét hónapban a 10 720,7 milliárd forint bevételt ért el, ami az előző év azonos időszakához képest 637,1 milliárd forinttal, 6,3 százalékkal volt magasabb. Üröm az örömben, hogy ezt a többletet az emberek fizetik be. Részben az érdemben érezhető infláció miatt jelentősen több folyt be forgalmi adóból (259 milliárd forinttal), illetve a személyi jövedelemadót is többet fizettek a polgárok, (összesen 149 milliárddal), valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból is több folyt be (137 milliárd forint) bevételek, emellett lényegesen magasabb összegben teljesültek a költségvetési szervek bevételei is. (Miközben az emberekre kivetett sarcból egyre többet kaszál a költségvetés, a cégeket kevéssé vágja meg: az elsősorban a multiknak kedvező adószabály-változások miatt a bevételek közül a társasági adóból az év első hét hónapjában 108,1 milliárd forint érkezett a büdzsébe, ami az előző év azonos időszakától 157,8 milliárd forinttal maradt el. 
3,9 milliárdal
kevesebbet fordított a családi támogatásokra az első hét hónapban a kormány (összesen 238,6 milliárd forintot), mint egy évvel korábban.
2018.08.21 14:28