Helsinki Bizottság kontra Fidesz harmadszor

Bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság a Fidesszel és frakciószóvivőjével, Halász Jánossal szemben. A civil szervezet azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy az alperesek megsértették jó hírnévhez való jogát, amikor valótlanul híresztelték, hogy a Helsinki Bizottság titkolózik a vagyonáról és forrásairól, valamint megtagadott egy közérdekű adatigénylést a Magyar Hírlapnak. Mivel a kormánypárt már kétszer pert veszített ilyen ügyekben a Helsinki Bizottsággal szemben, és a bíróság eltiltotta a Fideszt hasonló jogsértésektől, az egyesület 1,5 millió Ft-os sérelemdíj megállapítását is kéri. 

Szerző

Bálnát vesznek Matolcsyék?

Publikálás dátuma
2017.09.21. 19:13
FOTÓ: Vajda József
A fővárosi önkormányzat legkevesebb 11 milliárd forintot szeretne kapni a 13 ezer négyzetméteres Bálnáért. A multifunkciós központot nyílt értékesítési pályázaton hirdetik meg, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén áldását adja a tender kiírására - írja a hvg.hu.

Az eladásra vonatkozó előterjesztés végső összegzése szerint a főváros egy előnytelen, nem megfelelően kidolgozott PPP konstrukciót örökölt meg, amit hosszú pereskedés után sikerült csak lezárni. A Bálna megnyitását követően azonban egyértelművé vált, hogy a versenypiacon is részt vevő kulturális és kereskedelmi központ önkormányzati tulajdonban nem üzemeltethető hatékonyan, illetve eredményesen, így a beruházás a piacon elérhetőnél jóval később térülhet meg. A főváros erre, illetve az ingatlan iránti fokozott érdeklődésre úgy döntött, inkább eladja. A vevőnek vállalnia kell, hogy egy 63 négyzetméteres helyiséget versenyeztetési eljárás lefolytatása nélkül, ingyenesen használatba adja a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-nek.

Könnyen lehet, hogy a pályázat nyertes már meg is van. A Magyar Nemzeti Bank már két évvel ezelőtt kivetette hálóját  a Bálnára. Matolcsy György, a jegybank elnöke maga jelentkezett be Bagdy Gábornál, a tulajdonos fővárosi önkormányzat gazdasági ügyekért felelős főpolgármester-helyettesénél, majd Tarlós István főpolgármesternek írt levelében is jelezte vételi szándékát az épületre.

Szerző

Ellenőrzik a baromfitartókat

Publikálás dátuma
2017.09.21. 17:30
A kép illusztráció. FOTÓ: Vajda József
Átfogó és egységes járványvédelmi vizsgálatot indít a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar baromfitartóknál, az őszi vizsgálatokat a madárinfluenza megelőzése érdekében indítják.

A Nébih csütörtökön az MTI-vel közölte: elsősorban a leginkább veszélyeztetett megyékben - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - mérik fel a baromfiágazat járványügyi készültségét. A vizsgálatokban a megyei kormányhivatalok biztosítják a szakmai hátteret.

Az őszi audit fő célja, hogy felhívja a baromfitermelők figyelmét a madárinfluenza megelőzésére irányuló szabályok maradéktalan betartására. A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, de megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával.

A szakemberek főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen való etetésre és itatásra, az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére koncentrálnak majd a helyszíni ellenőrzések során.

A tavalyi madárinfluenza járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak.

A közleményben kiemelik, hogy egy hasonló nagyságrendű járvány, valamint a tetemes gazdasági kár megelőzése közös érdek. Hozzáteszik, hogy bár az őszi hatósági audit elsődlegesen a figyelemfelhívásra, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak.

Szerző