Bedőlés szélén a Sorsok Háza

Publikálás dátuma
2017.09.22 07:09
LEHULLIK A CSILLAG? Immár két éve üresen áll a Sorsok Háza tervezett épülete - Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /

Lázár Jánosnak elfogyott a türelme. Ha rövid időn belül nem történik valami, akkor a Sorsok Háza számára kialakított épületegyüttes nem a holokauszt áldozatainak új emlékközpontjaként fog megnyílni. "Vannak dolgok, amik, úgy látszik, nem oldódnak meg" – mondta az elkészült, ám meg nem nyitott Sorsok Házáról a kormányinfón Lázár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére megjegyezte: néhány hónapig várnak még arra, hogy a zsidó szervezetek és az intézmény között konszenzus szülessen a kiállítás tartalmáról, ám ha ez záros határidőn belül nem megy, akkor kénytelen a kormány mást csinálni ezen a területen.

A Józsefvárosi pályaudvar helyén létesítendő emlékközpont szakmai vezetésével a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, Schmidt Máriát bízta meg a kormány. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közgyűlése 2014 februárjában arra kérte a miniszterelnököt, hogy állítsa le a Sorsok Háza-projektet, mert annak „történelemfelfogása a mai napig ismeretlen a Mazsihisz szakemberei számára, a projekt vezetője pedig érdemben nem működik együtt a Mazsihisszel”. Lázár megígérte, hogy a zsidó szervezetek jóváhagyása nélkül nem fogják átadni a központot, Schmidt Mária viszont azt kifogásolta, hogy a kancelláriaminiszter „vétójoggal” ruházta fel a zsidó szervezeteket. A tervezett időponthoz, 2014 tavaszához képest a beruházás egy évet csúszott ugyan, de az építkezés már így is rég befejeződött: a patthelyzet miatt több mint két éve üresen áll a Sorsok Háza.

Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, amikor alkalmunk adódott rá, időről időre megkérdeztük, tud-e valamilyen fejleményről a Sorsok Háza ügyében. Érdeklődésünkre Heisler pár nappal ezelőtt is ugyanazt mondta, amit korábban: a Schmidt Mária által elkészített anyagot a Mazsihisz éppúgy elfogadhatatlannak tartja, csakúgy, mint az a két tucat szakmai és zsidó szervezet, amelynek a Miniszterelnökség korábban megküldte azt. Másik koncepcióról viszont nincs tudomása. „A labda nem a mi térfelünkön pattog” – jelentette ki. A zsidó újév miatt most nem tudtuk megszólaltatni Heisler Andrást, ahogyan Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbiját sem. Kerestük Schmidt Máriát is, eddig ő sem reagált.

A Sorsok Házára 6,6 milliárd forintot különített el a kormány, az összeg időközben mintegy 7,5 milliárdra emelkedett. Egyelőre nincs jele annak, hogy a befagyott tárgyalások újra megkezdődnének a kiállítás koncepciójáról.

2017.09.22 07:09

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29