Duna;Wintermantel Zsolt;vendéglátóhely;Népsziget;

Buli az újpesti ártéren

Míg más hatóságok hallgatnak, lapunk kérdései nyomán vizsgálatot indított a katasztrófavédelem, amiért nem kért engedélyt működésére a Duna-parti Kabin vendéglátóhely.

„Sokat dolgoztak vele, nem volt egyszerű, de itt van. Megnyílt a Kabin! Egyszerűen fantasztikus!” Ezekkel a szavakkal fejezte ki lelkesedését Wintermantel Zsolt a Népsziget újpesti részén, a vasúti összekötő híd lábánál nyílt vendéglátóhely indulásakor, június elején. A fideszes újpesti polgármester Facebook-oldala indulóképét is a Kabin Duna-parti fotójára változtatta ekkor. Bejegyzésében azt írta, régi vágyuk volt, hogy az igazi, hangulatos Duna-parti kikapcsolódáshoz ne kelljen átmenni a hídon, hanem "itthon" is legyen erre lehetőség. Bejegyzése szerint még 2016 elején indult a tervezés, akkor a Római-parton népszerű kiülős hely, a Fellini Kultúrbisztró vezetőivel beszélgettek arról, mi lenne, ha Újpesten is megvetnék a lábukat.

Az igényesen kialakított Kabin nyitásába kétségtelenül sok munkát fektettek, de így is volt, ami már nem fért bele az előkészületekbe. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) például a Népszavától értesült arról, hogy megnyílt az illetékességüket érintő vendéglátóhely. Nem találták az adatbázisukban a létesítményt működtető KabinPart Kft. megkeresését, ezért kérdéseinket panaszbejelentésként értékelték. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatot is indított annak kiderítésére, miért nem kért engedélyt a cég.

A katasztrófavédelem illetékességét az indokolja, hogy a Kabin a Duna medrében működik. Az országon átvonuló folyók a magyar állam tulajdonát képezik, kezelésüket az illetékes vízügyi igazgatóságok látják el. Budapesten a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVI) intézkedik, ám mivel az nem hatóság, nem is vesz részt az engedélyezési eljárásokban. Ez az OKI hatásköre, ahová viszont nem érkezett engedélyezési kérelem a KabinPart Kft-től. Megkérdeztük a céget, hogy miért mulasztották el az engedélyt megkérni, lapzártánkig azonban nem érkezett válasz - ahogyan arról is hallgattak, kitől kértek, ha kértek egyáltalán bárminemű engedélyt működésükhöz.

Vannak ugyanis egyéb hatóságok, amelyek részt szoktak venni engedélyeztetési eljárásokban, például a tiszti orvosi hivatal, környezetvédelmi szervek, hatóságok, ezért megkérdeztük a Pest megyei kormányhivatalt, történt-e ilyen. Azt a választ kaptuk, hogy nem vettek részt a Kabin engedélyeztetésében. Hasonlóképpen nyilatkozott lapunknak maga Wintermantel Zsolt is: minden engedély megszerzése az üzemeltető feladata, így ezekről nincs információja.

A kereskedelmi tevékenység indításába a helyi jegyző sem szól bele, csupán tudomásul veszi azt. A nyilvántartás szerint a KabinPart Kft. 2017. június 6-i dátummal kezdte tevékenységét, igaz a nyitásról a polgármester két nappal korábban adott hírt. A júniusi dátum azért is érdekes, mert a vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a vendéglátóhelyhez szükséges Duna-meder bérlete júliusban kezdődött. Ami azt jelenti, legalább egy hónapig ingyen használhatta a területet a KabinPart. Vagy még hosszabb ideig, hiszen a munkálatok már hetekkel korábban, április-májusban elkezdődtek az érintett területen. Az ellentmondásra rákérdeztünk a vízügynél, választ nem kaptunk. Szerettük volna azt is megtudni, egyáltalán hány forintért bérli a területet a cég, a KDVI azonban nem volt hajlandó elárulni ezt. „A bérleti díj a térségben bérbe adott ingatlanok árképzési szintjével összhangban került megállapításra” - közölték csupán. Amit megtudtunk: a KabinPart Kft. 200 négyzetméternyi területet bérel 2021. december végéig.

A sok-sok furcsaságot és kedvezményt tetézi, hogy a szórakozóhely működtetői megtehették azt, amire addig nem volt példa: átvágták az árvízvédelmi töltést. Markolóval két méter hosszúságban bontották meg a vasúti híd alatti földgátat, hogy a szórakozóhelyre a kerékpárosok lejutását is akadálymentessé tegyék. Volt, aki a helyszínen kíváncsiskodott, ki adott erre engedélyt, a földmunkát irányító férfi pedig azt felelte, maga az újpesti polgármester. Wintermantel ellenben lapunknak nyilatkozva távol tartotta magát beruházástól. De az árvízvédelmet felügyelő vízügyi igazgatóságot sem foglalkoztatja a töltés megbontása: „a Népsziget nem ármentesített terület, a nagyvízi medernek része. Nagyvizek esetén a terület részlegesen vagy teljesen elöntésre kerülhet. A Népszigeten hivatalosan nyilvántartott védmű nincs.”

A Kabin, talán a polgármesteri ajánlásnak is köszönhetően rendkívül népszerű lett. A Wintermantel oldalán kommentelők többsége alig győzte dicsérni a kerületvezetőt a fejlesztésért: „nagyszerű Polgi, boldog vagyok, hogy ilyen csodás kerületben élhetek és már a Duna-partunk is virágzik!” - írta az egyikük. Kisebbségben maradtak a kritikusok, akik a közeli természetvédelmi terület, a szemetelés és a zajszennyezés miatt nem ide helyezték volna a Kabint, ahogy azok sem, akik azt kifogásolták, hogy a szórakozóhely személyzete már nem engedi a parthasználatot csak a vendégek részére.

Információink szerint ugyanakkor a Kabin csak az első volt a sorban, a Római-parthoz hasonló újpesti szórakozó negyed kialakítását tervezik Újpesten, állítólag ez már évek óta téma a városházán. Úgy tudjuk, már lehet is jelentkezni a vendéglátóhelyeknek helyt adó bérleményekre, felparcellázzák ugyanis a Népszigetet. Ezzel kapcsolatos információnkra azonban a polgármester úgy reagált: akkora partszakaszon fognak működni a vendéglátóhelyek, ha fognak, amekkorán azokat kibérlik. Mivel nem önkormányzati területekről van szó, nincs semmilyen információja, az önkormányzat semmilyen fejlesztést nem tervez.