Lebilincselő közgyűlés után Wladár Sándor az elnök

Publikálás dátuma
2017.09.24 23:21
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /

Sós Csaba szakmai alelnök megerősítette korábbi bejelentését, távozik ebből a pozícióból és a jövőben szövetségi kapitányként folytatja munkáját. Ezzel kezdődött a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vasárnapi rendkívüli közgyűlése, amelyen hosszú ideig ez volt az egyetlen normális, a szervezet múltjához méltó jelenet.

Miután Sándor Elek levezető elnök bejelentette, hogy a 198 szavazati joggal rendelkező küldött közül 147-en jöttek el (később lettek 151-en is), elszabadult a pokol. Tóth István, szentendrei klubelnök azért indítványozta a közgyűlés felfüggesztését, mert szerinte több mint 40-en nem rendelkeznek érvényes meghatalmazással, ezért nem szavazhatnak. Szeptember 1-én ugyanis nem zárták le a közgyűlést, hanem elhalasztották, mert az előző elnök, Bienerth Gusztáv visszahívása után úgy döntött a gyűlés, hogy az alapszabály módosítása és az új elnökválasztás nincs megfelelően előkészítve. Tóth azt mondta, az alapszabály nem ad lehetőséget halasztásra, Sándor Elek - aki közismert sportjogász - erre azt válaszolta, hogy több jogi szakemberrel is konzultált és a halasztásnak nincs jogi akadálya. Ha ez halasztott közgyűlés, akkor a szeptember elején kiadott megbízások most is érvényesek.

Érvek és ellenérvek bekiabálása után nagy nehezen sikerült elérni egy szavazást a felfüggesztés ügyében, az indítványt heten támogatták, öten tartózkodtak, a közgyűlés tehát folytatódott. Nem is akárhogy: Hornyák Viktor, a debreceni Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely szakembere kisétált a pulpitushoz és egy bilincset dobott a levezető elnök és a mellette ülő Sós Csaba elé.

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

"A közgyűlés rendjének megzavarásáért ki lehetett volna vezettetni Hornyák urat, de nem akartam még nagyobb botrányt, ezért nem kértem a biztonsági szolgálat segítségét, szerencsére Szabó Tünde sportállamtitkár kért szót, és beszéde alatt lecsillapodtak a kedélyek" - mondta a Népszavának a levezető elnök a nem mindennapi közjátékról.

A folytatás is vontatottan haladt, de nagy nehezen sikerült elfogadni az új alapszabályt - visszakerült a közgyűlés hatáskörébe a főtitkár megválasztása és ismét a Bienerth-éra előtti logót használja a MÚSZ -, az elnökválasztás pedig már kifejezetten gyorsan ment, mivel a jelöltek közül Czene Attila a közgyűlés előtt, Tóth István és Hornyák Viktor pedig a közgyűlésen mondtak le jelölésükről. Maradt Horváth Gergely Domonkos üzletember és Wladár Sándor korábbi olimpiai bajnok úszó. Mivel azonban előbbi nem kapott legalább ötven százalékos támogatást a jelenlévőktől, nem indulhatott harcba a pozícióért, az egyedül maradt Wladár pedig 143 igen szavazattal, 5 nemmel és egy tartózkodással lett elnök. Batházi Tamás a MÚSZ új főtitkára, Turi György a szakmai, Becsky András pedig az általános alelnök.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Wladár bejelentette, hogy a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamást kéri fel elnöki tanácsadónak, a Népszava kérdésére pedig azt válaszolta, nem tervezi a MÚSZ átvilágítását, nem szeretné, ha újabb csontvázak dőlnének ki a szekrényből.

"Jogszerűen lezajlik az átadás-átvétel, ezután a célom, hogy a sportolókról és sikereikről szóljanak a híradások, a szövetségben pedig nyugodt, eredményes munkát tudjunk végezni" - emelte ki az új vezető.

Szerző
2017.09.24 23:21

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47

Egyhetes Davis Kupát akar a teniszszövetség

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:18
A francia Lucas Pouille szervál a 2018-as negyeddöntőben
Fotó: AFP/ Vincenzo Pinto
Csütörtökön dönt a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a Davis Kupa jövőjéről. Az új elképzelés szerint 2019-től novemberben egy hét alatt bonyolítanák le a sorozatot.
Megosztott a teniszvilág a Davis Kupa esetleges megváltoztatásával kapcsolatban. Yannick Noah, korábbi francia világklasszis twitter oldalán elnézést kért a „névadótól”, Dwight Filley Davistől: „118 év gyönyörű év után eladják a verseny lelkét, elnézést kérek ezért, Mr. Davis” - írta Noah. A világranglistát vezető spanyol Rafael Nadal és a korábbi világelső, szerb Novak Djokovics támogatják az új tervet.
„Sürgősen változtatni kell a lebonyolításon, egyetlen játékos sem tud évente négy hetet a Davis Kupára fordítani – mondta Djokovics. - Régebben más volt a helyzet, kevesebb tornát rendeztek, a mostani nagyon sűrű versenynaptárban nincs idő arra, hogy ilyen sokáig kimaradjon valaki a körforgásból.”
„Az új versenysorozatnak semmi köze sincs a Davis Kupához, az ITF-nek meg kell mentenie a nagy hagyományokkal bíró, világszerte nagyon kedvelt tornát” - hangsúlyozta Lleyton Hewitt, az ausztrálok Davis Kupa-csapatának kapitánya.
Az ITF vezetősége Orlandóban ma dönt a Davis Kupa sorsáról, a változtatáshoz minimum kétharmados szavazati többség kell.
A Kosmos konzorcium – melynek alapítói között megtalálható Gerard Piqué, korábbi spanyol válogatott labdarúgó, az FC Barcelona futballistája – 25 évre hárommilliárd dollárt ajánlott az ITF-nek a Davis Kupa jogaiért, amibe beletartozik a verseny lebonyolításának átalakítása is.
A tervek szerint februárban lenne egy selejtezőtorna, a legjobb tizenhat válogatott - kiegészülve két szabadkártyás csapattal - pedig a novemberi döntőben egy hét alatt döntene a győztes kilétéről. A mérkőzések a korábbiakkal ellentétben már nem négy egyesből és egy párosból állnának, hanem két egyes mellett kerülne sor egy páros meccsre. A mérkőzések az eddigi hárommal szemben csak két nyert játszmáig tartanának. Madrid és Lille már jelezte, hogy szívesen megrendezné a finálét.

Ez már nem Davis Kupa

„Ha elfogadják a változtatást, akkor elvész a mágikus rész, a lényeg, ami miatt a Davis Kupa annyira népszerű volt – mondta a Népszavának Köves Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. - Hívhatják Davis Kupának az új sorozatot, de ez nem az, csak viseli a nevét a régi sorozatnak. Elfogadom, hogy haladni kell a korral, Djokovics érvelésével sem lehet vitatkozni, de összességében szegényebb lesz a tenisz a hagyományos Davis Kupa nélkül.” 

Témák
tenisz
2018.08.15 19:18
Frissítve: 2018.08.15 19:28