Előfizetés

Lovasterápiás verseny Fóton

Publikálás dátuma
2017.09.25. 07:18

Lovasterápiás versenyt tartottak a hétvégén Fóton fogyatékkal élőknek, a megmérettetésre több mint kétszázan jelentkeztek. A versenyen ügyességi feladatsorokat kellett a nevezőknek megoldaniuk, amelyek egyben finommotorikát fejlesztő gyakorlatok is.

Szita Károly is könyörgött, mégsincs út

Vas András írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.09.25. 07:07

Lassan húsz éve ígérgetik a Kaposvár és Balatonszemes közötti 67-es főút gyorsúttá fejlesztését. Nemrégiben el is kezdődött az építkezés, így a somogyi megyeszékhelyen élők, illetve az itt működő cégek már-már elhitték: végre a város végre tényleg belekapcsolódhat az országos és nemzetközi gyorsút-hálózatba.

A 67-es gyorsforgalmivá fejlesztését a kétezres évek eleje óta minden kormány, s így minden helyi országgyűlési képviselő megígérte párthovatartozástól függetlenül, az út a választási kampányok közkedvelt témájának számított. Legutóbb 2015 októberében – a Modern Városok Program kaposvári szerződésének aláírásakor – Orbán Viktor miniszterelnök 2019-re ígérte a négysávos gyorsúttá fejlesztett 67-es átadását. Ehhez képest a Magyar Közlöny idei 146. számában megjelent: a kormány módosította a rövid- és középtávú közút-fejlesztésekhez kapcsolódó korábbi határozatait, s több útépítés, köztük a 67-es befejezése is eltolódott. A gyorsforgalmi Kaposfüred és Látrány közötti szakasza ugyan 2019. harmadik negyedévére elkészül, a Kaposfüredet elkerülő út bővítése viszont csak 2020 tavaszára-nyarára, a Látránytól az M7-es autópályáig tartó szakasz pedig csak 2021 őszére épül meg.

A fideszes kaposvári polgármester Szita Károly tíz évvel ezelőtt még úgy fordult a térségben élőkhöz: „létfontosságú, hogy gyorsforgalmi út kösse össze az M7-essel Kaposvárt, az út megépülte kiemelten fontos a város gazdasága és a térség jövője, tehát az itt élők szempontjából. Kérem ezért az országgyűlési képviselőket, hogy ne hagyják cserben Kaposvárt! Ne hagyják magukra a kaposváriakat” – fogalmazott akkor. Szita azt kezdeményezte, politikai hovatartozás nélkül fogjon össze mindenki az ügy érdekében. Úgy tűnik azonban, az Orbán-kormányt ez sem hatotta meg.

Közös ország, közös lista? - Nyolcpárti egyezség

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2017.09.25. 07:06
Nem töretlen az öröm: páran záradékot fűztek az egységet kifejező zárónyilatkozathoz. FORRÁS: MOLNÁR GYULA/FACEBOOK
Miközben a vágyott választási rendszer ügyében sikerült valamiféle megállapodásra jutni, az ellenzéki erők mindegyike ráfordult a szövetségkötés témájára - de azt már nem egységben.

Szinte nem is kérdés, hogy nyolc ellenzéki párt polgári engedetlenségi akciót hirdet napokon, heteken belül. Nyolc ellenzéki párt írta ugyanis alá azt a záró nyilatkozatot a Közös Ország Mozgalom (KOM) kezdeményezésére szombaton, mely nyomán a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd megegyezett: törvénymódosító javaslatcsomagot terjesztenek be az Országgyűlésnek.

A választójogi csomag célja - a KOM által lapunknak megküldött zárónyilatkozat szerint -, hogy a választópolgári akaratot arányosan megjelenítő népképviselet jöjjön létre, a mostani igazságtalanul aránytalan mandátumkiosztás helyett. Ennek értelmében, a törvénymódosító javaslatcsomag - amely lapzártánkkor még nem szerepelt a parlament honlapján a tárgysorozatba vételre váró irományok között - megszüntetné a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket, a határon túli és a külföldön tartózkodó magyarok szavazási lehetőségeiben mutatkozó diszkriminatív különbséget, de felszámolná a nemzetiségi szavazók egyenlőtlen esélyét is, ahogyan az egyenlőtlen média-hozzáférést és a korrupt kampányfinanszírozási feltételeket. A javaslat bevezetné a választási rendszerbe a női, avagy nemi kvóta intézményét, de szabályoznák a kampányfinanszírozás rendszerét is.

A Gulyás Márton aktivista által életre hívott mozgalom célja a demokratikus ellenzéki egység volt e kérdésben, éppen ezért a szombati aláíráson minden pártvezető gratulált is a KOM-nak, hogy a civil szerveződés "összehozta őket". Ugyanakkor a DK, a Momentum és a Liberálisok is záradékot fűztek a zárónyilatkozathoz. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán ezt azzal magyarázta: továbbra sem értenek egyet azzal, hogy azok, akik nem itt élnek életvitelszerűen (vagy nem itt éltek az elmúlt években), szavazhassanak. A Momentum eközben épp ezzel ellentétes, bár nehezen értelmezhető záradékként a határon túliak "teljes" magyarságáért dolgozna. Fodor Gábor liberális pártja pedig a parlamenti bejutási küszöb miatt nem értett egyet.

Egy valamiben azonban biztosan megegyezik az álláspont: ezt a törvénycsomagot a Fidesz-KDNP nem fogja megszavazni. Éppen ezért mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke szombaton az aláíráskor, hogy Orbán Viktort a mai, igazságtalan választási rendszerben kell legyőzni, s utána elfogadni a közös, alkotmányos szisztémát. A KOM ugyanakkor korábban bejelentette: ha ezt a javaslatcsomagot nem fogadja el a Fidesz, akkor október 23. után engedetlenségi mozgalmat indítanak.

Ma konkrét ajánlatot kapnak a pártok
Hétfőn ismerteti az MSZP miniszterelnök-jelöltje a jövő évi országgyűlési választásokra összeálló szövetségre vonatkozó ajánlatát. Botka László vasárnap kora este Győrben, a 28. Őszirózsa fesztiválon, mintegy kétszáz ember előtt kifejtette: reményi szerint minden demokratikus mozgalom el fogja ezt fogadni, mert a Fidesz választási rendszere szerint ahhoz, hogy a kormányt leváltsák, mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet és közös listát kell állítani. Kormányváltók szövetségét szeretnénk létrehozni - mondta, az ajánlatára adott válaszokból pedig szavai szerint kiderül majd, hogy ki az, aki "tényleg le akarja váltani az Orbán rezsimet", és ki az, aki "csak a saját politikai túléléséért hajt".
Eközben azonban Botkával és az MSZP-vel közös listát nem akar, de az egyéni jelöltek szintjén koordinálna Juhász Péter. Az Együtt elnöke ugyanakkor ismét tárgyalásokat kezdeményez az általa új pólusnak nevezett pártokkal. Juhász hónapok óta beszél arról, az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd együttműködésével le lehetne váltani a kormányt, ám ezek mindegyike nemet mondott már erre.