Szita Károly is könyörgött, mégsincs út

Publikálás dátuma
2017.09.25 07:07

Fotó: /
Lassan húsz éve ígérgetik a Kaposvár és Balatonszemes közötti 67-es főút gyorsúttá fejlesztését. Nemrégiben el is kezdődött az építkezés, így a somogyi megyeszékhelyen élők, illetve az itt működő cégek már-már elhitték: végre a város végre tényleg belekapcsolódhat az országos és nemzetközi gyorsút-hálózatba.

A 67-es gyorsforgalmivá fejlesztését a kétezres évek eleje óta minden kormány, s így minden helyi országgyűlési képviselő megígérte párthovatartozástól függetlenül, az út a választási kampányok közkedvelt témájának számított. Legutóbb 2015 októberében – a Modern Városok Program kaposvári szerződésének aláírásakor – Orbán Viktor miniszterelnök 2019-re ígérte a négysávos gyorsúttá fejlesztett 67-es átadását. Ehhez képest a Magyar Közlöny idei 146. számában megjelent: a kormány módosította a rövid- és középtávú közút-fejlesztésekhez kapcsolódó korábbi határozatait, s több útépítés, köztük a 67-es befejezése is eltolódott. A gyorsforgalmi Kaposfüred és Látrány közötti szakasza ugyan 2019. harmadik negyedévére elkészül, a Kaposfüredet elkerülő út bővítése viszont csak 2020 tavaszára-nyarára, a Látránytól az M7-es autópályáig tartó szakasz pedig csak 2021 őszére épül meg.

A fideszes kaposvári polgármester Szita Károly tíz évvel ezelőtt még úgy fordult a térségben élőkhöz: „létfontosságú, hogy gyorsforgalmi út kösse össze az M7-essel Kaposvárt, az út megépülte kiemelten fontos a város gazdasága és a térség jövője, tehát az itt élők szempontjából. Kérem ezért az országgyűlési képviselőket, hogy ne hagyják cserben Kaposvárt! Ne hagyják magukra a kaposváriakat” – fogalmazott akkor. Szita azt kezdeményezte, politikai hovatartozás nélkül fogjon össze mindenki az ügy érdekében. Úgy tűnik azonban, az Orbán-kormányt ez sem hatotta meg.

2017.09.25 07:07

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39