Navracsics Tibor: #BeActive

Aktívan töltötték a nyarat? Voltak túrázni, úszni vagy biciklizni? Ha igen, akkor bizonyára tapasztalták, hogy sportolás közben mennyi emberrel találkozhatnak, miközben jól érzik magukat és remekül szórakoznak.

Idén szeptemberben az európai sporthét alkalmával Európa-szerte a sportolás jótékony hatását ünnepeljük. Tavaly 32 országban több mint 10 millióan vettek részt a sporthét alatt megrendezett több mint 15 ezer eseményen. Az egyik legnagyobb páneurópai esemény, az Európai Diáksport Napja, amelyen 6500 iskola és másfél millió ember vett részt, a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére indult.

Idén tovább akarjuk bővíteni és fejleszteni az európai sporthetet. Azt szeretnénk, ha még többen vennének részt a #BeActive mottóval megrendezett több ezernyi eseményen.

Miért? Mert az európaiak 42 százaléka saját bevallása szerint sosem sportol. Az Európai Bizottság által 2014-ben készített felmérés szerint Magyarországon ennél kicsivel jobb a helyzet (36 százalék), azonban a 11–17 éves korosztályból csak minden ötödik fiatal mozog annyit, amennyi az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint szükséges lenne.

Az egészséges étrend és a testmozgás javítja az emberek életminőségét, ezért több uniós és nemzeti szintű kezdeményezés is erre ösztönzi az európai polgárokat. A magyar iskolákban például kötelező a testnevelés, a „Bringázz a munkába!” program pedig az aktív és környezetbarát közlekedést népszerűsíti.

Az egészségügyért és a mezőgazdaságért felelős biztostársaimmal szeretnénk újabb lendületet adni az egészséges életmód elterjedésének. Ezért az idei európai sporthét alkalmából egy új kezdeményezést indítunk. Megerősítjük az uniós szakpolitikák – mindenekelőtt a sport és az egészségügy – közötti együttműködést az egészségtelen életmóddal és a mozgáshiánnyal összefüggő társadalmi kihívások ellen. Az elkövetkező két évben minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni e cél érdekében. Például növelni fogjuk a testmozgást népszerűsítő projektek finanszírozását, az Erasmus+ sport programja keretében.

A sport nemcsak egészségünk megőrzése miatt nélkülözhetetlen, hanem segíti az emberi kapcsolatok és közösségek kialakulását is. A testmozgás különösen fontos napjainkban, amikor legtöbben ülve töltjük időnk jelentős részét. A mozgáshiány a halandóság szempontjából a negyedik legfőbb kockázati tényező világszinten, és az Egészségügyi Világszervezet szerint több komoly betegség legfőbb oka. A társadalom egészére kihatással van: a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja által 2015-ben készített tanulmány szerint a „semmittevés” évente több mint 80 milliárd euróba kerül a gazdaságnak, egyebek mellett a megnövekvő egészségügyi kiadások miatt.

Az európai sporthét remek alkalmat nyújt arra, hogy elkezdjünk aktív életet élni, hogy felfedezzük, miként építhetjük be életünkbe napi szinten a sportot és a testmozgást hosszú távon is úgy, hogy örömet szerezzen. Idén az EU soros elnökségét ellátó észtországi Tartuban nyitottam meg a sporthetet, amellyel egy időben az összes résztvevő országban, így Magyarországon is számos sportesemény-sorozat vette kezdetét. Európa-szerte kiemelkedő rendezvényünk a szeptember 29-i Európai Diáksport Nap, amelyen csak Magyarországon várhatóan 20 ezren vesznek majd részt.

Az európai sporthétről további információ itt érhető el.

Szerző
2017.09.26 08:03

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47