Idő előtt voksolnak Japánban

Abe Sindzo japán miniszterelnök bejelentette: előrehozott választást rendeznek az országban. A parlamentet csütörtökön oszlatják fel – közölte a kormányfő. Az idő előtti voksolás várható időpontja október 22. A lépés nem érte meglepetésként a japán közvéleményt. Abe kihasználja azt, hogy az utóbbi időben feljebb ment a népszerűsége, elsősorban az észak-koreai rakétaprogram miatti félelem következtében.

Az ellenzék viszont szétforgácsolódott, s nem tudott politikai tőkét kovácsolni a kormányt megrázó botrányokból. Abe előzőleg 15 milliárd eurónyi összértékű fejlesztési programra tett javaslatot. Úgy véli, ez segíthet az egy helyben topogó gazdasági növekedés felgyorsítását az idei év végéig. A csomag egyebek mellett jelentős többlettámogatást biztosítana az oktatás, a gyermekgondozás számára, illetve komoly összegekkel segítené a vállalkozókat. „Nem szabad hagynunk Phenjannak, hogy fenyegessen bennünket” - jelentette ki Abe tegnapi bejelentésekor.

Szerző

Oroszok építik a kínai Tűz-Sárkányt

Publikálás dátuma
2017.09.26. 07:36
A J–20-as vadászgép felszállásra készül Szecsuánban. Fotó: EyePress News EyePress

Az eddig is köztudott volt, hogy Oroszország modern fegyvereket ad el Kínának, most azonban kiderült, hogy Kínába csábított orosz tudósok dolgoznak a legmodernebb vadászrepülőgép fejlesztésén.

A Hun Lun (Tűz-Sárkány) hatodik generációs gép, a legmodernebb a maga nemében. Az új irányítási rendszer és a modernizált rádiólokációs állomás alkalmassá teszi a földi célok eddiginél pontosabb megsemmisítésére – írja a harci gépről a Shanghai News. Roppant manőverező képessége és fejlett fegyverzete, amely a vadászgépek támadásának kivédését szolgálja, az eddiginél nagyobb biztonságot nyújt. Kiváló navigációs rendszere lehetővé teszi, hogy a vadászgép a legkedvezőtlenebb időjárási viszonyok között, az év bármely szakában, nappal és éjjel, a tenger és a szárazföld felett is megbízhatóan teljesítse feladatát. A lap hosszan sorolja azokat a kisegítő eszközöket, amelyek támogatják a pilóta munkáját az automatikus rádióiránytűtől a műholdas navigációs rendszerig.

A vadászgépet felszerelték nemzetközi, automata üzenetrögzítővel, ami nemcsak a rádió-összeköttetést biztosítja, de a rejtjelezést is lehetővé teszi. A lézerberendezések állandó kontroll alatt tartják a fegyverzetet, hogy a rakéták pontosan célba érjenek. A Doppler-radar a cél felderítésében nélkülözhetetlen. Külön eszköz biztosítja, hogy lehessen állapítani, melyik államhoz tartozik a felfedezett objektum. A gép orránál elhelyezett antenna 150-180 kilométer távolságig képes érzékelni vadászgépek jelenlétét. A hátsó antenna a 60-90 kilométerre lévő tankokat, 150-180 kilométerig pedig a a tengeri objektumokat „látja meg”. Egyszerre 20 légi célpont nyomon követése és ugyanakkor 8 közeli objektum megtámadása lehetséges.

Mindez annak a néhány tucat kiváló orosz tudósnak köszönhető, akiket sikerült Kínába csábítani. A jelek szerint egyelőre maradnak.

Nem a Tűz-Sárkány Kína egyetlen büszkesége. Az ötödik generációs J-20 elnevezésű kínai lopakodót tavaly novemberben láthatta először a közönség, méghozzá egyszerre két példányt. A kínaiak a kilencvenes évek óta dolgoznak a gép létrehozásán. 2011-ben tette meg első, mindössze 18 perces körét Szecsuán légterében. Hosszú út vezetett, tehát, a tavalyi nyilvános bemutatóig. Moszkvában arról beszélnek, hogy a kínai lopakodó orosz technológián alapul, Washingtonban pedig azt állítják, hogy az ő F-22 Raptorukat próbálták lemásolni, kevés sikerrel. Ha igaz, tulajdonképpen nem marad észrevétlen a radarok számára, kevésbé jól manőverezhető, mint amerikai társa, lassabb is annál. Arra azonban biztosan megfelel, hogy keresztezze az amerikai elképzeléseket, és megijessze az e téren lemaradt ázsiai államokat. Az oroszok szerepe kétségtelen, az első példányokhoz ők szállították a gázturbinás hajtóműveket, a kínaiak azonban ezeknél modernebb változatot fejlesztenek ki.

Szerző

Caracas és Phenjan az amerikai szégyenpadon

Publikálás dátuma
2017.09.26. 07:34
Fotó: DPA/Olivier Douliery

„Biztonságossá tenni Amerikát – ez az első számú prioritás számomra. Nem fogunk olyanokat beengedni az országunkba, akiknek a hátterét nem tudjuk megfelelően ellenőrizni” – ezzel a hétfői Twitter-üzenettel „kommentálta” Donald Trump amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok kibővítette a vitatott beutazási tilalmat újabb országok – így Észak-Korea, Venezuela és Csád – állampolgáraira.

A tiltólistán szerepel még Irán, Líbia, Szíria, Jemen és Szomália, érdekes módon azonban a polgárháború sújtotta Szudánnal szemben feloldották a korlátozásokat. Trumpot korábban sokat kritizálták a beutazási tilalom miatt, mivel az csak muzulmán többségű országokat érintett és küldött a szégyenpadra, így egyesek szerint gyakorlatilag nem beutazási, hanem sokkal inkább „muszlimtilalom” volt. Számos állam fellebbezett ellene, amelynek végrehajtását többször is felfüggesztettek, a legfelsőbb bíróság októberben vitatja meg az elnöki rendeletet.

A listára újonnan felvett országok többségére nem igaz, hogy a muzulmánokat céloznák meg vele, mégis jelzésértékű, hogy kik a „klub" új tagjai. Az amerikai-észak-koreai csörte jó ideje tart, a katonai erődemonstrációk mellett mindennapos a két vezető, Donald Trump és Kim Dzsong Un közötti „virtuális szóváltás”. A története legsúlyosabb politikai-gazdasági válságát élő Venezuela, és szocialista elnöke, Nicolás Maduro szintén gyakran téma a Fehér Házban, így nem olyan nagy meglepetés, hogy a beutazási tilalom értelmében egyes kormányhivatalnokok és családtagjaik október 18-tól nem léphetnek az Egyesült Államok területére. Csád – mutat rá a CNN – azért került a listára, mert Washington kérése ellenére nem osztott meg fontos, terrorizmussal kapcsolatos információkat az Egyesült Államokkal.

A tilalom első sorban az üzleti és a turistavízumokat érinti mindhárom ország esetében, és nem vonatkozik azokra, akik már érvényes vízummal rendelkeznek.

Trump veje nem tanult Clinton hibájából
Kínos helyzetbe került Donald Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner, miután kiderült, hogy privát e-mailjét használta hivatalos levelezésre – jelentette vasárnap a Politico. Bár ügyvédje szerint bizalmas információ közlésére nem használta a privát mailfiókot, oda többnyire csak újságcikkek érkeztek, az ügy így sem vet jó fényt a Trump-stábra, mert az elnökválasztási kampány során Hillary Clinton korábbi külügyminisztert, demokrata jelöltet többször is alkalmatlannak nyilvánították az ország vezetésére, amiért magánfiókot használt hivatalos ügyek lebonyolítására.

Szerző