Előfizetés

Elmaradhatnak a Tesco-sztrájkok

Publikálás dátuma
2017.09.26. 07:20
Fotó: Vajda József

A tegnapi napban megjelölt határidő letelte előtt gyakorolt nyomást a Tescóra az áruházláncnál működő egyik szakszervezet.

A Magyar Idők tegnapi számában nyilatkozó Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke elmondta, újabb sztrájkkal készülnek a Tesco dolgozói, mert az áruház nem küldte el a szeptember 25-i határidőre a szakszervezetek által kért papírokat. A nap közepén azonban Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete közleményben cáfolta a korábban megjelent félrevezető információkat, amely szerint a Tesco nem tartotta magát a megállapodásban foglalt határidőhöz, az ugyanis csak szeptember 25-e éjfélkor járt le.

A végül is a Tesco határidőre megérkezett ajánlatában elfogadta a sztrájkbizottság béremelésre vonatkozó követeléseit, és szeptember 1-től, visszamenőleg, bruttó 179 ezer forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 ezer forint volt, a szakszervezeti követelés pedig a 180 ezer forint elérése.) A munkavállalói létszámra kidolgozott javaslatot is mellékelték, ám annak tartalmáról nem tájékoztatták a sajtók, mondván üzleti titkokat tartalmaz.

A szakszervezetek tanulmányozzák a javaslatokat és a tárgyalások az eredeti megállapodás szerint, október 2-án, hétfőn folytatódnak - tájékoztatott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Az érdekvédők 15 százalékos létszámbővülést várnak, és céljaik eléréséért a hónap elején két alkalommal sztrájkjukkal részben megbénították a 206 üzlettel rendelkező, közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztató üzletláncot.

Jó hír a benzineseknek, rossz a dízeleseknek!

Publikálás dátuma
2017.09.25. 20:21
Fotó: Népszava
Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát és emeli bruttó 3 forinttal a gázolaj árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásból az MTI hétfőn.

A csökkentéssel a benzin átlagára 349 forintra mérséklődik, a gázolaj átlagára pedig az emeléssel 356 forintra nő.

Az üzemanyag ára legutóbb pénteken változott, a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal 351 forintra csökkent, a gázolaj ára 353 forint maradt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Paks 2 - Felelőtlenül olcsó kiberbiztonság

H.M.
Publikálás dátuma
2017.09.25. 20:18
Paks - blokkvezénylő Fotó: Molnár Ádám
Miért egy olyan cégre bízta a Paks II. projekttársaság a tervezett új atomerőművi blokkok informatikai védelmét, amely egy ennél lényegesen egyszerűbb feladattal, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) e-jegy-rendszerének megalkotásával sem tudott megbirkózni - tette fel a kellemetlen kérdést Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszternek hétfőn a parlamentben Demeter Márta LMP-s politikus.

Ahogyan az a Közérdekvédelmi Központ adatigénylése nyomán kiderült, a T-Systems nevű céget azzal bízta meg az MVM Paks II. Zrt., hogy nyolcmillió forintért készítsen tanulmányt a paksi erőmű kiberbiztonsági követelményeiről. A megbízást elnyerő cég korábban azzal került be a hírekbe, hogy a BKK számára fejlesztett e-jegy-rendszerét egy 18 éves diák feltörte – 50 forintért sikerült bérletet vennie -, és háromezer felhasználó adatai is kiszivárogtak (az utóbbi melléfogás egy másik T-Systems-projektben, a Mol-Bubi közbringarendszernél is megtörtént, mindkét esetet vizsgálja az adatvédelmi hatóság).

Demeter Márta ugyanakkor nem csak arra kérdezett rá, hogy az említett fiaskók ellenére hogy lehetett az ország legnagyobb biztonsági kockázatú beruházásánál helyzetbe hozni a nem teljesen makulátlan referenciájú céget. A képviselő a kérdésében arra is célzott, hogy mióta a T-Systems anyavállalata, a Magyar Telekom jó szolgálatot tett a kormánynak – vagyis közreműködött abban, hogy az ország második legnagyobb hírportálja, a Lázár János hotelbotrányát feltáró Origo előbb megváljon a szerkesztőség kulcsembereitől, majd új, kormányközeli kézbe kerülhessen – a T-csoport cégei látványosan sikeressé váltak különféle állami tendereken.

A kérdésre – az éles helyzetektől egyelőre óvott Süli helyett - Aszódi Attila, a „Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár” válaszolt. Aszódi szerint a T-Systems 2016-ban 73 milliárdos árbevételt realizált – ezzel az államtitkár voltaképpen megerősítette a Demeter kérdésében foglalt állítást, hogy a cégnél a kormányzati megrendeléseknek is köszönhetően fut a szekér. (Épp a napokban nyertek el egy újabb, 3 milliárd forintos megbízást a kormányzati szervek országos videokonferencia-rendszerének programozására.) Az államtitkár kifejtette, hogy az atomerőművek fizikai védelmi tervének része az informatikai védelem, amelynek tenderére 5 pályázót hívtak meg, ezek közül 2 adott be ajánlatot, és ők az olcsóbbat választották. A pályázatokat a Paks II Zrt. szakmai zsűrije bírálta el – hogy milyen referenciák alapján, illetve hogy szerepet játszottak-e a döntésben a közelmúlt rosszul sikerült projektjei, arról Aszódi nem ejtett szót.