Dacolnak a világgal a kurdok

Publikálás dátuma
2017.09.26. 07:40
Fotó: Anadolu Agency/Yunus Keles
Kurdisztán ünnepként élte meg a hétfői függetlenségi népszavazást. Az első becslés szerint 78 százalék voksolt az önállóságra.

Esküvői menet, élükön a menyasszonnyal és vőlegénnyel vonult a szavazófülkékhez a Garmiyan tartományi Kalar városában hétfőn, hogy igennel szavazzon a kurd függetlenségre. A Rudaw kurd hírügynökség percről-percre közölt tudósításai ünnepi hangulatot tükröztek, a szomszédos országok és Bagdad fenyegetőzése ellenére félelem nélkül, ünnepként élte meg a kurd lakosság a függetlenségi népszavazást.

A Szaddám Husszein rezsimje alatt legtöbbet szenvedett kurd településen, Halabdzsában, ahol 1988-ban a diktátor által elrendelt vegyifegyver támadásban 5000 kurd vesztette életét, sorban álltak a szavazni vágyók, délután 15 órakor már több mint 65 százalék adta le voksát. A hírügynökség által megszólaltatottak legtöbbje arról beszélt, hogy a referendumtól és a függetlenségtől az egykori sebek begyógyulását remélik. „Nagyszerű érzésem van, olyan, mintha most születtem volna”, mondta egy középkorú férfi. „Remélem, hogy ez a népszavazás véget vet a kurd nép szenvedéseinek, a vegyitámadásoknak és a lakosság elvándorlásának”. Ugyanez a megszólaló hangsúlyozta, hogy a kurdoknak most egységet kell felmutatniuk, mert az ”ellenségeik” is összefogtak ellenük.

Az iraki szövetségi kormányzat és a szomszédos országok összehangoltan utasítják el a kurd függetlenségi törekvéseket, tegnap, a referendum napján a jelentős kurd lakossággal rendelkező Törökország és Irán elkezdte beváltani korábbi fenyegetőzését. Irán, Bagdad kérésére lezárta a szárazföldi határt és leállított minden repülőjáratot, Törökország is csak egyirányú forgalmat engedélyezett és csapatokat mozgósított az észak-iraki kurd térséggel határos (kurdok lakta) török területekre. Recep Tayyip Erdogan török államfő odáig ment, hogy közölte, a török hadsereg nem véletlenül kezdett hadgyakorlatba a határsávban, mint fogalmazott, „egy éjszaka egyszer csak beállítunk” . Az iraki szövetségi parlament felhatalmazta a hadsereget egy esetleges beavatkozásra, amennyiben szükség van rá, a szövetségi kormány pedig a kurd területen lévő olajkutak, repterek azonnali átadását kérte az erbíli regionális kormánytól.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök a referendum alatt közleményben jelentette be, utasította az iraki biztonsági szolgálatokat, védjék meg azokat, akiket a népszavazás során "megfenyegetnek vagy kényszerítenek", főképp a jogilag nem az autonóm kurd tartományhoz tartozó Kirkuk, Dijala és Ninive tartományban. A kormányfő közleménye után a síita Hasd Al-Shaabi Népi Miliícia azonnal jelezte, kész Kirkukba menni és harcolni a szakadár „bandák” ellen. Az olajban leggazdagabb Kirkuk tartomány a legkényesebb rendezetlen kérdés a felek között, mivel itt a lakosság vegyes, nem tartozik az erbíli kormány fennhatósága alá, de a kurd hadsereg a terrorellenes háború során gyakorlatilag felügyelete alá vonta. A helyi hírügynökség tudósítása szerin azonban a vegyes lakosságú területeken sem voltak incidensek, senki sem bántotta a nem kurdokat, és bár a szavazást meg kellett hosszabbítani a nagy idény miatt, a hivatalos urnazárás pillanatában, helyi idő szerint 18 órakor már Kirkukban is az utcán ünnepeltek az emberek. Mindenki az igenek győzelmét éltette, de valójában eredmény csak 72 óra múlva lesz.

Erbíl egyelőre nem szándékszik egyoldalúan kikiáltani függetlenségét a referendum alapján, hanem tárgyalási alapként kívánja használni. Necsirvan Barzáni, az iraki autonóm kurd régió kormányfője tegnap bejelentette, hogy az igenek győzelme még nem jelent sem azonnali függetlenséget, sem határok átrajzolását, a kurd kormányzat békés úton kívánja rendezni a problémákat Bagdaddal.

Szerző

Idő előtt voksolnak Japánban

Abe Sindzo japán miniszterelnök bejelentette: előrehozott választást rendeznek az országban. A parlamentet csütörtökön oszlatják fel – közölte a kormányfő. Az idő előtti voksolás várható időpontja október 22. A lépés nem érte meglepetésként a japán közvéleményt. Abe kihasználja azt, hogy az utóbbi időben feljebb ment a népszerűsége, elsősorban az észak-koreai rakétaprogram miatti félelem következtében.

Az ellenzék viszont szétforgácsolódott, s nem tudott politikai tőkét kovácsolni a kormányt megrázó botrányokból. Abe előzőleg 15 milliárd eurónyi összértékű fejlesztési programra tett javaslatot. Úgy véli, ez segíthet az egy helyben topogó gazdasági növekedés felgyorsítását az idei év végéig. A csomag egyebek mellett jelentős többlettámogatást biztosítana az oktatás, a gyermekgondozás számára, illetve komoly összegekkel segítené a vállalkozókat. „Nem szabad hagynunk Phenjannak, hogy fenyegessen bennünket” - jelentette ki Abe tegnapi bejelentésekor.

Szerző

Oroszok építik a kínai Tűz-Sárkányt

Publikálás dátuma
2017.09.26. 07:36
A J–20-as vadászgép felszállásra készül Szecsuánban. Fotó: EyePress News EyePress

Az eddig is köztudott volt, hogy Oroszország modern fegyvereket ad el Kínának, most azonban kiderült, hogy Kínába csábított orosz tudósok dolgoznak a legmodernebb vadászrepülőgép fejlesztésén.

A Hun Lun (Tűz-Sárkány) hatodik generációs gép, a legmodernebb a maga nemében. Az új irányítási rendszer és a modernizált rádiólokációs állomás alkalmassá teszi a földi célok eddiginél pontosabb megsemmisítésére – írja a harci gépről a Shanghai News. Roppant manőverező képessége és fejlett fegyverzete, amely a vadászgépek támadásának kivédését szolgálja, az eddiginél nagyobb biztonságot nyújt. Kiváló navigációs rendszere lehetővé teszi, hogy a vadászgép a legkedvezőtlenebb időjárási viszonyok között, az év bármely szakában, nappal és éjjel, a tenger és a szárazföld felett is megbízhatóan teljesítse feladatát. A lap hosszan sorolja azokat a kisegítő eszközöket, amelyek támogatják a pilóta munkáját az automatikus rádióiránytűtől a műholdas navigációs rendszerig.

A vadászgépet felszerelték nemzetközi, automata üzenetrögzítővel, ami nemcsak a rádió-összeköttetést biztosítja, de a rejtjelezést is lehetővé teszi. A lézerberendezések állandó kontroll alatt tartják a fegyverzetet, hogy a rakéták pontosan célba érjenek. A Doppler-radar a cél felderítésében nélkülözhetetlen. Külön eszköz biztosítja, hogy lehessen állapítani, melyik államhoz tartozik a felfedezett objektum. A gép orránál elhelyezett antenna 150-180 kilométer távolságig képes érzékelni vadászgépek jelenlétét. A hátsó antenna a 60-90 kilométerre lévő tankokat, 150-180 kilométerig pedig a a tengeri objektumokat „látja meg”. Egyszerre 20 légi célpont nyomon követése és ugyanakkor 8 közeli objektum megtámadása lehetséges.

Mindez annak a néhány tucat kiváló orosz tudósnak köszönhető, akiket sikerült Kínába csábítani. A jelek szerint egyelőre maradnak.

Nem a Tűz-Sárkány Kína egyetlen büszkesége. Az ötödik generációs J-20 elnevezésű kínai lopakodót tavaly novemberben láthatta először a közönség, méghozzá egyszerre két példányt. A kínaiak a kilencvenes évek óta dolgoznak a gép létrehozásán. 2011-ben tette meg első, mindössze 18 perces körét Szecsuán légterében. Hosszú út vezetett, tehát, a tavalyi nyilvános bemutatóig. Moszkvában arról beszélnek, hogy a kínai lopakodó orosz technológián alapul, Washingtonban pedig azt állítják, hogy az ő F-22 Raptorukat próbálták lemásolni, kevés sikerrel. Ha igaz, tulajdonképpen nem marad észrevétlen a radarok számára, kevésbé jól manőverezhető, mint amerikai társa, lassabb is annál. Arra azonban biztosan megfelel, hogy keresztezze az amerikai elképzeléseket, és megijessze az e téren lemaradt ázsiai államokat. Az oroszok szerepe kétségtelen, az első példányokhoz ők szállították a gázturbinás hajtóműveket, a kínaiak azonban ezeknél modernebb változatot fejlesztenek ki.

Szerző