Ukrán oktatási törvény - Egyeztet a román és az ukrán oktatási miniszter

A román és az ukrán oktatási miniszter találkozni fog, hogy egyeztessen az új ukrán oktatási törvény alkalmazásáról - jelentette ki kedden Teodor Melescanu román külügyminiszter a bukaresti közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Ez volt a román diplomácia első reakciója azután, hogy Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn aláírta a kisebbségi nyelveken folyó oktatás visszaszorítását előirányzó törvényt.

Melescanu emlékeztetett, hogy Románia Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek címzett levélben kérte a törvény kihirdetésének elhalasztását. Hozzátette: Bukarestnek továbbra is az a fontos, hogy a mintegy 400 ezer főt számláló ukrajnai román kisebbség minél magasabb szintig részesüljön anyanyelvű oktatásban. Ezért Klimkinnel abban állapodtak meg - mondta -, hogy az oktatási miniszterek találkozni fognak, és nagyon konkrétan, tantervekkel az asztalon megvizsgálják, milyen esetben szükséges ukrán nyelven tanulniuk a gyermekeknek, és melyik fontos tantárgyakat tanulhatják románul. Klaus Iohannis román államfő csütörtökön jelentette be, hogy lemondta októberre tervezett ukrajnai látogatását az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt.

Szerző

Angela Merkel megváltoztatta profilképét

Publikálás dátuma
2017.09.26. 15:01
Ez a fotó az "újraélesztés" héten készült a kancellárról - Forrás: Angela Merkel/ Facebook
Angela Merkel, aki az Euronews tudósítása szerint társakat keres negyedik kormányzati ciklusához, megváltoztatta a profilképét a Facebook közösségi portálon: mosolygósra, és bizalmat, optimizmust sugárzóra. 

Ami pedig a "társkeresést illeti",  a kancellár nem zárja ki a koalíciót a Szociáldemokrata Párttal (SPD) sem, jóllehet eddigi partnere rossz szereplése után nem akarja folytatni a közös kormányzást. Természetesen tárgyalásokat kezdeményezünk az FDP-vel és a Zöldekkel is, de az SPD-t sem zárjuk ki, mivel fontosnak tartom, hogy Németországnak stabil és jó kormánya legyen. Hallottam az SPD véleményét, ennek ellenére kapcsolatban kell maradnunk – magyarázta Angela Merkel.

- A következő kormány iránytűjének Európa felé kell mutatnia, nem pedig a populizmus felé. Nagyon világosak vagyunk ebben. Ez a feladatunk a választás után – mondta a Zöldek társ-listavezetője, Cem Özdemir.

A németek többsége jónak tartaná az úgynevezett Jamaica-koalíciót
Ez azt jelentené, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek közös kormánya vezetné az országot. A DeutschlandTrend nevű kutatássorozatnak a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után egy nappal felvett adatai alapján a németek 59 százaléka támogatja, hogy az SPD a nagykoalíció folytatása helyett ellenzékbe vonul, míg 33 százalék nem tartja helyesnek a szociáldemokraták döntését. A többség - 59 százalék - arra számít, hogy az SPD kitart az elhatározása mellett, és a németek alig egyharmada, 30 százaléka számít arra, hogy a párt végül mégis ismét koalícióra lép a CDU/CSU-val. Angela Merkel támogatottsága továbbra is magas, 58 százalék üdvözli, hogy a következő ciklusban is ő lesz a kancellár. (MTI)

Szerző

Megdöbbentek az európai jelentéstevők a menekültek helyzetén

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentésében aggodalmát fejezte ki az égei-tengeri görög szigeteken menedékkérők számára létesített regisztrációs pontokon (hot spotok) elhelyezettek helyzete miatt. Kiemelték, hogy különösen aggályos a felnőtt kísérő nélkül érkezett gyermekek ellátása.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) szakértői csoportja a jelentésben bírálta a bevándorlók elhelyezésének elégtelenségét Athénban és Szalonikiben is, továbbá intézkedéseket sürgetett a rendőrök rossz bánásmódja ellen, amelyet gyakran jelentkező problémaként említett. A jelentés kiemelte a túlzsúfoltságot, az elégtelen egészségügyi alapellátást, a kiszolgáltatott csoportoknak nyújtott nem megfelelő segítségnyújtást és a jogi tanácsadás hiányosságait; mindez véleményük szerint rendkívül feszült helyzetet teremtett.

A jelentéstevők "megdöbbenésüket" fejezték ki a bevándorlók elhelyezéséért felelős rendőrségi központok "többségében tapasztalt", nem megfelelő lakhatósági és elhelyezési feltételek miatt.  Kiemelték az athén-pireuszi agglomerációhoz tartozó Drapetszonát, amelynek rendőrkapitányságán szerintük embertelen és megalázó körülmények uralkodnak, amelyek közegészségügyi kockázatot is jelentenek. A bizottság határozott fellépésre szólította fel a görög hatóságokat a rendőri bántalmazás problémájának kezelésére. Véleményük szerint az eddigi intézkedések hatástalanok a gyakorlatban.

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága elismerte ugyan a görög hatóságok azon törekvéseit, hogy további szálláshelyeket biztosítsanak a rászorulóknak, de rendkívül aggályosnak nevezték a gyermekek fogva tartását hosszú ideig, rossz életkörülmények között. Véleményük szerint mihamarabb felül kell vizsgálni a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak "oltalmazó őrizetét" érintő intézkedéseket.

Szerző