Ukrán oktatási törvény - A Kreml szerint elavult

Elavultnak és félresikerültnek minősítette az ukrán oktatási törvény több rendelkezését Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában. "Nem tartjuk korszerűnek és jól sikerültnek ennek a törvénynek egy sor rendelkezését" - hangoztatta Peszkov.

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a jogszabály nagyon kemény reagálást váltott ki több, Ukrajnával szomszédos államban. Mint mondta, Moszkvának aggályai vannak a törvény további érvényesítésével kapcsolatban.  Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn írta alá az új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt komoly tiltakozásokat váltott ki belföldön és külföldön, köztük Magyarországon is.

Az orosz külügyminisztérium korábban bejelentette, hogy az oktatási törvény ellentétes Ukrajna alkotmányával, mert megsérti az oroszajkú lakosság érdekeit és a totális elukránosítást célozza. Az orosz parlament alsóházának a FÁK-országok és az eurázsiai integráció ügyeiben illetékes bizottsága múlt kedden nyilatkozattervezetet terjesztett elő az akkor még Porosenko által alá nem írt ukrán oktatási jogszabályról, amely a dokumentum szerint megfosztja az állampolgárokat az anyanyelvükön való tanulás jogától. Az Állami Duma nyilatkozattervezete rámutat, hogy a jogszabály csak az óvodákban és az általános iskola 5. osztályáig szavatolja az anyanyelvi oktatáshoz való jogot "az Ukrajna tősgyökeres népeihez és nemzeti kisebbségeihez tartozó személyek számára".

Emellett azt tervezik, hogy az 5. osztályig is csak 2020-ig oktatják majd a nemzeti kisebbségek nyelvén a tantárgyakat, azt követően pedig az oktatást Ukrajnában teljességgel és kizárólagosan ukránosítják majd.

Szerző

Orchideát neveznek el Orbán Viktorról - Megéltük ezt is

Publikálás dátuma
2017.09.26. 16:08
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Tárt karokkal várják Orbán Viktort Szingapúrban – írja a Napi.hu a helyi sajtó tudósítására hivatkozva. A számos politikai, gazdasági alapú program mellett van egy olyan epizód is, amit miatt foroghatnak a sírjukban vagy még az életükben az elődök. 

A kormányfő  ugyanis látogatást tesz a Singapore Botenic Gardens botanikuskertben, ahol a tiszteletére nevére vesznek egy orchideát. ( Azért torpanjunk meg egy pillanatra a nagy rohanásban, és képzeljük el azt a gyönyörű, kecses virágot, amit Orbán Viktornak hívnak.)

A történeti hűség kedvéért: a törpe városállamban hagyomány, hogy ebben a sajátos megtiszteltetésben részesíti az odalátogató magas beosztású vendégeket, köztük kormányfőket.

A fogadtatás: ( Orbán Viktor Facebook-oldaláról) 

Szerző

Orbán "Szingapúr sikertörténetét" állítja példaként Magyarország elé

Publikálás dátuma
2017.09.26. 15:56
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Li Hszien Lung szingapúri mini
Szingapúr sikertörténete biztatás Magyarországnak - az MTI tudósítása szerint ezt mondta Orbán Viktor kormányfő Szingapúrban, a Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón.

Magyarországnak nincs komoly nyersanyagkészlete és természetes erőforrása sem, ami azt jelenti, hogy az lesz belőlünk, amire a munkánk és a szellemi képességeink alapján jutni tudunk - magyarázta a miniszterelnök. Hozzátette: Szingapúr is ebből csinált csodát, az emberi erőforrásból, az emberi szellemből és az innovációból. Mi úgy tartjuk számon Szingapúrt, mint amely nem másolt más formulát, hanem sajátot gondolt ki - mondta Orbán, mindezt úgy értékelve ezt, hogy a modern világban lehet sikeresnek lenni saját formulával is.

Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország kiváló kapu Szingapúrnak az Európai Unióba, és országa szeretne hasonló kapuként szolgálni Magyarországnak a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) közössége felé.

Szerző