Búcsú Tarján Tamástól

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:47
Forrás: litera.hu
Forrás: litera.hu

Forrás: litera.hu

Hatvannyolc évesen meghalt Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, kritikus.

Tarján Tamás sokunkhoz közel állt. Tanítványokhoz, irodalmi és színházi emberekhez, olvasókhoz, rádióhallgatókhoz, tévénézőkhöz. Hozzám kifejezetten közel. Nehéz most bármit írni, hogy elment. Nehéz elhinni, nehéz egyáltalán a távozásának a gondolatát elfogadni. Zalaszentgróton a legendás színházi táborban ismertem meg. Nem az ELTÉ-n, ahol évtizedekig tanított. A színházi táborban színházi kritikát oktatott, néhányon voltunk csak a kurzuson, mindenki a színész csoportba jelentkezett. Nagy élmény volt megismerni őt. Rendkívül tájékozott volt az irodalom és a színház berkeiben. Nem lehetett őt eladni egyik területen sem. És nem mellesleg kiváló előadó volt. Úgy tudta rendkívül intellektusát közvetíteni, hogy közben magával ragadta a befogadót, nem lehetett kívül maradni, ha az ember őt hallgatta.

Óriási munkabírással rendelkezett, tanított, amíg hagyták. Tartott könyvbemutatókat, irodalmi pódium, rádió és televízióműsorok gyakorlott házigazdájaként is találkozhattunk vele. Írt, kötetet, színházi monográfiát és cikkeket sok helyre, néhány évig a Népszava hasábjain is rendszeresen megjelentek a színházi kritikái. Elfogulatlan, különböző lobbiktól távol maradó kritikus maradt. Egész életében sikerült megőrizni objektivitását, ezt kevesen mondhatják el magukról. Premiereken mindig összenéztünk, arcáról leolvashatóak voltak az érzelmei, az írásai viszont csak annyira voltak érzelmesek, amennyire ezt megengedte magának. Nehéz elképzelni, hogy a következő bemutatón nem lesz ott. Nagyon fog hiányozni.

Szerző

Kapcsolódó

Meghalt Tarján Tamás

Seholvolt boldogság

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:46
Vastapssal búcsúzott a Bernarda Alba Fotó: Müpa/Nagy Attila
Böhm György rendezésében Csákányi Eszter játszotta emlékezetesen a címszerepet a Bernarda Alba című előadásban a Művészetek Palotájában.

Ötször tapsolta vissza a Müpa Fesztivál Színház terme Csákányi Esztert, mint Bernarda Albát vasárnap este, amikor a gyermekei felett vasszigorral uralkodó, morózus özvegyasszonyt alakította Böhm György rendezésében. Az Európai Hidak elnevezésű rendezvény keretében szeptember 22-én újra bemutatott produkciót a közönség eddig csak kétszer láthatta a fővárosban, talán ez is magyarázza azt, hogy a mintegy ötszáz férőhely mindegyike megtelt.

A múlt század első felében, élete delén elhunyt andalúz költő, Federico García Lorca lírai szövegű, tragikus erejű drámája, a Bernarda Alba háza itthon is sokat játszott mű. Az első magyarországi bemutatót 1955-ben tartották, a máig egyik leghíresebb feldolgozás pedig a 2000-es évek elejéről származik. Utóbbi előadásban, amelyet Schilling Árpád rendezett, Csákányi Eszter is játszott, az új adaptációban pedig magát a címszereplőt alakítja. Amikor a zenekar levonul az árokba, majd hét gyászruhás és egy patyolatba öltözött nő érkezik a színre, a hangsúlyosan megvilágított ajtó már csak azt várja, hogy Csákányi kinyissa, aztán belépjen rajta. Érkezését feszült várakozás előzi meg, jelenlétét dermesztő csend színezi drámaivá. A haja összefonva, a járása kopogós és határozott, kezében marsallbotként szorongatott járóbot, a tekintete pedig ellentmondást nem tűrő. Ilyen Csákányi Bernardája: a férjét elvesztő, a lányait leigázó özvegyként nem sorsfordító, de a tisztességesnél jobb alakítás.

Radnay Csilla a Bernarda Alba egyik jelenetében

Radnay Csilla a Bernarda Alba egyik jelenetében

A mostani előadás igazi különlegessége az, hogy a prózából zenés, szolidan táncos előadás lett. Michael John LaChiusa amerikai musicalalkotó értelmezésében, Böhm rendezésében integrált zenei motívumok, hangsúlyos spanyol népzenei hangzás és táncbetét, valamint kevés, de jól kihasznált díszlet teszi teljesség a dél-spanyolországi családi drámát. A műfaji sehova nem tartozás jót tesz a darabnak: a kilenc színpadon lévő nő énekelve kezdi, s énekelve zárja a mindössze másfél órába sűrített cselekményt. Az, ahogyan Hámori Ildikó tébolyodott nagymamaként a férfiakat és a gyermekszülést vágyja, nagy erőket mozgat meg, a Radnay Csilla által megformált lány karaktere pedig tragédiájában is színfolt. Ha ismerjük a történetet, ha nem, az Adela közbenjárásával felkavart sártenger minket is beterít egy időre.

Háborútól tart Peking

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:37
Fotó: AFP/Peter Reft

Észak-Korea vadászgépeket telepített az ország keleti partvidékére. A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint Phenjan ezzel további lépéseket tett védelmi képességének javítására. Mindezt néhány nappal azt követően, hogy hétvégén az Egyesült Államok B-1B típusú hadászati bombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. „Ez a demilitarizált övezettől legészakabbra fekvő térség, ahová amerikai harci gép vagy bombázó berepült Észak-Korea partjai mentén a 21. században” – közölte akkor Dana White, a Pentagon szóvivője.

Phenjan ennek nyomán hétfőn azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy hadat üzent nekik. Ezt Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter jelentette ki újságírók előtt az ENSZ New York-i központjában. „Jogunkban áll ellenlépéseket tenni, így lelőhetjük az amerikai bombázókat akkor is, ha nem a mi légterünkben tartózkodnak” – jelentette ki a phenjani diplomácia vezetője. Washington abszurdnak nevezte a vádakat. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt közölte, szó sem volt arról, hogy hadat üzentek volna.

Visszafogottságra szólította fel a feleket António Guterres ENSZ-főtitkár. A harcias szavak „fatális félreértésekhez vezethetnek” – jelentette ki szóvivője. Kína is arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus csak diplomáciai úton oldható meg. A két ország retorikája egyre veszélyesebbé válik – közölte Peking.

Az amerikai újságíró, Evan Osnos, a New Yorker magazinban úgy vélte, az egyre hevesebb szócsata a hidegháború korszakát idézi, amikor a felek pszichológiai fölényre törekedtek a másikkal szemben. Ezúttal azonban nem John F. Kennedy, illetve Nyikita Hruscsov hoz lényegi döntéseket, hanem „egy ingatlanmágnás és valóságshow-sztár, illetve a harmadik generáció ifjú diktátora, aki még sosem találkozott külföldi kormányfővel”. Osnos cikkében rámutatott: ketten együtt összesen nem rendelkeznek hét éves politikai tapasztalattal.

Észak-Korea évek óta megsérti az ENSZ határozatait. Nemrégiben újabb szankciókat hoztak az ország ellen, egyebek mellett textilimport-tilalmat vezettek be, miután Phenjan hidrogénbombát robbantott. Szakértők szerint Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétáival már amerikai területet is képes elérni.

Szerző