Előfizetés

Fűszerezett, sodró magyar népdalok

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:47
Fotó: Kilián Zsanett
Ezekben a napokban Olaszországban, majd októberben Marokkóban mutatja be koncertműsorát a Kodály Spicy Jazz.

Cséry Zoltán, a Kodály Spicy Jazz zongoristája és hangszerelője – akit olyan zenekarokból ismerhetünk, mint a Kimnowak, a Special Providence és a Cotton Club Singers – kérdésünkre elmondta: tegnap kezdődött és a hétvégéig tart sajátos római „utcazenélésük”, amelynek keretében egy JazzMobil nevű járművel utazzák be az olasz fővárost. A két oldalról nyitott kisbusz belsejét úgy alakították ki, hogy a négy muzsikus és a hangszerek kényelmesen elférjenek, ugyanakkor a járókelők jól láthassák és kiváló hangminőségben élvezhessék a megszólaló produkciót. Időnként megállnak egy-egy forgalmas helyen (így a Colosseumnál vagy a Trevi kút közelében), s 15-20 perces rögtönzött koncerteket adnak. A kvartett számára ez az ősz egyébként is utazással telik: szeptember elején az Európa Tanács őszi ülésszakának nyitónapján, Strasbourgban koncerteztek, október 23-án pedig Marokkóban, az ottani magyar nagykövetségen mutatják be újraértelmezett Kodály-repertoárjukat.

A kvartett művészeti vezetője a trombitás Görögh Dániel (további referenciái: Ladánybene 27, PASO, Kowalsky meg a Vega); a ritmus-szekciót a basszusgitáros Szentgallay György és a dobos Köles Márk alkotja. Egy évvel ezelőtt, az alakuláskor azt a célkitűzést fogalmazták meg, hogy a Kodály Zoltán által gyűjtött és feldolgozott népdalokat olyan friss és lendületes zenei környezetbe helyezik, ami megszólítja a Kodály-módszertől eltávolodott fiatalokat. Első kislemezük februárban jelent meg, s egyelőre csak az interneten elérhető: ez az Esti dal, a Felszállott a páva és a Felülről fúj az őszi szél című dal feldolgozását tartalmazza. Tavasszal, egy stuttgarti koncerten rögzítették a Túrót eszik a cigány című népdal feldolgozását, s ehhez készült a Kodály Spicy Jazz első videóklipje, egy Ausztriában és Németorszában forgatott road movie, a zenészek rövid kommentárjaival. Első nagylemezüket 2018 elején szeretnék megjelentetni, s az online felületek mellett hagyományos CD-n is hozzáférhetővé tenni. Ezért a külföldi koncertek mellett mostanában a stúdiómunkára is nagy figyelmet összpontosítanak.

Kodály és a jazz
Kodály Zoltán a jazz szórakoztató irányzatait nem kedvelte, magát a műfajt azonban – az afro-amerikai folklór értékes megnyilvánulásaként – nagyra becsülte. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az elmúlt években több kiváló hazai jazzmuzsikus is kísérletezett Kodály-feldolgozásokkal. A fiatal zongorista-zeneszerző, Oláh Dezső Trio á la Kodály néven hozott létre egy tercettet, amelyben a zongorához klarinét és ütőhangszerek társulnak.
A középgeneráció nagyszerű zongoristája, Oláh Kálmán október 12-én, a Zeneakadémia nagytermében, a CAFe Budapest fesztivál keretében mutatja be Kodály Impressions című műsorát, többek között Herczku Ágnes énekesnő közreműködésével. Borbély Mihály klarinétos-szaxofonos már több projektjét is Kodály emlékének szentelte. December 13-án, a Zeneakadémián Borbély a debreceni Kodály Kórussal ad közös hangversenyt, majd december 17-én a Müpa Fesztivál Színházában is Kodályra emlékezik; saját zenekara (Polygon), Szalóki Ági énekesnő és Dan Berglund, nemzetközi hírű svéd nagybőgős társaságában.

Seholvolt boldogság

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:46
Vastapssal búcsúzott a Bernarda Alba Fotó: Müpa/Nagy Attila
Böhm György rendezésében Csákányi Eszter játszotta emlékezetesen a címszerepet a Bernarda Alba című előadásban a Művészetek Palotájában.

Ötször tapsolta vissza a Müpa Fesztivál Színház terme Csákányi Esztert, mint Bernarda Albát vasárnap este, amikor a gyermekei felett vasszigorral uralkodó, morózus özvegyasszonyt alakította Böhm György rendezésében. Az Európai Hidak elnevezésű rendezvény keretében szeptember 22-én újra bemutatott produkciót a közönség eddig csak kétszer láthatta a fővárosban, talán ez is magyarázza azt, hogy a mintegy ötszáz férőhely mindegyike megtelt.

A múlt század első felében, élete delén elhunyt andalúz költő, Federico García Lorca lírai szövegű, tragikus erejű drámája, a Bernarda Alba háza itthon is sokat játszott mű. Az első magyarországi bemutatót 1955-ben tartották, a máig egyik leghíresebb feldolgozás pedig a 2000-es évek elejéről származik. Utóbbi előadásban, amelyet Schilling Árpád rendezett, Csákányi Eszter is játszott, az új adaptációban pedig magát a címszereplőt alakítja. Amikor a zenekar levonul az árokba, majd hét gyászruhás és egy patyolatba öltözött nő érkezik a színre, a hangsúlyosan megvilágított ajtó már csak azt várja, hogy Csákányi kinyissa, aztán belépjen rajta. Érkezését feszült várakozás előzi meg, jelenlétét dermesztő csend színezi drámaivá. A haja összefonva, a járása kopogós és határozott, kezében marsallbotként szorongatott járóbot, a tekintete pedig ellentmondást nem tűrő. Ilyen Csákányi Bernardája: a férjét elvesztő, a lányait leigázó özvegyként nem sorsfordító, de a tisztességesnél jobb alakítás.

Radnay Csilla a Bernarda Alba egyik jelenetében

Radnay Csilla a Bernarda Alba egyik jelenetében

A mostani előadás igazi különlegessége az, hogy a prózából zenés, szolidan táncos előadás lett. Michael John LaChiusa amerikai musicalalkotó értelmezésében, Böhm rendezésében integrált zenei motívumok, hangsúlyos spanyol népzenei hangzás és táncbetét, valamint kevés, de jól kihasznált díszlet teszi teljesség a dél-spanyolországi családi drámát. A műfaji sehova nem tartozás jót tesz a darabnak: a kilenc színpadon lévő nő énekelve kezdi, s énekelve zárja a mindössze másfél órába sűrített cselekményt. Az, ahogyan Hámori Ildikó tébolyodott nagymamaként a férfiakat és a gyermekszülést vágyja, nagy erőket mozgat meg, a Radnay Csilla által megformált lány karaktere pedig tragédiájában is színfolt. Ha ismerjük a történetet, ha nem, az Adela közbenjárásával felkavart sártenger minket is beterít egy időre.

Háborútól tart Peking

Publikálás dátuma
2017.09.27. 07:37
Fotó: AFP/Peter Reft

Észak-Korea vadászgépeket telepített az ország keleti partvidékére. A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint Phenjan ezzel további lépéseket tett védelmi képességének javítására. Mindezt néhány nappal azt követően, hogy hétvégén az Egyesült Államok B-1B típusú hadászati bombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. „Ez a demilitarizált övezettől legészakabbra fekvő térség, ahová amerikai harci gép vagy bombázó berepült Észak-Korea partjai mentén a 21. században” – közölte akkor Dana White, a Pentagon szóvivője.

Phenjan ennek nyomán hétfőn azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy hadat üzent nekik. Ezt Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter jelentette ki újságírók előtt az ENSZ New York-i központjában. „Jogunkban áll ellenlépéseket tenni, így lelőhetjük az amerikai bombázókat akkor is, ha nem a mi légterünkben tartózkodnak” – jelentette ki a phenjani diplomácia vezetője. Washington abszurdnak nevezte a vádakat. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője azt közölte, szó sem volt arról, hogy hadat üzentek volna.

Visszafogottságra szólította fel a feleket António Guterres ENSZ-főtitkár. A harcias szavak „fatális félreértésekhez vezethetnek” – jelentette ki szóvivője. Kína is arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus csak diplomáciai úton oldható meg. A két ország retorikája egyre veszélyesebbé válik – közölte Peking.

Az amerikai újságíró, Evan Osnos, a New Yorker magazinban úgy vélte, az egyre hevesebb szócsata a hidegháború korszakát idézi, amikor a felek pszichológiai fölényre törekedtek a másikkal szemben. Ezúttal azonban nem John F. Kennedy, illetve Nyikita Hruscsov hoz lényegi döntéseket, hanem „egy ingatlanmágnás és valóságshow-sztár, illetve a harmadik generáció ifjú diktátora, aki még sosem találkozott külföldi kormányfővel”. Osnos cikkében rámutatott: ketten együtt összesen nem rendelkeznek hét éves politikai tapasztalattal.

Észak-Korea évek óta megsérti az ENSZ határozatait. Nemrégiben újabb szankciókat hoztak az ország ellen, egyebek mellett textilimport-tilalmat vezettek be, miután Phenjan hidrogénbombát robbantott. Szakértők szerint Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétáival már amerikai területet is képes elérni.