Előfizetés

Ujhelyi: Magyarország komoly veszélyben van

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke
Publikálás dátuma
2017.09.27. 13:19

Ahelyett, hogy az Orbán-kormány újabb közpénz-milliárdokat szór el egy hazugságra és átverésre épülő álkonzultációra, inkább a „Macron-tervről” kellene érdemi vitát folytatni. Az Európai Unió ugyanis radikális változások előtt áll és Magyarország helye ebben a folyamatban – Orbán Viktor és tébolyult politikája miatt – komoly veszélyben van - véli Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Emmanuel Macron francia elnök tegnap ismertette elképzeléseit az európai közösség megreformálásáról, amely bizonyos tekintetben egy többsebességes modell kialakításáról szól. Nem kérdés, hogy az általa vázolt reformtervek jelentős része támogatást fog kapni az új német kormánytól és a többi, érintett európai tagállamtól. Nem kérdés, hogy az Unió haladó tagországai az euró-zóna mentén egy új, szorosabb együttműködést fognak kialakítani, amelyből a Fidesz deklaráltan ki akarja vonni Magyarországot.

Hazánk egyik sorskérdése jelen pillanatban nem a plakátokra festett kormányzati hazugság, hanem annak eldöntése, hogy Magyarország részese marad-e a haladó Európának, vagy Orbánék miatt végleg kiszakadunk az európai közösségből.

Döntsön a nép! - Az Együtt és a Párbeszéd közös tájékoztatója (videó)

Nem új "felfedezés", mi lenne, ha valóban hagynák, hogy az emberek beleszólhasasnak a saját életükbe? Ezért kezdeményezett népszavazást a Római parti mobilgát ügyében az Együtt és a Párbeszéd. A Kúria döntésére várnak. 

Offshore számlákra utalt pénzek - Az LMP megadóztatná

Az LMP 9 százalékos adót róna ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore számlákra utalják nyereségüket, hogy az így befolyt, a párt által százmilliárd forintos nagyságrendűre becsült bevételt béremelésre fordíthassa az ország.

Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az erről szóló törvényjavaslatukat azzal indokolta: Magyarország hosszú távú felemelkedése attól függ, hogy a bérek tartósan emelkednek-e. Jelenleg erre nincs fedezet. - mondta a politikus az MTI tudósítása szerint - miközben a multik a nyereségüket a kedvezőbb adózás érdekében offshore cégeknek utalják át. Elismerte, hogy a bérek stagnálása, a társadalmi különbségek növekedése világjelenség, amelynek legfőbb oka, hogy a gazdasági teljesítmény egyre nagyobb része az óriásvállalatok kezében halmozódik fel. Rámutatott, az OECD országaiban 1999 óta a munkatermelékenység 18 százalékkal nőtt, miközben a reálbérek csak 8 százalékkal emelkedtek. A magyar reálbérek részesedése a nemzeti jövedelemből 2007 óta csaknem 6 százalékkal esett vissza - mondta Schmuck Erzsébet, aki szerint ez azt igazolja, hogy a kormány gazdaságpolitikája kiemelkedően tőkebarát. A probléma ugyanakkor nemcsak a munkából élőket érinti, hiszen az alacsony jövedelmek mellett a fizetőképes kereslet sem elegendő - jegyezte meg.