iskola;óvoda;Székely László;

Iskolai szünetek az óvodában

Az iskolai őszi, illetve téli szünetekkel párhuzamosan "óvodai szüneteket" is tartottak egy fővárosi óvodában, holott a jogszabályok erre nem adnak lehetőséget. Az intézménybe - ami egy iskolával közös épületben működik - ráadásul sajátos nevelési igényű gyerekek járnak, így a szülőket különösen nehéz helyzetbe hozta az intézkedés. Noha az ügyelet helyszínéül kijelöltek egy másik intézményt, mint később kiderült, ott nincs óvodai ellátás.

Az ügyet az alapvető jogok biztosa is kivizsgálta. Székely László jelentésében rámutatott: az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tart egy nevelési év, ebből következik, hogy az óvodákban nincsenek év közbeni szünetek. "Kvázi" szünetek ugyan lehetnek, de azok száma nem haladhatja meg az öt napot, s ha szülői igény van rá, a gyermek felügyeletét ekkor is biztosítani kell. Ez másik intézményben is megtörténhet, de csak olyanban, ami feljogosított az óvodai köznevelési alapfeladatra.

Székely László szerint a fővárosi intézmény egyértelműen megsértette a jogszabályokat, a törvénysértő gyakorlat arra is alkalmas, hogy a gyermekek jogait sértse. Az ombudsman felhívta az intézmény vezetőjét és fenntartóját a jogsértő gyakorlat megszüntetésére, az ügyeletek jogszerű megszervezésére.