Orosz beavatkozás az USA elnökválasztásába - A Twitter több gyanús fiókot talált

Publikálás dátuma
2017.09.29. 10:18
Illusztráció/AFP
A Twitter internetes cég mintegy 200 olyan fiókot talált az általa működtetett közösségi oldalon, amelyet gyanúja szerint oroszok hoztak létre, és amelyeken a tavalyi amerikai elnökválasztás idején félrevezető információkat terjesztettek az amerikai olvasóközönség számára. A San Franciscó-i székhelyű cég azt is felfedezte, hogy egy orosz médiacsoport amerikai közönségnek szánt reklámot vásárolt. 

Mielőtt a Twitter nyilvánosságra hozta információit, átadta bizonyítékait az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságainak. Colin Crowell, a cég politikai kapcsolatokért felelős alelnöke csütörtökön személyesen számolt be az ügyről a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai előtt. 

Mark Warner, a szenátusi bizottság demokrata párti alelnöke erőteljesen bírálta a Twitter vezetőjét, mert szerinte a vállalat nem értette meg időben a helyzet komolyságát, és Crowell alelnök nemigen tudott érdemi válaszokat adni bizottságuk kérdéseire sem. Warner "kiábrándítónak" nevezte Colin Crowell beszámolóját, és leszögezte: a Twitter-vezető jobbára a Facebook közösségi oldal korábbi közleményeire alapozta mondandóját.  Szeptember elején a Facebook jelentette be, hogy orosz csoportok mintegy 100 ezer dollárt költöttek politikai reklámokra az amerikai elnökválasztási folyamat idején.

A Twitter alelnöke közölte: a Facebook által jelzett 450 gyanús fiók felhasználója közül 22-nek volt Twitter-fiókja is. Emellett a Twitter további 179 gyanús fiókot azonosított orosz felhasználóval. A cég megtette a szükséges lépéseket azok ellen, akik megszegték a Twitter-használat szabályait. Az üzenetküldő platform szerint a Russia Today orosz médiacég 1823 miniblog-bejegyzésért felelős, ezek kifejezetten az amerikai publikumnak szóltak. Az orosz médiavállalkozás, amelyet az Egyesült Államokban az orosz kormányzati propaganda eszközének tartanak, 2016-ban 274 100 dollárt költött amerikai hirdetésekre, többnyire híranyagok és riportok publikálására.

Colin Crowell leszögezte: a Twitter "készséggel áll a Szövetségi Választási Bizottság és a kongresszusi vezetők rendelkezésére a közösségi médiában megjelenő politikai hirdetések szabályainak felülvizsgálatára, szükség esetén szigorításukra". Az alelnök a cég várható intézkedései között említette a felhasználónevek új módszerekkel történő ellenőrzését és a gyanús fiókoknak az eddiginél rövidebb időn belüli törlését.

A Facebook a múlt héten jelentette be, hogy azt tervezi, átláthatóvá teszi a politikai reklámozás gyakorlatát.

Szerző

Donald Trump söralátétje

Publikálás dátuma
2017.09.29. 07:40
Fotó: AFP/Olivier Douliery

Azt követően, hogy elbukott a Kongresszusban az Obamacare felszámolásának terve, Donald Trump elővarázsolta a kalapból adóreformját. A növekedésért, a munkahelyteremtésért, a családokért és Amerikáért – ezekkel a hangzatos szavakkal vezette fel Indianapolisban fiskális reformját az elnök, aki szerint a „történelmi adókönnyítések” a kisembereknek kedveznek majd. Ellenfelei, és nem csak a demokraták, szerint elsősorban az olyan „kicsik” mint ő lesznek a haszonélvezők.

Egy papírlap, (söralátét?..) elég lesz az adminisztrációhoz – hangoztatta Trump az adóreform ismertetésekor. Eszerint a tehermentes jövedelemhatár megduplázódik, a házaspárok 24 000 dollárig, az egyedülállóak 12 000 dollárig mentesülnek a kötelezettség alól. Az eddigi hét adósávot három váltja fel, 12, 25, 35 százalékos kulcsokkal, de a hírek szerint a törvényhozók, biztosítandó a progresszivitást, beépítenének még egy szeletet a 35 és a jelenlegi maximum 39,6 százalék közé. Egyelőre homályban van, hogy lesznek-e változások, amelyek az ingatlanadózást, a jótékonysági adományokat, vagy például az idősgondozásból keletkező bevételeket érintik. Donald Trump „drámai” változásokat ígért a vállalkozások számára is. Versenyképesség javulás, új munkahelyek százezrei, bérnövekedés – sorolta a hozadékát a tervnek, amely az eddigi 38 százalékról 20 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét. Igaz augusztusban még 15 százalékot vizionált, de a ráta így is elmarad a fejlett országok 22,5 dolláros átlagától. További kedvezményként a vállalatok öt év alatt amortizálhatják új befektetéseiket. Az egyéni vállalkozók, amely státusz a leggazdagabbak számára is kínálkozó lehetőség, 25 százalékos fix kulccsal adóznának, de ehhez várhatóan a Kongresszusnak is lesz szava. Az osztalékadó marad 23,8 százalék, és egyelőre nem változik a gazdagok hozzájárulása sem az Obamacare pénztárához. Trump 2800 milliárd dollár repatriálását reméli azon multinacionális cégektől, amelyek külföldön parkoltatták nyereségüket, megkönnyítve számukra a választást egy csökkentett, de pontosan még nem tisztázott adókulccsal.

A Wall Street Journal számításai szerint tíz év alatt 5800 milliárd dollárra rúg az adócsökkentés, ugyanakkor a költségvetés bevételei több adókedvezmény eltörlése, és az adóelkerülő rések bezárása révén 3600 milliárddal gyarapodhatnak, így a kezelendő lyuk 2200 milliárd dollárnál áll meg. Mindez azonban még a törvényhozók akaratától függ, a megmérettetésre, legjobb esetben, októberben kerülhet sor, azután, hogy a Kongresszus előre lép a 2018-as költségvetés tekintetében, de sokan kételkednek abban, hogy idén érdemi döntés születik.

Szerző

Élelmiszermérgezéssel fenyeget egy zsaroló

Egy ismeretlen megfenyegetett több üzletláncot, hogy mérgezett termékeket helyez el élelmiszerboltokban és drogériákban Németországban és külföldön, ha nem fizetnek ki neki egy bizonyos összeget. A Bild című lap úgy tudja, hogy a zsaroló tízmillió eurót (3,1 milliárd forintot) követel.

Az ismeretlen mérget tett kisüveges kiszerelésű termékekbe, amelyeket a múlt héten Friedrichshafenben elhelyezett több üzletben. Ezeket sikerült időben eltávolítani. Az ügyről tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy öt üveg csecsemőtápban találtak mérget, amely akár halált is okozhatott volna. Az üvegekben etilén-glikolt találtak. Az édes ízű, sűrű folyadék kis mennyiségben is egészségkárosodást okoz, észrevenni nem könnyű, mert színtelen és szagtalan.

Biztonsági kamerák felvételei alapján a feltételezett elkövető egy 50 év körüli férfi. A felvételeket nyilvánosságra hozták és a lakosság segítségét kérik a gyanúsított elfogásához. Egyben fokozott óvatosságra intettek.

A zsaroló vagy zsarolók kézre kerítésére több mint 220 fős nyomozócsoportot állítottak fel. A nyomozás nemzetközi, Németországon kívül Ausztriára és Svájcra összpontosítanak. Csütörtök délután az egész országra érvényes riasztást adtak ki. Kiemelték: nem lehet kizárni, hogy ismét manipuláció történik, ezért különösen az üveges kiszerelésű termékekkel óvatosan kell bánni, és azonnal jelenteni kell az eladóknak vagy a rendőrségnek, ha valaki gyanús csomagolású élelmiszert talál.

Szerző