Trump négy napig várt a Merkelnek szóló gratulációval

Donald Trump négy nappal a németországi parlamenti választások után, csütörtökön gratulált Angela Merkel kancellárnak győzelméhez, az amerikai elnök telefonon hívta fel a német vezetőt.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök sok sikert kívánt negyedik kormánya megalakításához Angela Merkelnek. Az elnök hangsúlyozta a Washingtont és Berlint összekötő "mély kapcsolatokat", valamint "az Egyesült Államok elkötelezettségét a német kormánnyal és a német néppel fennálló erőteljes és régmúltra visszatekintő szövetség mellett". A telefonbeszélgetésben a két politikus megvitatta Irán Közel-Keleten játszott szerepét - a Fehér Ház megfogalmazásában: "rosszindulatú tevékenységét" -, a perzsa állam rakétaprogramját, és azt a 2015-ben Teherán és hat nagyhatalom, köztük Németország között megkötött atomalkut, amelyet Donald Trump többször is élesen bírált, s amelynek még a felmondását is meglebegtette.

Az elnök és a kancellár megvitatta azt is, hogyan lehetne békés úton mentesíteni a Koreai-félszigetet az atomfegyverektől. Donald Trump és Angela Merkel között korábban nem volt feszültségektől mentes a viszony. Az amerikai elnök erőteljesen bírálta az európai migránsválságban játszott német szerepet és e válság német kezelését, valamint Berlin kereskedelempolitikáját. Angela Merkel pedig nem hagyta kritika nélkül az "Amerika az első" jelszóval fémjelzett amerikai politikát. Júliusban a G20-as országcsoport Hamburgban megtartott csúcstalálkozóján azonban az amerikai elnök látszólag stílust váltott, s bár korábbi álláspontjait fenntartotta, dicsérte Merkel kancellár vezetői képességeit.

Szerző
Frissítve: 2017.09.29. 10:35

Orosz beavatkozás az USA elnökválasztásába - A Twitter több gyanús fiókot talált

Publikálás dátuma
2017.09.29. 10:18
Illusztráció/AFP
A Twitter internetes cég mintegy 200 olyan fiókot talált az általa működtetett közösségi oldalon, amelyet gyanúja szerint oroszok hoztak létre, és amelyeken a tavalyi amerikai elnökválasztás idején félrevezető információkat terjesztettek az amerikai olvasóközönség számára. A San Franciscó-i székhelyű cég azt is felfedezte, hogy egy orosz médiacsoport amerikai közönségnek szánt reklámot vásárolt. 

Mielőtt a Twitter nyilvánosságra hozta információit, átadta bizonyítékait az amerikai kongresszus hírszerzési bizottságainak. Colin Crowell, a cég politikai kapcsolatokért felelős alelnöke csütörtökön személyesen számolt be az ügyről a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai előtt. 

Mark Warner, a szenátusi bizottság demokrata párti alelnöke erőteljesen bírálta a Twitter vezetőjét, mert szerinte a vállalat nem értette meg időben a helyzet komolyságát, és Crowell alelnök nemigen tudott érdemi válaszokat adni bizottságuk kérdéseire sem. Warner "kiábrándítónak" nevezte Colin Crowell beszámolóját, és leszögezte: a Twitter-vezető jobbára a Facebook közösségi oldal korábbi közleményeire alapozta mondandóját.  Szeptember elején a Facebook jelentette be, hogy orosz csoportok mintegy 100 ezer dollárt költöttek politikai reklámokra az amerikai elnökválasztási folyamat idején.

A Twitter alelnöke közölte: a Facebook által jelzett 450 gyanús fiók felhasználója közül 22-nek volt Twitter-fiókja is. Emellett a Twitter további 179 gyanús fiókot azonosított orosz felhasználóval. A cég megtette a szükséges lépéseket azok ellen, akik megszegték a Twitter-használat szabályait. Az üzenetküldő platform szerint a Russia Today orosz médiacég 1823 miniblog-bejegyzésért felelős, ezek kifejezetten az amerikai publikumnak szóltak. Az orosz médiavállalkozás, amelyet az Egyesült Államokban az orosz kormányzati propaganda eszközének tartanak, 2016-ban 274 100 dollárt költött amerikai hirdetésekre, többnyire híranyagok és riportok publikálására.

Colin Crowell leszögezte: a Twitter "készséggel áll a Szövetségi Választási Bizottság és a kongresszusi vezetők rendelkezésére a közösségi médiában megjelenő politikai hirdetések szabályainak felülvizsgálatára, szükség esetén szigorításukra". Az alelnök a cég várható intézkedései között említette a felhasználónevek új módszerekkel történő ellenőrzését és a gyanús fiókoknak az eddiginél rövidebb időn belüli törlését.

A Facebook a múlt héten jelentette be, hogy azt tervezi, átláthatóvá teszi a politikai reklámozás gyakorlatát.

Szerző

Donald Trump söralátétje

Publikálás dátuma
2017.09.29. 07:40
Fotó: AFP/Olivier Douliery

Azt követően, hogy elbukott a Kongresszusban az Obamacare felszámolásának terve, Donald Trump elővarázsolta a kalapból adóreformját. A növekedésért, a munkahelyteremtésért, a családokért és Amerikáért – ezekkel a hangzatos szavakkal vezette fel Indianapolisban fiskális reformját az elnök, aki szerint a „történelmi adókönnyítések” a kisembereknek kedveznek majd. Ellenfelei, és nem csak a demokraták, szerint elsősorban az olyan „kicsik” mint ő lesznek a haszonélvezők.

Egy papírlap, (söralátét?..) elég lesz az adminisztrációhoz – hangoztatta Trump az adóreform ismertetésekor. Eszerint a tehermentes jövedelemhatár megduplázódik, a házaspárok 24 000 dollárig, az egyedülállóak 12 000 dollárig mentesülnek a kötelezettség alól. Az eddigi hét adósávot három váltja fel, 12, 25, 35 százalékos kulcsokkal, de a hírek szerint a törvényhozók, biztosítandó a progresszivitást, beépítenének még egy szeletet a 35 és a jelenlegi maximum 39,6 százalék közé. Egyelőre homályban van, hogy lesznek-e változások, amelyek az ingatlanadózást, a jótékonysági adományokat, vagy például az idősgondozásból keletkező bevételeket érintik. Donald Trump „drámai” változásokat ígért a vállalkozások számára is. Versenyképesség javulás, új munkahelyek százezrei, bérnövekedés – sorolta a hozadékát a tervnek, amely az eddigi 38 százalékról 20 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét. Igaz augusztusban még 15 százalékot vizionált, de a ráta így is elmarad a fejlett országok 22,5 dolláros átlagától. További kedvezményként a vállalatok öt év alatt amortizálhatják új befektetéseiket. Az egyéni vállalkozók, amely státusz a leggazdagabbak számára is kínálkozó lehetőség, 25 százalékos fix kulccsal adóznának, de ehhez várhatóan a Kongresszusnak is lesz szava. Az osztalékadó marad 23,8 százalék, és egyelőre nem változik a gazdagok hozzájárulása sem az Obamacare pénztárához. Trump 2800 milliárd dollár repatriálását reméli azon multinacionális cégektől, amelyek külföldön parkoltatták nyereségüket, megkönnyítve számukra a választást egy csökkentett, de pontosan még nem tisztázott adókulccsal.

A Wall Street Journal számításai szerint tíz év alatt 5800 milliárd dollárra rúg az adócsökkentés, ugyanakkor a költségvetés bevételei több adókedvezmény eltörlése, és az adóelkerülő rések bezárása révén 3600 milliárddal gyarapodhatnak, így a kezelendő lyuk 2200 milliárd dollárnál áll meg. Mindez azonban még a törvényhozók akaratától függ, a megmérettetésre, legjobb esetben, októberben kerülhet sor, azután, hogy a Kongresszus előre lép a 2018-as költségvetés tekintetében, de sokan kételkednek abban, hogy idén érdemi döntés születik.

Szerző