Méltó időskort mindenkinek

Gyakran hallani szakértőktől és politikusoktól, hogy ma Magyarországon kiváltságos dolog nyugdíjasnak lenni. Én nem így gondolom: szerintem ezek az emberek nem ismerik a magyar valóságot. Egy végigdolgozott élet után mindenkinek járna a méltó időskor, a Fidesz-kormány mégis tízezrektől vette el a megélhetésüket, és százezreket tart tudatosan szegénysorban. Az MSZP megoldásai valódi baloldali megoldások, amik a tiszteletről és felelősségről szólnak.

Magyarországon a Fidesz retorikájának betudhatóan újra kirobbant a nyugdíjasokról szóló vita. Ennek során ki is derült, minek gondolja Orbán Viktor a nyugdíjasokat: szavazógépnek, akik megfélemlíthetők és megvásárolhatók. A kormánypárt hazugságokkal tömködi az emberek fejét: nem létező ellenségekről, fejük tetejére állított igazságokról szól ma a politika ahelyett, hogy a problémákról beszélnénk, és valódi megoldásokat találnánk rájuk.

Kezdjük tehát ezzel. Ma Magyarországon több mint 70 ezer idős ember él kevesebb, mint 50 ezer forintból havonta. Ebből képtelenség ételt venni és lakást fűteni egyszerre: ezek az emberek nyomorognak, éheznek egy olyan országban, amely számolatlanul szórja a pénzt luxuskiadásokra, stadionokra. A rokkantnyugdíj-rendszer átalakításával a Fidesz több tízezer beteg embertől vette el a megélhetést jelentő pénzt. A Fidesz 2013-ban úgy döntött, hogy a közszférában egy idős ember csak akkor dolgozhat, ha közben lemond a nyugdíjáról – miközben Magyarországon óriási a munkaerőhiány. Ez egyszerre értelmetlen és megalázó. Pontosan úgy, mint a másfél százalékos nyugdíjemelés, ami a gazdagoknak kedvez, a szegényeknek csak alamizsnát jelent.

Szerintem a Fidesz politikája képmutató. Miközben Orbán az idősek megbecsüléséről beszél, birkának és szavazógépnek tekinti őket, akiket kellő riogatással a Fidesz karámjába lehet terelni. De az MSZP szerint sokkal többet lehetne tenni a nyugdíjasokért – és ehhez nem onnan kellene elvenni, ahol hiányozni fog, hanem onnan, ahová egyébként is túl sok közpénz jut. A szakértőink szerint a 13. havi nyugdíjat ma vissza lehetne állítani, ez kizárólag politikai akarat kérdése, ami a Fideszben látványosan nincsen meg.

Szerintünk senki nem kaphat Magyarországon a XXI. században 60 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat. Nem éhezhetnek, nem nyomoroghatnak idős emberek ebben az országban, főleg addig nem, amíg mások milliós nyugdíjakat kapnak. A Fidesz az egykulcsos adóval évente csaknem 500 milliárd forint támogatást ad a gazdagoknak. Ez fölösleges pazarlás. Az Orbánok, Tiborczok és Mészáros Lőrincek által ellopott pénz pedig akkora összeg, hogy nemzetgazdaságilag is számolni lehet vele, ha vissza tudjuk szerezni. Ennek egyetlen feltétele a 2018-as kormányváltás.

Szerintünk azonnal el kell törölni a nyugdíj melletti munkavállalás korlátozását is. Magyarországon egyre több a hiányszakma, az egészségügyben és a szociális szektorban sokszor képtelenség munkavállalót találni. A korlátozás eltörlése ezt a problémát oldaná meg. A rokkantnyugdíj pedig jár minden beteg idős embernek, akiktől Orbánék elvették, nem törődve azzal, hogy tízezreket hagynak az árok szélén. És bár rég a XXI. században élünk, még nem sikerült a kormánynak felismernie azt, hogy a méltó időskori nyugdíj csak az egyik feltétele a megfelelő életnek. Az államnak igenis feladata van abban, hogy az időskort tartalommal töltse meg: klubokat, foglalkozásokat, képzéseket biztosítson számukra, segítsen a szabadidő aktív eltöltésében.

Az MSZP megoldásai igazi baloldali megoldások, amelyek azonban nemcsak a ma, hanem a holnap nyugdíjasainak is biztonságot nyújtanak. A mi gyerekeink már nem is hisznek abban, hogy valaha lesz nyugdíjuk, ez pedig jelzi, mennyire nem bíznak meg a magyar államban. Ez megengedhetetlen. Mindenkinek hozzáférhetővé kell tennie, mennyivel járult hozzá a nyugdíjkasszához, és alkotmányos alapelvként kell rögzíteni, hogy aki a nyugdíjjárulékot fizette, annak a nyugdíj is jár – de még a kényszerből feketén, bejelentés nélkül dolgozókat sem szabad az éhezés szélére juttatni.

A magyar állam kezéből ma kifolyik a pénz. A szegények adója oligarchákat és fideszes politikusokat hizlal. Az nem közcél, hogy a milliárdos politikai vezető minden gyereke milliárdos legyen: az viszont igen, hogy mindenkinek járjon a méltó időskor, aki Magyarországon és Magyarországért dolgozott. Az MSZP programja pontosan erről szól.

2017.10.01 17:51

Képmutatók

Tort ül a képmutatás. Most éppen a nemzeti ünnep díj- és kitüntetés-cunamija kapcsán. Mintha nem szokhattunk volna még hozzá, hogy minden rendszer jutalmazza a hozzá hű alattvalókat. De persze okosan, olyanokkal együtt, akik a művészi, tudományos, vagy éppen közéleti teljesítményükkel valóban rászolgálnak az elismerésre. 
Föl lehet ugyan háborodni azon, hogy némely díjaknál átnyúltak a névsort összeállító bizottság feje fölött, és olyanok is a listára lekerültek, akiknek a neve eredetileg fel sem merült – de fölösleges. Ebből csak az a tanulság szűrhető le, hogy a hatalom egy ideig kész betartani a demokratikus játékszabályokat, ám van egy pont, amikor már fontosabbnak véli saját akarata érvényesítését. És megteheti, gond nélkül.
Lehet aztán sajnálni azokat, akik megérdemlik a kitüntetést, csak éppen a díjazásra kijelölt kegyencek közé keveredtek. Az ilyen emberek, művészek nem attól nagyok, hogy kapnak valamilyen elismerést – ők enélkül is kiemelkedőek. És nem őket minősíti, ha az átadók az ő dicsfényükben akarnak egy kicsit sütkérezni. Még szép emberi gesztusnak is tarthatnánk, hogy a miniszterelnök személyesen vitte el a Kossuth nagydíjat a beteg Törőcsik Marinak, ha a külsőségek nem lennének árulkodóak. A buta propaganda - az ablakon bekukucskálással - hitelteleníti még az esetleges jó szándékot is. 
Ettől a pillanattól pedig lehull a lepel a valódi célokról. Hogy már a szakmai elismerések többsége is csak a rendszer erősítéséről szól. Ha plakátokkal, sorosozással, az unió elleni kampánnyal nem sikerült meggyőzni mindenkit, akkor próbálkoznak mással. Népszerű és elismerésre méltó embereket is maguk mellé állítanak, hogy ezzel igyekezzenek igazolni saját létjogosultságukat. És itt sem számít nekik semmi. Nincsenek korlátaik. 
Közben magukról mutatnak igaz képet.
2019.03.19 08:58
Frissítve: 2019.03.19 09:08

Helyreigazításaink

Egyesek szerint létezik valamiféle fejlődés a világegyetemben, amely nem engedi, hogy bizonyos események újra és újra ugyanúgy történjenek meg. Filozófusok és történettudósok ezen elvitatkozgatnak még egy darabig, én mindenesetre azon a véleményen vagyok, hogy ha létezik is valamiféle dialektika, az emberi hülyeség legyőzhetetlen. 
Valamikor a 90-es évek legelején a Kurír című bulvárlap hétvégi vicc mellékletében, a boldogult emlékezetű Elefántban közöltünk egy tréfásnak szánt fotómontázst. Ezen G. Nagyné Maczó Ágnes volt látható fürdőruhában, virtigli szexbombaként. Fiatalabb olvasóink kedvéért: G. Nagyné a nemzeti jobboldal ikonja, a Független Kisgazdapárt és az Országgyűlés alelnöke volt, aki már sokkal korábban utálta a liberális sajtót, mint Bayer Zsolt, aki viszont történetünk idején éppen a Kurír című liberális bulvárlap publicistájának keserű kenyerét ette. Szóval ott volt a szexbombának korántsem nevezhető, ám fiatal és tettre kész Maczóné mint szexszimbólum, aki ezt a dolgot mélyen sérelmezte. A bíróságon azt állította, hogy a fürdőruhás képpel „félrevezettük az olvasót, különösen pedig az ő boldogkőváraljai választóit”, akik ezután majd azt fogják gondolni, hogy az ő képviselőjük fürdőruhában flangál a székesfővárosban. A pert első- és másodfokon a lap nyerte, ám a Legfelsőbb Bíróság végül Boldogkőváralja ellen ítélt. Már azzal, hogy feltételezte, a nógrádi faluban tényleg csupa elmebeteg lakik. A Kurírt helyreigazításra kötelezték, amelyben elnézést kértünk a képviselő asszonytól és választóitól, egyben biztosítottuk őket, hogy a képviselő asszony sokkal jobban kedveli a matyómintás pruszlikot, mint a bikinit. Különös tekintettel a fővárosra. 
Egészen a múlt hétig nálam Maczóné volt a befutó helyreigazításban, ám akkor jött a TV2 és Varju László. A valósághoz ma már csak laza szállal kötődő hírműsort, a Tényeket a Gundel-ügy után eresztették rá a DK politikusára, mondván: a filléres miniszterelnöki menza semmi ahhoz képest, ahogy a luxusbaloldal dőzsöl nap mint nap. Az említett tévés produkció munkatársai már évek óta úgy viselkednek, mintha a Monty Python vette volna át a Völkischer Beobachter szerkesztését, szóval az említett tudósítás fel sem tűnt. A bíróság azonban megvizsgálta a tényeket, és arra a következtetésre jutott, hogy a Tények hazudott, tehát kérjen bocsánatot. A következő szöveget kellene felolvasnia a műsorvezetőnek: „Valótlanul híreszteltük, hogy Varju László DK-s képviselő ételhordóval jár a törvényhozásba, és úgy viszi haza a kedvezményes bablevest és somlói galuskát.” „Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy Varju László DK-s képviselő rendszeresen sorban áll a parlamenti menza mindennél olcsóbb ételeiért.”
Emlékeim szerint annak idején mi elég jól szórakoztunk a saját helyreigazításunkon, mert meg voltunk győződve arról, hogy mi vagyunk a normálisak, és a rendszer a hülye. Igaz, mi egy bulvárlap viccmellékletét szerkesztettük és nem egy országos hírműsort.
2019.03.19 08:57
Frissítve: 2019.03.19 09:07