Tovább terjeszkedik az OTP

Publikálás dátuma
2017.10.02. 20:55
FOTÓ: Népszava
A következő két évben legalább öt bank felvásárlására készül a legnagyobb hazai pénzintézet - derül ki Csányi Sándor Bloombergnek adott interjújából. 

Az OTP elnöke az üzleti portálnak elmondta, a bank Bulgáriától Fehéroroszországig terjedő piacokon keres felvásárolható cégeket. Az üzletember reményei szerint a felvásárlásokkal az OTP külföldi bevétele az összbevétel 45 százalékáról 70 százalékra nő majd. Mint emlékezetes a pénzintézet nemrég zárta le a horvát Splitska Banka megvásárlását, és megállapodott a görög National Bank of Greece bankkal, hogy felvásárolja annak szerb és román leányvállalatait. 

Szerző

Újraindulnak a bértárgyalások

Publikálás dátuma
2017.10.02. 19:14
FOTÓ: Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)
Október 12-re összehívta a Versenyszféra Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülését a kormányoldal. További járulékcsökkentés és a december 24-i szabadnap is téma lesz.

A Népszava információi szerint a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára két nagy témakör megvitatását javasolja a munkaadók, munkavállalók és a kormány képviselőinek egyeztető fórumán: egyrészt a tavaly ősszel megkötött bérmegállapodás első hónapjainak értékelését, másrészt a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról megkezdett népszavazási aláírásgyűjtést.

A kormány álláspontját most sem jelezte előzetesen Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, az várhatóan majd csak a találkozó előtti napon tartandó kormányülésen alakul ki, de az utóbbi hetekben mindkét kérdésről jelentek meg kormányzati, munkaadói és munkavállalói vélemények egyaránt.

A bérmegállapodás felülvizsgálata több ok miatt is aktuálissá vált. Egyrészt az egyezség szerint újra kell gondolni a bérmegállapodást, ha a hazai bruttó bérek emelkedése meghaladja a 11,4 százalékot, márpedig a KSH adatai szerint a nemzetgazdaság egészét nézve idén január és július között 12,6 százalékos volt az emelkedés.

Ha ez nem lenne elegendő indok a tárgyalások megnyitására, ott van a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közelmúltban tett javaslata, hogy a megállapodásban szereplő jövő évi fél százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentés helyett legalább 3,5 százalékponttal legyen kevesebb a szocho mértéke a munkaadóknak. Az mfor.hu erre vonatkozó kérdésére Lázár János kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón nem utasította el a lehetőséget, sőt a kamarai kérést tárgyalási alapnak nevezte. Rolek Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke is azt kezdeményezte, hogy a 2019-re tervezett 6 százalékos reálkereset növekedéshez kötött szociális hozzájárulási adó csökkentés egy részét előre kellene hozni 2018-ra. Korábban ehhez hasonló álláspontot képviselt Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke is.

A Liga Szakszervezetek hétfőn hozta nyilvánosságra saját javaslatát, amelyben a munkavállalói terhek csökkentésére tett javaslatot a tömörülés. Az érdekvédők szerint elsősorban a munkavállalók által fizetett járulékokat kellene csökkenteni, mert ez hozna nettó béremelkedést. A kedvező foglalkoztatási adatok a Liga szerint felvetik a kérdést, hogy szükséges-e egyáltalán fenntartani ezt a járulékot.

Szintén szakszervezeti kezdeményezés a diplomás minimálbér bevezetésének javaslata, amit a Szakaszervezetek Együttműködési Fórumához (SZEF) tartozó Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) vetett fel ismét. Az elképzelések szerint 30-35 százalékkal a szakmunkások garantált minimálbére fölött kellene meghúzni a diplomás bérek alsó szintjét.

A VKF október közepére tervezett ülésén napirenden lesz a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításának kérdése is, hiszen tart az erről szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) támogatásával. A tömörülés pár nappal ezelőtt elvégzett, nem reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a dolgozók 96 százaléka egyetért az ünnepi készülődés napjának munkaszüneti nappá nyilvánításával. Az InfoRádióban megjelent adatok ismeretében nem kizárt az sem, hogy a háromoldalú találkozó előtti napon a kormány – a megszokott módon – elébe megy a nagy tömegek által támogatott követelésnek és maga javasolja az újabb munkaszüneti nap bevezetését.

Szerző

Megint drágul a gázolaj

Publikálás dátuma
2017.10.02. 15:52
Fotó: Népszava
Emeli bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik.

A benzin átlagára 349 forint marad, a gázolaj átlagára 363 forintra nő.

A gázolaj ára legutóbb múlt pénteken változott, 3 forinttal, 359 forintra nőtt, a 95-ös benzin átlagára a múlt szerdán csökkent bruttó 2 forinttal, 349 forintra.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző