Október a látás hónapja

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:15
Fotó: AFP/A. Noor/BSIP

"A világ nem alkalmazkodik látásunkhoz. Lásson tisztán Ön is" - ezzel a mottóval indult október elsején a látás hónapja elnevezésű rendezvénysorozat, a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös szervezésében. Az országos akcióban résztvevő több száz vizsgálati ponton ingyenes látásellenőrzésben és szaktanácsadásban részesülhetnek az érdeklődők.

Idén a kampány fókuszában a száraz szem hatékony kezelése áll, ez ugyanis a második leggyakoribb panasz, amellyel a páciensek a szemészeti rendelőket felkeresik, a felnőtt lakosság mintegy 40 százalékát érinti, az életkorral nő az előfordulás gyakorisága. A 2005-ben indult, Európa-szerte egyedülálló látás hónapja akciós kezdeményezés célja a rendszeres látásvizsgálaton való részvétel fontosságára való figyelemfelhívás volt.

Szerző

"Most akkor tegyem a nyelvem a szájába?"

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:10
Fotó: Shutterstock
Mit talál a gyerek az interneten, ha az első csókkal, szexszel kapcsolatban keres? Ennek járt utána a Hintalovon Alapítvány.

Noha már a szülők és az iskola szerepét is átvette az internet a gyerekek szexuális felvilágosítása terén, a nyilvános fórumokon, weboldalakon található információknak gyakran közük sincs a valósághoz, tévútra vezethetik a fiatalokat, ami akár az első, meghatározó alkalmakat (első csók, első szex) is teljesen tönkreteheti. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle kutatása egyértelműen rávilágított az ilyen "szexedukáció" hiányosságaira, veszélyeire.

A kutatás azt vizsgálta, a sokszor gyerekek által is felkeresett magyar nyelvű nyilvános, illetve zárt fórumokon, oldalakon hogyan foglalkoznak a szerelemmel, szexualitással kapcsolatos témákkal. Az egyik legszembetűnőbb az volt, hogy az úgynevezett "lányos" témák sokkal gyakrabban fordulnak elő, a fiúk még mindig ritkábban kérdeznek, az anonimitást biztosító oldalakon is. Sőt, a fiúk nemi érése (például első magömlés) még a neten is tabu, kevésbé várja őket kész információ, mint a lányokat. Ellenben a lányos témákhoz jobban kötődnek negatív érzelmek és aggodalom.

"Az a baj, hogy eddig nem érdekelt, aztán utánanéztem, össze is zavarodtam és most nagyon félek. Mindenhol azt írják, hogy ajak összeérintés, majd kicsit kinyit és már csúsztathatom is a nyelvem (ergo francia csók), viszont én abban a hitben élek, hogy az egyszerű ajak mozgatás az ajkakon is csók" - olvasható az egyik aggódó tini bejegyzésében. Gyakran az első menstruációt is aggodalom, félelem követ, a szexről nem is beszélve. "Nagyon félek az első csóktól, a szextől, meg úgy ettől az egésztől. Nem is félek hanem inkább rettegek" - írta egy másik fórumozó.

- Erősen nyugtalanító, amivel ezeken az oldalakon találkozhatunk. Pedig ha máshol keveset hallanak ezekről a témákról a gyerekek, a weben található információk felértékelődnek - mondta a kutatást levezénylő Németh Barbara. A Hintalovon Alapítvány gyermekjogi programvezetője szerint a neten a nemi sztereotípiák is felerősödnek, jórészt ennek is köszönhető, hogy sokkal több a "lányos", mint a "fiús" téma. - Sokszor még a felnőttek körében is egyértelműnek tekintik, hogy a fiúk alapból tudnak mindent, rögtön "férfinak" kell lenniük. Megmutatjuk, hogyan kell felhúzni az óvszert, és le van tudva a felvilágosítás - fogalmazott Németh Barbara. A kutatásból kiderült az is, a lányok alárendelt szerepének sztereotípiáját is gyakrabban tekintik adottnak a nyilvános oldalakon.

Fény derült arra is, hogy a névtelenséget biztosító oldalakkal - ahol rengeteg az információkérés és a személyes tapasztalatcsere - szemben nagyon kevés a hiteles információkat tartalmazó, megbízható szakértőket megszólaltató vagy épp szakértők által írt újságcikk. A szexhez ráadásul gyakran az erőszak képe társul: ha a ,,gyerek" és a "szex" kulcsszavakkal keresünk, a leggyakrabban a gyerekek szexuális kizsákmányolásáról szóló cikkeket találhatunk, megfelelő szexedukáció híján ezek tovább növelhetik a gyerekek szexualitással kapcsolatos aggodalmait.

- Hiába van sok szexualitással foglalkozó tartalom az interneten, csak nagyon kevés részük szól kifejezetten a gyerekeknek - mutatott rá Németh Barbara. Hozzátette: a net szerves része a gyerekek életének, nem eltiltani kell őket. Ugyanakkor a biztonságos nethasználat és az egészséges szexuális fejlődés érdekében szükség van célzott, megbízható felületekre.

Fontos kérdések, megbízható válaszok a yelon.hu-n
A yelon.hu weboldal és a Yelon mobilalkalmazás nagy sikerrel működik a 2017 februári indulás óta, több mint 48 ezer egyedi felhasználóval. Az oldal tartalmai olyan biztonságos, tematikus, szakmai de közérthető segítséget nyújtanak a 10-18 éves fiúknak és lányoknak, amit a weben magyar nyelven máshol általában nem találnak meg. A program része egy olyan ingyenes chatszolgáltatás is, ahol a gyerekek név nélkül tehetik fel a szexualitással összefüggő kérdéseiket. A Yelon felelős felnőtteknek szerkesztett oldala pedig a szülőket, nevelőket segíti abban, hogy a gyerekekkel koruknak, érettségük szintjének megfelelő módon tudjanak beszélni akár tabunak számító kérdésekről is.

Szerző

Mégsem számolják fel a Sorsok Házát

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:03
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Röpke másfél hét elég volt ahhoz, hogy érvényét veszítse az ultimátum, amit Lázár János adott Schmidt Máriának. A Sorsok Háza ügye pontosan ott tart, ahol eddig: sehol.

A Sorsok Háza csak akkor valósulhat meg és töltheti be eredményesen feladatát, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszttúlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között. A múzeum ennek a folyamatnak a lezárása után nyithatja meg kapuit a látogatók előtt – ismertette álláspontját a Miniszterelnökség a lapunknak megküldött válaszában.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 21-én tartott kormányinfón még határozottan más véleményen volt. Bejelentette: néhány hónapig még várnak arra, hogy a Sorsok Háza tartalmáról konszenzus jöjjön létre a zsidó szervezetek és az intézmény között. Ha ez nem valósul meg, akkor a kormány kénytelen „mást csinálni” a területen.

A miniszter Schmidt Máriának, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának üzent, akinek a kormány feladatává tette a Sorsok Háza szakmai koncepciójának kidolgozását. Schmidt Mária harcias közleményben vágott vissza: „Amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény”.

Miközben Schmidt Mária elsősorban Lázár Jánost tartja az ügy kerékkötőjének, mások számára éppen az ő személye – az általa képviselt felfogás – elfogadhatatlan. Karsai László történész, a téma szaktekintélye például a holokausztot relativizáló történelemhamisításnak minősíti, hogy Schmidt Mária a németekre és a nyilasokra hárítja a felelősséget, a Horthy-korszak bűneiről viszont nem, vagy csak alig beszél. Keményen bírálta a főigazgatót – többek között – Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Schmidt Mária semmiféle hajlandóságot nem mutat rá, hogy „egyéb bokros teendőire” hivatkozva átadja a helyét. Ilyen körülmények között a konszenzus kialakításának esélye a nullával egyenlő. A Miniszterelnökség mégis visszatért ehhez a verzióhoz: a Népszavának adott mostani tájékoztatásában nyoma sincs Lázár János és Schmidt Mária újabb csörtéjének, ahogyan annak sem, hogy megegyezés hiányában a kormánynak más tervei lennének a Sorsok Házával.

Van arra külföldi példa, hogy egy hasonló tematikájú múzeum megnyitása nyolc esztendőn át váratott magára, mert az érdekelt felek a koncepció alapos kimunkálása érdekében, szinte mondatról mondatra egyeztettek, míg a végeredmény megszületett – olvasható a Miniszterelnökség válaszában. Természetesen az alapvető cél az – folytatódik a szöveg –, hogy az eredeti elképzelésnek megfelelően a kiállítás átfogóan mutassa be azt a tragédiát, amelynek következtében mintegy 600 ezer ártatlan zsidó honfitársunk, közöttük több százezer gyermek vált a holokauszt áldozatává.

A Miniszterelnökség méltó emléket kíván állítani az áldozatoknak, szem előtt tartva azt, hogy közös emlékezetre van szükség a vészkorszak okozta látható és láthatatlan sebeinek közös gyógyítása érdekében. A jövő nemzedéke felé fordulva pedig fel kell tárni a holokauszt szörnyűségeit, egyszersmind elősegíteni azt is, hogy a mártírok és az embermentők, az igazak példáját eléjük állítva, formálódjon világképük, megerősítve döntésüket, identitásukat – hangsúlyozza a Miniszterelnökség.

A kormány 2013-ban döntött a Sorsok Háza létrehozásáról (akkor még a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ volt a neve). A Józsefvárosi pályaudvar helyén kialakított emlékközpont átadására a kormány irreálisan kevés időt hagyott. Az épületegyüttes 2014 tavasza helyett végül 2015 tavaszára csaknem teljesen elkészült, és azóta is üresen áll. A kormány eddig összesen több mint 7,5 milliárd forintot – a Miniszterelnökség közlése szerint 7 milliárd 565 milliót – biztosított a beruházásra.

Állami tulajdonban
Az ingatlant átvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Sorsok Háza a magyar állam tulajdonában és további döntésig az MNV Zrt. vagyonkezelésében áll – derült ki a Miniszterelnökség válaszából.
Az építkezés felelőse Fürjes Balázs, a kiemelt kormányzati beruházások kormánybiztosa volt, később a projekt visszakerült a MÁV-hoz. Tavaly nyáron a vasúttársaság közölte, hogy az ingatlant egyelőre nem adták át a nemzeti vagyonkezelőnek, méghozzá azért nem, mert „a beruházás még nem zárult le”. A birtokba adásig az ingatlan „állagban tartása” a kivitelező Market Zrt. feladata, ennek költségei is a céget terhelik. (A Market Zrt. nem adott felvilágosítást arról, mennyi pénzről van szó.)
Az, hogy a Sorsok Házának most már az MNV Zrt. a gazdája, azt jelenti: a beruházás hivatalosan is befejeződött.Szerző