Sosem lesz vége - Újabb százmilliókkal drágult a vizes vb

Publikálás dátuma
2017.10.03. 17:46
A Császár-Komjádi Béla Sportuszoda FOTÓ: Molnár Ádám
Még mindig drágul a július 31-én véget ért vizes vb. 193 millióval többe kerül ugyanis a még el sem készült Bibó kollégium felújítása, csaknem 70 millióval drágul a Császár-Komjádi uszoda, és plusz 83 millió kell a szinkronúszás helyszíneire is – írta az Átlátszó, az EU-s közbeszerzési értesítő október 3-i szerződésmódosításaira hivatkozva.

Az uszoda felújítási költségeinek növekedését azzal magyarázták, hogy a sportlétesítmény rosszabb állapotban volt, mint gondolták, így az  előre nem látható munkák menet közben megnövelték az árakat.

A Császár-Komjádi Uszoda felújítására tavaly november 8-án kötötték meg a szerződést kormányközeli építőipari vállalkozásokkal, az Épkar Zrt.-vel és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.-vel. Az eredeti ár nettó 3,3 milliárd forint lett volna, ám már július 20-án 428 millióval megugrott a számla. Az indoklás nagyon hasonló volt a mostanihoz: azt írták, hogy a kivitelezési munkák során "az épület műszaki állapotából fakadó, a szerződés szerinti munkák elvégzése miatt a műszaki tartalom változtatása és mindezek megrendelése vált szükségessé, amelyet oly módon kell elvégezni, hogy a vizes világbajnokság megrendezését követően az üzemeltetési feltételek figyelembe vételével a hasznosítási lehetőségek bővülését is eredményezze".

A beruházás végösszege így már 3,82 milliárd forintnál jár - számolta ki az Átlátszó.

Szerző

Putyin díszpolgársága – Büntetni akarják a tiltakozókat?

Publikálás dátuma
2017.10.03. 17:18
A Debreceni Egyetem a Google Street View-en
„A Debreceni Egyetem Szenátusa 2017. augusztus 18-án Vlagyimir Putyin számára Civis Honoris Causa cím adományozásáról döntött, amelytől az egyetem négy tanszéki közösségének többsége elhatárolódott. 

A véleményeket tanszéki honlapon és Facebookon jelentették meg, de a sajtó révén országos nyilvánosságot kaptak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete Debreceni Egyetem Intézményi Szervezetének elnöksége leszögezi, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának és a viták nyílt lefolytatásának tiszteletben tartása a demokrácia és az egyetemi autonómia egyik alapértéke. Az FDSZ legfontosabb feladata, jogszabály biztosította jogosítványa, illetve kötelessége, hogy tagjai és az egyetemi munkavállalók ehhez fűződő jogait képviselje és védje. Érintett tagjaink mellett állunk az érdekérvényesítés eszközeivel és az országos szervezet támogatásával, függetlenül attól, hogy milyen álláspontot képviselnek az adott ügyben – ezt a közleményt jelentette meg október 3-án az egyetem honlapján az FDSZ helyi szervezete.

A Népszava hozta elsőként nyilvánosságra, hogy a DE díszpolgári címet szándékozik adni Putyinnak, ami ellen több tanszék is tiltakozott. Szeptember 21-ére – miként arról szintén beszámoltunk – raportra rendelték be a tiltakozó munkatársakat, s Mészáros József az intézmény kabinetfőnöke egyenként akarta behívatni „elbeszélgetésre” a díszpolgári cím ellen tiltakozó oktatókat, ám az érintettek ezt megtagadták. Az esemény után kerestük a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének tisztségviselőit, ám Balogh László Levente, a szervezet debreceni elnöke akkor lapunknak azt mondta: nem ismeri a részleteket, nem volt ott a kabinetvezető és a tanszéki munkatársak találkozóján, ezért nincs véleménye a történtekről.

A mostani FDSZ-állásfoglalás elsőre kissé megkésettnek tűnik, hisz az ominózus raport-ügy lassan két hetes. Az érintett tanszékek munkatársai közül azonban többen is azt mondták a Népszavának: úgy tudják, az egyetem vezetése nem tett le arról, hogy megbüntesse a díszpolgári cím ellen tiltakozókat, csak még keresik, hogyan találnának rajtuk fogást. Ilyen értelemben gesztusnak tekinthető a szakszervezet mostani állásfoglalása – tették hozzá. Úgy tudjuk, többen is fontolgatják, hogy feljelentik Szilvássy Zoltán rektort, amiért „szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a szenátusi döntés ellen felszólaló egyetemi oktatókat.

Szerző

Mellár Tamás függetlenként harcol a Fidesz ellen

Publikálás dátuma
2017.10.03. 17:08
Mellár Tamás FOTÓ: Népszava
Mellár Tamás a teljes ellenzék támogatásával, függetlenként állna ki a fideszes jelölttel szemben a Baranya megyei 1. választókerületben – írja a Hír TV.

A KSH volt elnöke a csatornának azt mondta, csak így lehetne esély rá, hogy ne a kormánypárt szerezze meg az országgyűlési mandátumot. Mellár szerint a többi egyéni választókerületben is hozzá hasonlóan független jelölteket kellene felállítania az ellenzéknek.

A korábban konzervatívnak számító pécsi közgazdászprofesszorról a napokban még azt írta a SzabadPécs portál, hogy ő lesz Bokros Lajos pártjának, a Modern Magyarország Mozgalom pártnak (MoMa) az egyik képviselőjelöltje Baranyában.

Mellár 1989-ben lett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) tagja, 1996 és 1998 között az országos választmány tagja volt, a pártból később kilépett. A 2006-os magyarországi önkormányzati választásokon a Fidesz jelöltjeként bejutott a pécsi közgyűlésbe, de egy évvel később azonban lemondott mandátumáról.

Szerző