Előfizetés

Ujhelyi a fideszes EP-képviselőknek üzent

Publikálás dátuma
2017.10.04. 16:34
Fotó: Ujhelyi István/Facebook
Az üzenet, illetve felszólítás lényege: támogassák az Európai Ügyészség létrejöttét. 

Becsületbeli ügynek nevezte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerdai, strasbourgi sajtótájékoztatóján a közös uniós ügyészség támogatását és erre szólította fel a kormánypártok EP-képviselőit is. Az Európai Parlament csütörtökön szavaz a szervezet felállításáról, amelynek a napokban már az EP szakbizottsága is zöld utat adott. A luxembourgi székhelyű EU-s vádhatóság hatékony nyomozásokat tud majd folytatni az uniós költségvetést érintő bűncselekmények, így a tízmillió eurót meghaladó nemzetközi áfa-csalások, illetve az uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos, tízezer eurót meghaladó csalások esetén. Ebben az esetben ugyanis a szervezet határokon átnyúló intézkedéseket tehet anélkül, hogy hosszadalmas igazságügyi együttműködési eljárásokat kellene igénybe vennie. Az Európai Ügyészség a meglévő uniós intézményektől független hivatal lesz, s a létrehozását már húsz tagállam támogatta, a közép-európai régióból egyedül az „illiberális politikát követő" Lengyelország és Magyarország nem.

Ujhelyi a strasbourgi sajtótájékoztatón rámutatott, hogy Magyarország az elmúlt években több mint tízezermilliárd uniós támogatást kapott, amelyet a befizető országok adófizetői azért adtak, hogy fejleszthessük belőle hazánkat. „Tény, hogy a következő években Magyarország továbbra is számít az uniós forrásokra, mert enélkül a magyar gazdaság növekedése mínuszba fordulna. Tény az is, hogy Magyarország jelenleg az egyik legfertőzöttebb uniós tagállam a közösségi forrásokat érintő korrupció tekintetében. Tény az is, hogy nincs még egy olyan európai ország, ahol a kormányfő kedvenc gázszerelője néhány éven belül multimilliárdossá válna, ráadásul úgy, hogy vagyonának egy jelentős részét uniós forrásokból gyarapítja. És tény az is, hogy a legtöbb kritikát épp a magyar uniós forrásfelhasználás rendszere kapta az elmúlt években" - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: az európai adófizetőknek és a magyaroknak is érdekében áll tehát, hogy a „fideszes hatalom nagy barátjától, Polt Pétertől" független vádhatóság vizsgálja ki az uniós forrásokat érő visszaéléseket. Az európai parlamenti képviselő felszólította a fideszes EP-képviselőket, hogy „szemben a kormány ezzel kapcsolatos döntésével", szavazzák meg az Európai Ügyészség felállítását.

Hungarikum lehet a Rákóczi túrós

Publikálás dátuma
2017.10.04. 15:57
FOTÓ: Facebook
A Hungarikumok közé kerülhet a Rákóczi túrós, ezen fáradozik Gábor Sándor, dombóvári mestercukrász. A lepény névadója, a 120 éve született Rákóczi János is kötődik Dombóvárhoz.

– A legmagyarabb magyar desszert. Minden egyes hozzávalója megtalálható itthon, és még csak a Dél-Amerikából származó csokoládéra sincs szükség hozzá – mondta a Rákóczi túrósról a teol.hu-nak Gábor Sándor, dombóvári mestercukrász, aki azon fáradozik, hogy a sütemény a közeljövőben bekerülhessen a hungarikumok közé.

A helyi és a megyei értéktár jegyzékébe is felvették a Rákóczi túróst. A cél, hogy 2022-re, a névadó születésének 125. évfordulójára megkapja a hungarikum címet.

A lepény névadója ugyanis nem Rákóczi Ferenc – ahogy azt sokan hiszik –, hanem Rákóczi János, a Dombóvár közelében fekvő Felsőleperden született cukrász és mesterszakács. Rákóczi János nevét nemcsak a lepény, hanem a Rákóczi rostélyos is viseli.

Ifjabb Simicska: Hajrá Apa!

Publikálás dátuma
2017.10.04. 15:08
Forrás: Facebook, Simicska Ádám oldala
Simicska Lajos fia festette vissza apja üzenetét veszprémi hirdetőoszlopaira.

A miniszterelnököt kritizáló mondatokat korábban ismeretlen kapucnis fiatalok mázolták le. Simicska Ádám minderről a Facebookon számolt be, és a képeket „Hajrá, Apa!” felirattal osztotta meg - írja a hirtv.hu.

Forrás: Facebook, Simicska Ádám oldala

Forrás: Facebook, Simicska Ádám oldala