Előfizetés

Orbán hobbija nem nagyon érdekli a szavazókat

Publikálás dátuma
2017.10.05. 10:05
Az új Hidegkuti stadion avatóján. FOTÓ: Molnár Ádám
Akár kormánypárti szavazó, akár nem, a magyar társadalom többsége nem követi a hazai labdarúgást – ez derül ki a Republikon Intézet felméréséből, amelyet az intézet médiapartnereként a 24.hu közöl elsőként.

Orbán Viktor kormányzásának egyik kulcsterülete a sport, ám itteni lépéseit korántsem követik olyan lelkesedéssel támogatói, mint más területeken folytatott politikáját.

Úgy tűnik, már a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság emléke is elhalványult: akkor a magyar válogatott szereplése olyanokat is szurkolóvá tett, akik addig nem futballrajongásukról voltak ismertek. Merthogy hiába igyekszik Orbán Viktor kormánya az ország kvázi hivatalos sportágaként kezelni a labdarúgást, hiába ömlik a futballba a közpénz, hiába épülnek sorra a stadionok, a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatása szerint még a miniszterelnök híveit sem izgatja különösebben a labdarúgás.

A Fidesz-szavazóknak ugyanis mindössze a 22 százaléka mondja azt magáról, hogy követi és büszke a magyar futballra, 51 százalékukat viszont egyáltalán nem érdekli. Sőt, a még a köztudottan nemzeti érzelmű Jobbik-szavazóknak is csak a 21 százaléka vallja magát a hazai labdarúgás rajongójának.

A magukat baloldali-liberális beállítottságúnak valló megkérdezetteknek a 10 százaléka nézi szívesen a hazai meccseket vagy a nemzeti tizenegy mérkőzéseit, 73 százalékuk viszont egyáltalán nem.

A bizonytalanokat vagy a pártszimpátiájukat nyilvánosan nem vállalókat is figyelembe véve kimondható, hogy a Republikon mérése alapján a teljes népességnek mindössze a 18 százalékát érdekli a magyar futball, 59 százalékukat pedig teljesen hidegen hagyja.

Részletek itt!

Tragédiába torkollott a színházi sitt ügye

A kaposvári Csiky Gergely Színház felújításából származó bontási törmelék illegális kaposújlaki lerakása miatt felelősségre vont férfi ugrott le a múlt hét közepén az M7-es autópálya Kőröshegyi völgyhídjáról a kapost.hu hírblog információi alapján. A férfi nem élte túl a 88 méteres zuhanást. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a színház rekonstrukciója során keletkezett sok száz, egyesek szerint több ezer köbméter, Kaposújlak határában jórészt magánterületen lerakott bontási hulladék ügyében a megyei kormányhivatal illetékes főosztálya mindössze egy magánszemély felelősségét állapította meg, s a hivatal szerint a szabálytalanságot a teátrum bontásánál szállítást végző vállalkozó el is ismerte. Akit - miután a megadott határidőig nem szállította a kaposvári inert lerakóba a sittet - 200 ezer forintra meg is büntettek. A felújítást végző cég, a sokak szerint Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó ZÁÉV Zrt. felelőssége nem merült fel a hivatal szerint, s arra sincs válasz a mai napig, hogyan nem tűnt fel senkinek a kaposvári inert hulladék-lerakóban, hogy hónapok alatt egy köbméternyi színházi sitt sem érkezett a telepre.

A kapost.hu információi szerint a megbüntetett vállalkozó – egy kaposvári férfi - számláit viszont zárolták, így nemcsak erkölcsileg, de anyagilag is ellehetetlenült.

Nem érdekli az azeri kenőpénz az ügyészséget

Hivatalosan tud az ügyészség az azeri ügyről, ám nem volt és jelenleg sincs folyamatban büntetőeljárás – közölte Polt Péter legfőbb ügyész Szabó Szabolcs (Együtt) és Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére. A 24.hu szerint a két képviselő azt tudakolta, indult-e ügyészségi vizsgálat, hogy kiderüljön kihez és miért érkezett Magyarországra több mint 7 millió dollár Azerbajdzsánból, és ennek volt-e köze Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos kiadásához. Azerbajdzsánnal szemben az a gyanú, hogy egy több milliárd dolláros pénzalapot működtettek, amiből elsősorban európai politikusokat vesztegettek meg.